Floors stagedossier - Deel 1: Aandacht voor stagemisbruik in de zorg

stagemisbruik-dossier-zorg-welzijn

‘Toekomst zorg in gevaar door massale uitval stagiairs’ kopte het FNV gisteren bij het publiceren van het rapport Meldpunt stagemisbruik in Zorg & Welzijn. Zo zonde! Nieuwe, gemotiveerde zorgverleners zijn tenslotte harder nodig dan ooit. Daarom duik ik de komende weken in de wereld van de zorgstages. Waar gaat het mis en hoe kan het beter?

Na al die uren hangen in een klaslokaal en theorie uit boeken leren, verheug je je op je stage. Eindelijk mag je de praktijk in, meedraaien in het beroep waar je altijd van gedroomd hebt. Wat een domper als die stage dan tegenvalt. Wanneer je een zure begeleider treft, niet goed begeleid wordt of zelfs dingen moet doen waarvoor je helemaal niet bevoegd bent! Helaas verschijnen er steeds vaker berichten in de media dat er nogal wat misgaat met stages in de zorg.

Meldpunt FNV

Vakbond FNV opende daarom op 3 november 2019 een meldpunt om misstanden met stages bij zorg- en welzijnsorganisaties te melden. Het meldpunt zou na drie weken sluiten, maar er kwamen zoveel klachten binnen, dat het tot 6 januari open bleef. De FNV ontving meer dan tweeduizend meldingen, zowel van medewerkers als stagiairs, en de resultaten zijn volgens de woordvoerder ronduit schokkend te noemen. ‘Het gaat hier om een omvangrijk probleem, waardoor de toekomst van de zorg op het spel staat’.

Uitkomsten rapport FNV

Gisteren, 6 februari 2020, publiceerde de FNV haar rapport, Meldpunt stagemisbruik in Zorg & Welzijn. Veel van de meldingen gaan over leerlingen die weinig tot geen begeleiding krijgen en/of worden ingezet als volledig werknemer. Maar liefst een derde van de leerlingen geeft aan dat ze handelingen moeten verrichten waarvoor ze nog niet bevoegd zijn, zoals het aanbrengen van een infuus of het verzorgen van een complexe wond.

Niet veilig

Drie op de tien zorgmedewerkers zegt dat de veiligheid en gezondheid van patiënten hierdoor onder druk komt te staan. Er kwamen ook klachten binnen van begeleiders die wanhopig worden van de situatie. Ze lopen over in hun eigen werk en krijgen zonder overleg stagiairs toegewezen.

Veel klachten

Ook op de social media regent het klachten over stages. Leerlingen die alleen op een groep bewoners worden gezet bijvoorbeeld. Stagebegeleiders die amper aanwezig (kunnen) zijn, waardoor je het als stagiair zelf maar moet uitzoeken.

Burn-out en studievertraging

Eigenlijk onbegrijpelijk, want met het grote personeelstekort in de zorg zou je denken dat zorgorganisaties er alles aan doen om stagiairs een fijne en leerzame tijd te bezorgen. Nu raken ze in een burn-out of lopen ze studievertraging op. Ruim de helft (!) van de melders geeft bij het FNV aan dat ze door de slechte stage-ervaring misschien wel gaan stoppen met hun opleiding. Vijftien procent van de melders was zelfs al gestopt.

Floor duikt erin

Je begrijpt dat ik hier meer van wil weten. Welke regels zijn er voor stages? Welke skills heeft een goede stagebegeleider nodig? Wat kun je doen als je een vervelende stage hebt? Of als je gevraagd wordt handelingen te verrichten waarvoor je niet bevoegd bent? Uiteraard komen er ook ervaringsverhalen van stagiairs aan bod. Ik spreek iemand over een horrorstage, maar luister ook naar positieve ervaringen waar we van kunnen leren.

Volgende week in deel 2 van het stagedossier: de nare stage-ervaring van Ellie (51): 'Tijdens het kennismakingsgesprek zei de teamleidster: “Ik geloof nooit dat je het hier gaat redden. Je hebt alleen maar ervaring met psychogeriatrie. Dit is iets heel anders."'

Heb jij zelf een slechte of juist heel mooie stage-ervaring? Ben je stagebegeleider en voel je je ook onder druk staan? Ik vind het tof als je dat met me deelt op in een reactie onder dit artikel, op Instagram of Facebook. Mailen mag ook: floor@floorzorgt.nl

Colofon: FloorZorgt is jouw online zorgmagazine! Op dit moment lezen 80.000 unieke zorghelden mij maandelijks. Door middel van inspirerende blogs, relevante producten (kijk snel in mijn webshop!) mooie artikelen en zorgnieuws houd ik jou op de hoogte van alle ontwikkelingen in de zorg. Heb je mijn mobiele app al gedownload en volg je mij al op Facebook, Instagram of Linkedin? Wil je adverteren? Stuur me dan een mailtje en ik neem z.s.m. contact met je op of bekijk de mogelijkheden alvast hier. Ook ik maak weleens een foutje ;-) Heb je er één gezien? Mail het me. Ik ben je dankbaar! 

You have already unliked it!