Floors stagedossier – Deel 5: Welke skills moet je als stagebegeleider hebben?

werkbegeleider tips stagebegeleider zorgstage zorgleerling

Het begeleiden van stagiairs: niet iedereen is ervoor in de wieg gelegd. Welke skills moet je hebben als werk- of stagebegeleider en wat zijn de do’s en don’ts? Ik sprak met Lia Roodbol, praktijkbegeleider bij zorgorganisatie Laurens, en samen kwamen we tot het volgende rijtje tips:

1) Je moet het wel willen (en kunnen)

Niet iedereen is geschikt om stagiairs te begeleiden. Qua opleiding moet je in ieder geval op hetzelfde niveau zitten als de student. Maar je moet er ook het type voor zijn. Als je geen affiniteit hebt met stagiairs die nog veel moeten leren of niet heel sterk bent in het geven van instructies, dan kun je de begeleiding beter aan je collega’s overlaten.

2) Wat gij niet wilt dat u geschiedt…

Deze tip is simpel, maar effectief. Denk even na over hoe jij zelf graag benaderd zou willen worden als ietwat onzekere, onervaren stagiair. De makkelijkste manier is wellicht om terug te denken aan de tijd dat je zelf stage liep. Lia: ‘Ik vertel de nieuwe stagiairs altijd dat ik bij mijn eerste stage regelmatig naar het toilet vluchtte om spannende situaties te vermijden, haha. Ik zeg dan dat ik ze daar niet wil vinden, ze mogen zich bij ons op hun gemak voelen.’

3) Maak een goede start

Maak direct aan het begin duidelijke afspraken. Dat legt een goede basis voor de rest van de stage en kan latere problemen voorkomen. Neem de tijd om door te spreken wat de leerdoelen zijn, wanneer jullie de voortgang evalueren en wat de regels zijn op de afdeling. En heel belangrijk: zorg dat de stagiair zich ondanks de dagelijkse werkdrukte meteen welkom voelt bij jullie.

4) Spreek je verwachtingen uit

Bespreek aan het begin van de stage wat je van elkaar verwacht wat betreft inzet en begeleiding. Leg de stagiair uit dat hij vragen kan stellen en nee mag zeggen als hij (of zij) iets niet durft. ‘De meesten komen voor het eerst in de grote, boze mensenwereld en zijn die ochtend nog door hun moeder uitgezwaaid’, zegt Lia. ‘Je mag dus verwachten dat ze kwetsbaar zijn en soms moeite hebben met alle regels en gebeurtenissen op de afdeling.’

5) Laat jezelf (en het team) zien

Vertel ook iets over jouw manier van begeleiden en hoe de sfeer in het team is. Ben je weleens kribbig als het erg druk is, of worden er soms harde grappen gemaakt? Het is fijn voor een stagiair om dat te weten.

6) Creëer een veilige leeromgeving

Iedereen leert op zijn eigen manier. De een stelt van nature veel vragen, de ander stelt zich terughoudend op. Aan jou als werkbegeleider de taak om ervoor te zorgen dat iedere stagiair zich bij jullie kan ontwikkelen. Uit de klachten die binnenkwamen bij het FNV-meldpunt bleek dat stagiairs zich helaas niet altijd veilig voelen en met een rotgevoel de stage verlaten.

7) Je moeten kunnen coachen

Het is dus wel zo handig dat jij over coachende vaardigheden beschikt. Een goede werkbegeleider kan een student prikkelen en enthousiasmeren. Je kunt op een niet veroordelende manier feedback geven en ook luisteren naar de stagiair. Als het goed is voelt een stagiair zich veilig om vragen aan jou te stellen en onzekerheden te uiten. Gelukkig bieden veel organisaties trainingen aan om je coachende en communicatieve vaardigheden te ontwikkelen.

8) Probeer elke dag te evalueren

Als stagebegeleider houd je in de gaten hoe een stagiair zich ontwikkelt en of de stage volgens plan verloopt. Lia adviseert om dagelijks een evaluatiemoment te hebben. Hoe ging het vandaag? Wat vond je lastig of eng? Krijg je voldoende begeleiding? Gedurende de stage kun je nog bijsturen, aan het eind is het te laat en daar zou je de stagiair ook tekort mee doen. Houd dus een vinger aan de pols.

9) Durf in te grijpen

Als een stagiair zich onbehoorlijk gedraagt of zich niet openstelt om iets van jullie te leren, dan moet je ook kunnen ingrijpen. Beide partijen zijn gebaat bij een positieve eindbeoordeling. Je moet dus eerlijk in gesprek durven gaan met je stagiair of met je praktijkbegeleider wanneer de boel dreigt te ontsporen.

10) Rond de stage goed af

Voor je het weet is de stagiair alweer vertrokken. Natuurlijk wil je het liefst dat ze op school en aan vrienden vertellen hoe tof de stage bij jullie was. Naast alle hierboven genoemde tips, is ook een goede afsluiting heel belangrijk. Neem daar de tijd voor en geef de stagiair een leuke herinnering mee.

Welke tip zou jij aan dit rijtje toe willen voegen?

Colofon: FloorZorgt is jouw online zorgmagazine! Op dit moment lezen 80.000 unieke zorghelden mij maandelijks. Door middel van inspirerende blogs, relevante producten (kijk snel in mijn webshop!) mooie artikelen en zorgnieuws houd ik jou op de hoogte van alle ontwikkelingen in de zorg. Heb je mijn mobiele app al gedownload en volg je mij al op Facebook, Instagram of Linkedin? Wil je adverteren? Stuur me dan een mailtje en ik neem z.s.m. contact met je op of bekijk de mogelijkheden alvast hier. Ook ik maak weleens een foutje ;-) Heb je er één gezien? Mail het me. Ik ben je dankbaar! 

You have already unliked it!