Tesse organiseert het Symposium Geweld Tegen Hulpverleners: ‘Veel voorvallen worden in de doofpot gestopt'

symposium-Geweld-tegen-hulpverleners
Wat
Symposium Geweld Tegen Hulpverleners
Wanneer
Donderdag 6 februari 2020, 9.30 uur
Waar
Hogeschool Rotterdam, locatie Museumpark
Toegang
Gratis
Aanmelden
www.symposiumgth2020.nl

Krijg jij tijdens je werk in de zorg weleens te maken met agressie, geweld of onbegrepen gedrag? Ik wel. Ik wil graag weten hoe ik hier zo goed mogelijk mee om kan gaan. Daarom interviewde ik hbo-v-student Tesse, die samen met medestudenten 6 februari het (gratis) Symposium Geweld Tegen Hulpverleners organiseert.

‘Geweld tegen hulpverleners komt steeds vaker voor. Daarom is het belangrijk dat er iets aan gedaan wordt,' zegt hbo-v-student Tesse, die de minor Geweld Tegen Hulpverleners aan de Hogeschool Rotterdam volgt. Daarom organiseert ze samen met haar medestudenten het gratis Symposium Geweld Tegen Hulpverleners. Niet alleen voor verpleegkundigen, maar ook voor ambulancepersoneel en politieambtenaren. Op het symposium komen onder anderen een docent, een student, een ambulanceverpleegkundige en een medewerker van de organisatie Geweld Tegen Politieambtenaren aan het woord.

Mannen vaker fysiek gewelddadig, vrouwen verbaal

Geweld tegen hulpverleners kan zowel fysiek als verbaal zijn. Op de minor hebben ze er een onderzoek naar gedaan. Daaruit blijkt dat mannen vaker fysiek geweld plegen dat vaak gericht is op andere mannen. Vrouwen gebruiken vaker verbaal geweld, zowel tegen mannen als vrouwen. ‘De vorm van geweld die mij persoonlijk het meest zou raken, is verbaal geweld’, laat Tesse weten. ‘Als mensen mij heel bewust kwetsen met hun woorden, blijft dat langer hangen.’

Geweld kan voortkomen uit angst

Zelf is Tesse tijdens haar stages nog niet vaak in aanraking gekomen met geweld. ‘Het komt weleens voor dat een cliënt met dementie mij stevig vastpakt, maar vaak komt dit voort uit angst omdat de cliënt niet begrijpt wat er gebeurt. Soms zit daar ook boosheid bij.’

Van schelden tot met stoelen dreigen

Van haar medestudenten op de minor heeft ze heftigere verhalen gehoord. Op de acute opname van een GGZ-instelling wordt regelmatig gescholden tegen het verplegend personeel. Daarnaast is daar sprake van fysieke bedreiging: ‘Soms worden mensen zo boos dat ze een stoel pakken en de verpleegkundige daarmee bedreigen.’ Dat is nog maar het topje van de ijsberg. Tesse kent talloze verhalen.

Training voor hulpverleners

Waarom is dit symposium zo belangrijk? Volgens Tesse wordt er te weinig aandacht aan het onderwerp besteed: ‘Geweld tegen hulpverleners is niet acceptabel, maar toch worden veel voorvallen in de doofpot gestopt. Hulpverleners weten niet wat ze ermee moeten, of ze melden het incident niet, omdat ze bang zijn.’ Tijdens het symposium kunnen hulpverleners ervaringen uitwisselen en elkaar tips geven. Daarnaast worden er verschillende trainingen gegeven, waaronder een weerbaarheidstraining en een training die gericht is op non-verbale communicatie.

Voorkom escalatie

Voor de mensen die niet naar het symposium kunnen komen, heeft Tesse al een paar tips paraat: ‘Probeer escalatie altijd te voorkomen. Aan de houding en de mimiek van de cliënt kun je vaak al boosheid aflezen. Dan is het het beste om rustig te blijven. Je kunt ervoor kiezen om op een later moment terug te komen of je kunt er een collega bij halen. Verder is het belangrijk om te blijven luisteren naar de cliënt. Vaak wordt iemand namelijk boos omdat hij zich onbegrepen voelt of uit onmacht. In dat soort situaties is het belangrijk om begrip te tonen.’

Meld het geweldsincident

Wanneer je te maken hebt gehad met geweld op de werkvloer, kun je dit bij je eigen organisatie melden door een Melding Incidenten Cliënten (MIC) in te vullen. Het is belangrijk om geweldsincidenten te documenteren, omdat de organisatie er dan van op de hoogte is en eventuele stappen kan ondernemen.

Ga je ook?

Zelf vind ik geweld tegen hulpverleners een enorm belangrijk onderwerp. Zo goed dat Tesse en haar medestudenten hier iets aan willen doen! Helaas kan ik op donderdag 6 februari niet bij het symposium aanwezig zijn, maar voor jullie is er nog plaats. Wees wel snel met aanmelden, want er zijn al 115 van de 200 plaatsen bezet en je kunt je aanmelden tot aanstaande zondagavond. Schrijf je in via deze link. Deelname is helemaal gratis. 

Daarnaast ben ik benieuwd naar jouw eigen ervaringen met geweld op de werkvloer. Deel ze in een reactie!

Organisatoren symposium (studenten minor "geweld tegen hulpverleners")
Foto: Organisatoren symposium (studenten minor "geweld tegen hulpverleners")

Colofon: FloorZorgt is jouw online zorgmagazine! Op dit moment lezen 80.000 unieke zorghelden mij maandelijks. Door middel van inspirerende blogs, relevante producten (kijk snel in mijn webshop!) mooie artikelen en zorgnieuws houd ik jou op de hoogte van alle ontwikkelingen in de zorg. Heb je mijn mobiele app al gedownload en volg je mij al op Facebook, Instagram of Linkedin? Wil je adverteren? Stuur me dan een mailtje en ik neem z.s.m. contact met je op of bekijk de mogelijkheden alvast hier. Ook ik maak weleens een foutje ;-) Heb je er één gezien? Mail het me. Ik ben je dankbaar! 

You have already unliked it!