Vijf dingen die je moet weten over die gevaarlijke knoopcelbatterijen

gevaar-knoopcelbatterijen

Mijn vriendin peutert altijd als een gek alle knoopcelbatterijen uit de elektrische apparaten waar haar kids bij kunnen. Pas toen ik dit filmpje zag, snapte ik waarom. Elke maand belanden er kinderen op de SEH na het eten van die glimmende ‘snoepjes’. Vijf dingen die zorgmedewerkers moeten weten over knoopcelbatterijen.

1) Ze zijn levensgevaarlijk 

Ze zitten in je fietslampje, horloge, fototoestel of in speelgoed. Die ronde, platte lithiumbatterijtjes, die eruitzien als glimmende snoepjes, zijn levensgevaarlijk voor kinderen. Uiteraard vanwege verstikkingsgevaar. Maar vooral het zuur in deze dingen is linke soep. Lekkend zuur perforeert in een mum van tijd de slokdarm, en kan zelfs in luchtwegen of aorta belanden. Ook in neus of oor kan batterij-ingestie veel kwaad doen.

In dit filmpje zie je hoe een knoopcelbatterij binnen enkele uren door een plakje vlees heen brandt:

2) Kinderen slikken ze vaak in

Misschien heb je zelf ook al eens een kind behandeld dat een batterijtje had ingeslikt. Volgens de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK) zijn vorig jaar 57 kinderen hiervoor behandeld door een kinderarts, het werkelijke aantal ligt nog hoger. Sinds 2008 overleden twee kinderen door batterij-ingestie, zestien kinderen raakten ernstig gehandicapt, variërend van een verlamming of dwarslaesie tot blijvende schade aan slokdarm of luchtpijp, waardoor normaal eten of zelfstandig ademen niet meer gaat. 

3) De symptomen zijn moeilijk te duiden

In 2014 overleed er een eenjarig kind na het inslikken van een knoopcelbatterij. De huisarts miste de symptomen en stuurde het kind naar huis. Klachten zijn bij een klein kind moeilijk te duiden. Rode vlaggen: moeilijk of niet willen eten, last met slikken, braken (soms van slijm), koorts, buikpijn, bloed spugen of blauwzwarte ontlasting.

4) Je moet meteen actie ondernemen

Als een kind wordt binnengebracht na het ‘snoepen’ van een batterij, is snelle actie belangrijk. Met een foto van buik en borstkas wordt de boosdoener gelokaliseerd. Zit het in de slokdarm, dan volgt endoscopische verwijdering. Heeft de batterij probleemloos maag of darmen bereikt, wordt vaak afgewacht of deze met de ontlasting mee gaat. Is het er na een week nog niet uit, dan wordt opnieuw een foto gemaakt.

5) Er wordt gewerkt aan meer bewustwording

Er zijn betere verpakkingen, en mensen worden bewust gemaakt van het gevaar. Sinds januari 2018 geldt trouwens ook een registratieplicht voor medische behandelingen na het inslikken van batterijen. Dit om erachter te komen hoeveel kinderen dit overkomt en hoe vaak complicaties optreden. Je vindt hier het registratieformulier van het Nederlands Signaleringscentrum Kindergeneeskunde (NSCK).

Colofon: FloorZorgt is jouw online zorgmagazine! Op dit moment lezen 80.000 unieke zorghelden mij maandelijks. Door middel van inspirerende blogs, relevante producten (kijk snel in mijn webshop!) mooie artikelen en zorgnieuws houd ik jou op de hoogte van alle ontwikkelingen in de zorg. Heb je mijn mobiele app al gedownload en volg je mij al op Facebook, Instagram of Linkedin? Wil je adverteren? Stuur me dan een mailtje en ik neem z.s.m. contact met je op of bekijk de mogelijkheden alvast hier. Ook ik maak weleens een foutje ;-) Heb je er één gezien? Mail het me. Ik ben je dankbaar! 

You have already unliked it!