Floors stagedossier - Deel 7: Waarom het zo leuk is om een stagiair te hebben (niet alleen vanwege de extra handjes…)

stagiair-verpleegkunde-begeleiden-leerzaam

Laten we er niet omheen draaien: de stagiair op je afdeling voelt soms als iets wat je ‘er ook nog bij moet doen’. Er gaat veel tijd zitten in de begeleiding en die tijd hebben we niet altijd. Maar! Er zijn ook genoeg redenen om wél blij te zijn met een stagiair. Lees maar:

1) Ze houden je scherp

Als het goed is stelt een stagiair veel vragen. ‘Waarom moet het eigenlijk op die manier?’ ‘Is dat wel een logische volgorde?’ Voor je het weet hoor je jezelf zeggen: ‘Omdat we het altijd zo doen’. Aha, daar heb je een moment te pakken om eens echt stil te staan bij wat die stagiair zojuist vroeg. Zo houd je jezelf lekker scherp!

2) Ze hebben de laatste kennis in huis

Stagiairs leren op hun opleiding de nieuwste snufjes en methodes. Eigenlijk krijg je dus en passant bijscholing wanneer je stagiairs begeleidt en blijf je helemaal up-to-date. Voor hen is het natuurlijk ook leuk als jij belangstelling toont voor wat zij nu op school leren.

3) Ze houden je jong

Door een stagiair op de afdeling blijf je sowieso wat meer bij de tijd. Wat is Stuk TV en wie zijn Snelle en Dua Lipa? Moet je nu cool, vet of lauw zeggen of loop je dan alweer jaren achter? Dankzij je stagiair weet je wat er speelt bij de jongere generatie en voorkom je dat je een ‘ouwe tut’ wordt.

4) Ze houden de boel fris  

Ik sprak laatste met Lia Roodbol, praktijkbegeleider bij Laurens. Zij zegt altijd tegen de nieuwe lichting stagiairs: ‘Jullie zijn de bezems over onze afdeling, jullie horen en zien andere dingen. Vertel ons vooral wat je opvalt, daar kunnen wij wat mee!’. Opmerkingen van stagiairs zijn vaak verfrissend en kun je zien als een gratis advies voor je team.

5) Ze zorgen ervoor dat je jezelf ontwikkelt

Het begeleiden van stagiairs vraagt bepaalde skills. De een is ervoor in de wieg gelegd, de ander kan nog wel wat communicatieve vaardigheden aanleren. Veel organisaties bieden trainingen en intervisie aan zodat jij een betere stagebegeleider wordt. En je leert natuurlijk ook in de praktijk wat wel en niet werkt. Kortom, flink veel mogelijkheden om jezelf als zorgprofessional en als mens te ontwikkelen.

6) Ze kunnen het personeelstekort verminderen

Jouw manier van begeleiden kan een stagiair maken of breken. Maak jij een nare opmerking, dan kan dat een leven lang blijven hangen. Misschien knapt diegene daardoor wel af op de zorg. Maar als stagebegeleider kun jij ook degene zijn die het enthousiasme verder aanwakkert en iemand voor altijd weet te motiveren.

Heb jij nog aanvullingen op dit lijstje? Laat het weten in een reactie!

Colofon: FloorZorgt is jouw online zorgmagazine! Op dit moment lezen 80.000 unieke zorghelden mij maandelijks. Door middel van inspirerende blogs, relevante producten (kijk snel in mijn webshop!) mooie artikelen en zorgnieuws houd ik jou op de hoogte van alle ontwikkelingen in de zorg. Heb je mijn mobiele app al gedownload en volg je mij al op Facebook, Instagram of Linkedin? Wil je adverteren? Stuur me dan een mailtje en ik neem z.s.m. contact met je op of bekijk de mogelijkheden alvast hier. Ook ik maak weleens een foutje ;-) Heb je er één gezien? Mail het me. Ik ben je dankbaar! 

You have already unliked it!