Prrrrt, pffft…. Zo zorg je ervoor dat je minder scheten hoeft te laten

scheten-winden-minder-laten-eetpatroon-gasvorming

Wist jij dat we zo’n 12-25 scheten per dag moeten laten? Maar ja, in de zorg ben je meestal in gezelschap van cliënten of collega’s. Beetje gênant om ze dan te laten vliegen. Gelukkig heeft diëtiste Sascha een hoop praktische tips waarmee je gasvorming vermindert en je dus een stuk minder winden hoeft te laten. Komen ze:

Ken je die sketch uit Toren C over die vrouw die een scheet moet laten en zich daarom even terugtrekt in haar kamer? Ze laat zich helemaal gaan omdat ze denkt dat niemand het hoort (en ruikt), maar dan blijkt dat die kamer niet leeg is:

Eigenlijk vinden we dit soort dingen zo grappig omdat we het gevoel allemaal wel herkennen; soms moet een wind er echt even uit.

Pardon!

Scheten laten doen we allemaal. Het is normaal om er zo’n 12-25 keer per dag eentje te laten vliegen. Een mens produceert gemiddeld 0,5 tot 1,5 liter darmgas per dag. Het grootste deel van het gas ontstaat door het verteren van voedsel. Sommige mensen hebben meer last van winderigheid, darmkrampen en een opgeblazen gevoel. Bijvoorbeeld als je een prikkelbare darm hebt. Dan kan het zijn dat je wel 30-40 keer per dag een wind moet laten. Het belangrijkste advies is: houd het niet in. De klachten worden erger als de winden worden ingehouden.

Vertering

Door vertering van voedsel in de darmen ontstaat het grootste deel van de gassen. En sommige voedingsmiddelen kunnen extra winderigheid veroorzaken. Welke producten dit zijn, verschilt per persoon en is ook afhankelijk van hoeveel je ervan eet. Hier is een lijstje met the usual suspects. Maar zoals gezegd, het is niet voor iedereen hetzelfde. Alles uit dit lijstje weglaten uit je eetpatroon hoeft dus echt niet.

Deze producten zorgen voor extra gasvorming:

  • Producten die veel vruchtensuiker ofwel fructose bevatten, zoals sappen en gedroogd fruit  
  • Koolsoorten (behalve bloemkool en broccoli)
  • Peulvruchten
  • Prei
  • Ui
  • Producten met veel suiker of sorbitol (zoetstof)

Lucht inslikken

Een klein deel van het gas hebben we zelf ingeslikt, dat is namelijk gewoon zuurstof. Als je door een rietje drinkt, dan is het eerste wat je naar binnen zuigt en slikt, lucht. Daarna komt pas het drinken zelf naar binnen. Ook als je veel praat tijdens het eten (hoe gezellig dat ook is), slik je zuurstof in. En als je kauwgom kauwt gebeurt dat ook.

Prik

Een ander deel van de gassen bestaat uit koolstofdioxide, ofwel koolzuur. Dat slikken we in als we dranken drinken met bubbels: bruisend bronwater, frisdrank met prik, bier, of wijn met bubbels.

Wat kun je zelf doen:

  • Drink niet uit een rietje
  • Let er eens op hoeveel je praat tijdens het eten
  • Eet minder of geen kauwgom
  • Laat koolzuurhoudende dranken staan
  • Houd een tijdje een eetdagboekje bij waarin je ook je klachten noteert. Zo kun je na een tijdje ontdekken welk voedingsmiddel bij jou zorgt voor klachten. Kom je niet uit, dan is het FODMaP dieet misschien wat voor jou. Dit is een methode om te onderzoeken waar bij jou de gasvorming door wordt veroorzaakt. Maak een afspraak met een diëtist om het FODMaP dieet onder begeleiding te volgen.

Colofon: FloorZorgt is jouw online zorgmagazine! Op dit moment lezen 80.000 unieke zorghelden mij maandelijks. Door middel van inspirerende blogs, relevante producten (kijk snel in mijn webshop!) mooie artikelen en zorgnieuws houd ik jou op de hoogte van alle ontwikkelingen in de zorg. Heb je mijn mobiele app al gedownload en volg je mij al op Facebook, Instagram of Linkedin? Wil je adverteren? Stuur me dan een mailtje en ik neem z.s.m. contact met je op of bekijk de mogelijkheden alvast hier. Ook ik maak weleens een foutje ;-) Heb je er één gezien? Mail het me. Ik ben je dankbaar! 

You have already unliked it!