Hoe Zuster Toos zich verbaast over zure stagebegeleiders – ‘Bij voorbaat is alles wat je doet fout’

Student-HBOV-stagebeoordeling-Zuster-Toos

Als veertiger kwam Zuster Toos als deeltijd student hbo-v weer in de schoolbanken terecht. Ze begrijpt niet waarom sommige stagebegeleiders zo negatief zijn. Zeker in deze tijden van personeelstekort. ‘Slechts zes van de 28 leerlingen uit mijn klas studeren af. Te zot voor woorden toch?’

Daar begon ik dan, 40 jaar en weer naar school. Als een kat in een vreemd pakhuis stapte ik tussen de pubers over de drempel van de hogeschool. Al 22 jaar deed ik mijn werk op zijn Carina's. Nu ineens moest ik alles wat ik deed weer beredeneren en onderbouwen.

Ouwe rot in de schoolbanken

Ineens was ik als ouwe rot in het vak weer ‘de leerling’. Werd ik weer beoordeeld en soms veroordeeld op keuzes die ik maakte. Iedereen vond er wat van. En onder het mom van feedback geven werd er soms keiharde kritiek geleverd. Het hoort erbij.

Horrorstages

Ik zag het ook bij mijn medestudenten. Stages: je loopt er zingend doorheen of je gaat er stil of huilend aan onderdoor. In het verleden heb ik twee stages gedaan die echt horror waren. Met van die stagebegeleidsters die er een soort van genoegen in schiepen je het zo onaangenaam mogelijk te maken.

Loodzwaar

Dus zag ik enorm tegen mijn stages op. Ik had en heb geluk met alle vier mijn stages. Leuke plaatsen en goede begeleiding, maar zo uit mijn comfortzone. En met een baan ernaast ook loodzwaar.

Worstelende stagiaires

Ik zie om me heen leerlingen en stagiaires worstelen. Er lopen nog steeds van die zure stagebegeleiders rond. Bij voorbaat is alles wat je doet fout. Waarom? vraag ik me dan af. We hebben een prachtvak. Een vak waar we trots op moeten zijn. Als je dat niet bent, ga dan alsjeblieft wat anders doen.

Niet perfect

Geef dit prachtvak door aan iedereen die het wil leren. Maar onthoud dat ze het aan het leren zijn. Het gaat niet perfect. Dat hoeft ook niet, daar zijn ze leerlingen/stagiaires voor. Maar ga als begeleider de uitdaging aan om het beste in iemand naar boven te halen. Laat iemand groeien. We zijn zelf ook ooit eens begonnen.

Te zot voor woorden

Ik ben met een klas van 28 begonnen. Uiteindelijk studeren er maar zes af waarvan twee met vertraging. Te zot voor woorden toch? Dus aan alle werkbegeleiders in de zorg: zorg net zo goed voor je leerlingen en stagiaires als je voor je patiënten/cliënten doet. Heel ‘zorgholland’ staakt voor minder werkdruk en meer collega's, laten we de wereld verbeteren en begin bij jezelf...

blog blogger carina zuster toos zorg

Dit is Carina:

Mijn naam is Carina (45), getrouwd en moeder van twee prachtige zoons. Ik ben al 26 jaar werkzaam in de zorg en na aan een aantal werkplekken te hebben gehad, weet ik dat mijn passie ligt in de thuiszorg en wijkverpleging. Elke dag stap ik met veel plezier in mijn autootje om te gaan zorgen voor ‘mijn’ cliënten. Je maakt een enorme diversiteit aan dingen mee, en bent aangewezen op je eigen kennis, kunde en inventiviteit. Na 26 jaar kan ik nog steeds met mijn hand op mijn hart zeggen dat ik het mooiste vak heb van de wereld. Mijn blogs, die ik deel via mijn Instagram-account @zustertooszorgt, zijn ontstaan doordat ik me soms erg kan storen aan het negatieve daglicht waarin de zorg soms wordt neergezet. Tuurlijk het is hard werken, maar er zijn zoveel onbetaalbare gouden momenten, als je ze maar wil zien. Daar kan voor mij geen topsalaris tegenop. Momenteel volg ik naast mijn baan een deeltijdstudie HBO-V, een pittige combinatie. Ontspannen doe ik in mijn tuin, wandelend met mijn hond, en uitgebreid koken voor mijn mannen, familie en vrienden. Kortom: ik ben een gelukkig mens.

Colofon: FloorZorgt is jouw online zorgmagazine! Op dit moment lezen 80.000 unieke zorghelden mij maandelijks. Door middel van inspirerende blogs, relevante producten (kijk snel in mijn webshop!) mooie artikelen en zorgnieuws houd ik jou op de hoogte van alle ontwikkelingen in de zorg. Heb je mijn mobiele app al gedownload en volg je mij al op Facebook, Instagram of Linkedin? Wil je adverteren? Stuur me dan een mailtje en ik neem z.s.m. contact met je op of bekijk de mogelijkheden alvast hier. Ook ik maak weleens een foutje ;-) Heb je er één gezien? Mail het me. Ik ben je dankbaar! 

You have already unliked it!