Floors stagedossier – Deel 3: Wat kun doen bij problemen tijdens je stage?

Problemen-stage-zorg-verpleging-wat-kun-je-doen

Waren alle stages maar geweldig en super leerzaam… maar helaas, een stage kan ook behoorlijk tegenvallen. Je begeleiders geven je niks nuttigs te doen of je krijgt als stagiair of leerling juist taken waar je helemaal niet bevoegd voor bent. Een creepy arts maakt steeds seksueel getinte opmerkingen of je wordt gepest door collega’s. Wat kun je dan doen?

1) Stel je actief en geïnteresseerd op

Er kan in een stage van alles gebeuren waar jij geen invloed op hebt, maar dat heb je wel op je eigen houding. Stel je vanaf dag één open, geïnteresseerd en vriendelijk op. Laat zien dat je gemotiveerd bent en stel vragen als je iets wilt leren. Dat vergroot de kans op leuk contact met collega’s en een inhoudelijk interessante stage. Als er problemen ontstaan zal het makkelijker zijn om er met iemand over te praten en collega’s zullen je meer gunnen.

2) Stel heldere doelen op

Een ander belangrijk punt is dat de stageopdracht en leerdoelen vanaf het begin duidelijk zijn voor alle betrokkenen. Hierdoor kun je voorkomen dat er discussie ontstaat over jouw taken op de afdeling. Als er toch gezeur ontstaat heb je in ieder geval duidelijk op papier wat het doel is van jouw stage en wat je daar komt leren.

3) Loop er niet mee door

Oké, je bent al drie weken bezig met je stage en je krijgt alleen maar saaie klussen waar je weinig van opsteekt. Prima dat je soms koffie moet halen of kopiëren, maar dat had je thuis al geleerd. Gebrek aan begeleiding is een ander probleem dat nogal eens voorkomt. Blijf daar niet te lang mee doorlopen. Vraag zodra de kans zich voordoet of collega’s je wat meer bij het werk kunnen betrekken of een handeling nog eens willen uitleggen of voordoen. Je bent daar immers om iets te leren.

4) Praat met je stagebegeleider

Verandert er niets en dreig jij op deze manier je leerdoelen niet te halen, aarzel dan niet om er met je stagebegeleider over te praten. Doe dat op tijd en niet in de laatste week van je stage wanneer er weinig meer valt bij te sturen. Kaart dit niet aan midden op de werkvloer en in de drukte, maar neem je begeleider even vijf minuten apart. Probeer je probleem rustig en niet opgefokt of boos te bespreken en sta open voor oplossingen.

5) Geef je grens aan

Wanneer er dingen gebeuren die over de schreef gaan, geef dan kalm maar duidelijk aan dat het voor jou te ver gaat. Dat kan bijvoorbeeld het geval zijn wanneer je gevraagd wordt om handelingen te verrichten waarvoor je niet bevoegd bent of waar jij simpelweg nog niet aan toe bent. Maar ook wanneer sprake is van treiteren, discrimineren, intimideren of seksueel ongewenst gedrag doe je er goed aan om je grens aan te geven. Misschien durf je dat niet. Dat is helemaal niet gek, maar probeer er dan toch met iemand over te praten. Een andere collega of je stage- of praktijkbegeleider bijvoorbeeld.

6) Praat op school

Kom je er op je stage niet uit, ga dan in gesprek met de stagecoördinator of een docent op school. Het is belangrijk dat zij weten dat de stage niet aan de eisen voldoet of dat er teveel van stagiairs gevraagd wordt. Dat de stagebegeleider in de zorgorganisatie een zak van een vent is of dat de werksfeer heel naar is. Hoe lastig het misschien ook is, zo kun je wel voorkomen dat een volgende student met dezelfde ellende te maken krijgt.

7) Meld je klachten

Wanneer er dingen gebeuren die echt te ver gaan, is het verstandig om dat formeel te melden. Wanneer je gediscrimineerd wordt op je stage, bijvoorbeeld om je geloof, afkomst of seksuele geaardheid, dan kun je dat melden bij het Meldpunt Stagediscriminatie. Problemen zoals ongewenste intimiteiten kun je melden bij de vertrouwenspersoon van de organisatie waar je stage loopt of de vertrouwenspersoon van je opleiding. Een vertrouwenspersoon heeft een geheimhoudingsplicht. Als je daar niet terecht kunt, kun je contact opnemen met de vertrouwensinspecteur van de Inspectie van het Onderwijs.

8) Weet dat je niet de enige bent

Op je stage kun je je soms best eenzaam voelen. Het tempo in de zorg is hoog en iedereen heeft het druk. Als je pech hebt is er weinig tijd voor jou, de stagiair die alles nog moet leren. Je wordt genegeerd of ze verwachten juist dat je bijna volwaardig meedraait. Weet dat het geen uitzondering is. Dat blijkt bijvoorbeeld uit het grote aantal klachten dat bij het meldpunt ‘stagemisbruik in de zorg’ van de vakbond FNV binnen kwam. Het meldpunt is begin januari gesloten, maar het kan geen kwaad om organisaties zoals de FNV, de Landelijke Studenten Vakbond (LSVB) of JOB-MBO te informeren over wat er mis gaat.

Heb jij nog tips voor ontsporende stages? Laat het weten in een reactie, zodat we elkaar kunnen helpen.

Colofon: FloorZorgt is jouw online zorgmagazine! Op dit moment lezen 80.000 unieke zorghelden mij maandelijks. Door middel van inspirerende blogs, relevante producten (kijk snel in mijn webshop!) mooie artikelen en zorgnieuws houd ik jou op de hoogte van alle ontwikkelingen in de zorg. Heb je mijn mobiele app al gedownload en volg je mij al op Facebook, Instagram of Linkedin? Wil je adverteren? Stuur me dan een mailtje en ik neem z.s.m. contact met je op of bekijk de mogelijkheden alvast hier. Ook ik maak weleens een foutje ;-) Heb je er één gezien? Mail het me. Ik ben je dankbaar! 

You have already unliked it!