Stagelopen in een zorginstelling in het buitenland, hoe pak je dat aan?

Stage buitenland zorg verpleegkunde hoe

Zie jij jezelf al werken in een ziekenhuis op Aruba, of helpen bij bevallingen in een Afrikaanse stam? Een buitenlandse zorgstage is een mooie manier om meer uit je opleiding te halen én natuurlijk een geweldige ervaring op te doen. Maar hoe organiseer je dit?

Een zorgstage in het buitenland is voor velen een droom. Maar waar het regelen van een Nederlandse stage al knap lastig kan zijn, is het organiseren van een buitenlandse stage natuurlijk nóg een tikkie moeilijker. Door deze stappen te doorlopen zorg jij ervoor dat die buitenlandse droom zomaar eens werkelijkheid zou kunnen worden.

Stap 1: Omschrijf je motivatie

Zet om te beginnen jouw motivatie voor een stage in het buitenland eens op papier. Waarom wil jij deze specifieke stage zo graag doen, wat voegt het toe aan jouw carrière of zelfs aan je leven? Waarom zou deze specifieke stage in het buitenland plaats moeten vinden en niet gewoon in Nederland? Alleen met de juiste motivatie kun jij deze droom werkelijkheid laten worden én de juiste mensen overtuigen om jou hierbij te helpen.

Stap 2: Zoek de juiste organisatie

Er zijn genoeg organisaties in Nederland (dutchstudentsabroad.nl, wilweg.nl, stagehuis.nl, projects-abroad.nl) die studenten helpen om hun buitenlandse stage te realiseren. Vaak specialiseren deze organisaties zich in bepaalde landen, gebieden en werkvelden. Wanneer jij jouw motivatie (en dus ook je stagewensen) duidelijk hebt, kun je makkelijker op zoek naar de juiste organisatie om jou hierbij te helpen. De kans is groot dat ook je school (wanneer buitenlandse stages zijn toegestaan) je graag een handje helpt.

Stap 3: Ga op zoek naar woonruimte

Of je nu geholpen wordt door een organisatie of het zelf gaat regelen: één van de eerste items op de to-dolijst is het vinden van geschikte woonruimte. In de meeste gevallen helpt een stageorganisatie, je school of je stagebedrijf je hierbij - maar dit is niet altijd het geval. Laat jezelf goed informeren, bezoek de juiste websites en vraag naar de benodigde instanties.

Stap 4: Sluit de benodigde verzekeringen af

Net als iedere andere reis is het ook in dit geval belangrijk (en misschien zelfs wel belangrijker) om jezelf goed te verzekeren. Denk bijvoorbeeld aan je reisverzekering (en informeer even naar de dekking en mogelijkheden in geval van stage) maar ook aan je zorgverzekering. Wanneer jij je voor langere tijd in het buitenland bevindt verandert er namelijk nogal wat op gebied van verzekeringen.

Stap 5: Vraag je visum of verblijfsvergunning aan

Ga ook altijd even na of je een visum of verblijfsvergunning nodig hebt in het gekozen land. Hoewel je dit binnen de Europese Unie vaak niet nodig hebt, is dit daarbuiten wel het geval. Twijfel je? Neem dan even contact op met het consulaat van het land waar jij stage wilt gaan lopen. Begin hier op tijd mee: het aanvragen van een visum kan best even duren.

Stap 6: Regel je administratie in Nederland

Wat doe je met je inboedel- of autoverzekering? Zeg je je huurwoning op of ga je onderverhuren? Is je stagecontract door alle partijen ondertekend? En hoe zit het met je post? Loop alle administratieve zaken na die je tijdens je verblijf in het buitenland over moet dragen of op een andere manier op orde moet brengen. Laat je ouders je post ophalen bijvoorbeeld, zorg voor een tijdelijke huurder van je woning en laat je verzekeringen aangepast worden naar de nieuwe situatie.

Stap 7: Voorbereiding op je reis: inentingen, ov-jaarkaart, paspoort verlengen

Als laatste stap kun je jezelf verder voor gaan bereiden op je reis. Check bij de GGD of er eventueel inentingen nodig zijn, kijk of je jouw ov-jaarkaart in kunt ruilen tegen een maandelijkse vergoeding (dit moet je twee weken van tevoren aangeven) en zorg dat je paspoort geldig is voor de gehele duur van je stage. Zorg dat je alle verzekeringspasjes en noodnummers bij je hebt, maak kopietjes van je paspoort en schrijf je pasnummers op, voor het geval je ze verliest.

Wat heb jij gedaan om je buitenlandse stage te organiseren? Heb je misschien nog super handige tips die niet in dit rijtje staan? Laat het weten in een reactie!

Colofon: FloorZorgt is jouw online zorgmagazine! Op dit moment lezen 80.000 unieke zorghelden mij maandelijks. Door middel van inspirerende blogs, relevante producten (kijk snel in mijn webshop!) mooie artikelen en zorgnieuws houd ik jou op de hoogte van alle ontwikkelingen in de zorg. Heb je mijn mobiele app al gedownload en volg je mij al op Facebook, Instagram of Linkedin? Wil je adverteren? Stuur me dan een mailtje en ik neem z.s.m. contact met je op of bekijk de mogelijkheden alvast hier. Ook ik maak weleens een foutje ;-) Heb je er één gezien? Mail het me. Ik ben je dankbaar!