Wat is er komend jaar nieuw in zorgverzekeringenland?

Wat is er komend jaar nieuw in zorgverzekeringenland?

Wat is er komend jaar nieuw in zorgverzekeringenland?

In 2022 staan er weer de nodige veranderingen op stapel in zorgverzekeringenland. Niet alleen de inhoud van de basisverzekering, die voor iedereen gelijk is, verandert, maar ook de premies. Bovendien is het mogelijk om aanvullend op de basisverzekering een aanvullende zorgverzekering te nemen. Vergelijk zorgverzekering daarom op alle belangrijke punten, zodat je in 2022 optimaal verzekerd bent tegen ziektekosten.

Belangrijke wijzigingen basisverzekering

Er zijn een aantal medicijnen toegevoegd die in 2022 en eigenlijk al vanaf 1 november in aanmerking komen voor een vergoeding vanuit de basisverzekering. Het gaat onder meer om een medicijn voor bijschildklierziekte, (chronische hypoarathyreoïdie), acute hepatische porfyrie, spierziekte SMA en om een medicijn voor spierziekte Duchenne. Ook komt er voor verblijf nabij het ziekenhuis een vergoeding bij CAR-T-celtherapie. Tevens is er sprake van een verlenging van de regeling betreffende vergoeding van paramedische herstelzorg voor coronapatiënten.

Wijziging bekostiging GGZ

Een andere wijziging heeft betrekking op een nieuwe manier van bekostiging van GGZ. Met ingang van 2022 is er sprake van het zogenoemde zorgprestatiemodel. Dat betekent dat de zorgprestatie voorziet in daadwerkelijke zorglevering. Voor verzekerden is er wel een nadeel en dat is dat bij behandelingen die in het oude jaar zijn gestart en in het nieuwe jaar doorgaan het eigen risico van beide jaren wordt aangesproken. Overigens blijft het eigen risico in 2022 gelijk en geldt voor de maximale eigen bijdrage voor geneesmiddelen op € 250,- blijft staan tot 1 januari 2023.

Stijging van de zorgpremie

De premie van alle zorgverzekeringen 2022 stijgt, waarbij de ene zorgverzekeraar de premie meer laat stijgen dan de andere. Alle zorgpremies voor 2022 zijn inmiddels bekend. Er is een gemiddelde berekend voor de stijging van de premie van de basisverzekering. De stijging komt gemiddeld uit op € 44,- per jaar. Overigens geldt dat de maximale zorgtoeslag voor 2022 eveneens stijgt. Het gaat voor eenpersoonshuishoudens om een bedrag van € 36,- en voor meerpersoonshuishoudens om een bedrag van € 40,-.

Vergelijking maken

Door de stijging van de zorgverzekering is het voor consumenten interessant om te kijken naar het totale aanbod van zorgverzekeringen. Er valt flink wat te besparen door een vergelijking te maken tussen zorgverzekeringen in 2022. Het is aan het einde van het jaar tot en met 31 december mogelijk om de huidige basisverzekering te beëindigen en over te stappen naar een andere partij. Kijk bij een vergelijking niet alleen naar de premie, maar bijvoorbeeld ook naar de inhoud van aanvullende zorgverzekeringen.

 

Colofon: FloorZorgt is jouw online zorgmagazine! Op dit moment lezen 80.000 unieke zorghelden mij maandelijks. Door middel van inspirerende blogs, relevante producten (kijk snel in mijn webshop!) mooie artikelen en zorgnieuws houd ik jou op de hoogte van alle ontwikkelingen in de zorg. Heb je mijn mobiele app al gedownload en volg je mij al op Facebook, Instagram of Linkedin? Wil je adverteren? Stuur me dan een mailtje en ik neem z.s.m. contact met je op of bekijk de mogelijkheden alvast hier. Ook ik maak weleens een foutje ;-) Heb je er één gezien? Mail het me. Ik ben je dankbaar! 

You have already unliked it!