Is het erg als je door wisselende diensten niet regelmatig eet? Diëtist Sascha geeft antwoord

Nachtdienst regelmatig eten

Als je in de zorg werkt, ziet je eetpatroon er meestal niet elke dag hetzelfde uit. Tijdens nachtdiensten ben je ineens in de kleine uurtjes aan het eten. En tijdens een lange operatie kun je soms acht uur achter elkaar niet drinken. Is dat erg voor je spijsvertering?

Als je gezond eet, dan krijg je alle voedingsstoffen, vezels, vitamines en mineralen binnen in de juiste hoeveelheid, afgestemd op jouw leeftijd, geslacht, activiteitenpatroon en gezondheidssituatie. Het lukt het best om gezond te eten als je regelmatig eet. Dat betekent dat je verdeeld over de dag 3 hoofdmaaltijden eet: ontbijt, lunch en avondeten. Door met regelmaat te eten geef je je hongergevoel minder ruimte en krijg je minder de neiging om te snacken.

Stofwisseling

Stofwisseling, metabolisme, verbranding en energiegebruik, deze woorden gebruiken we zo’n beetje allemaal door elkaar. Wat we ermee willen zeggen is hoe je lichaam omgaat met de energie en voedingsstoffen die we elke dag binnenkrijgen.

Levensprocessen

Het energiegebruik van ons lichaam wordt grotendeels bepaald door de energie die we nodig hebben voor alle levensprocessen en het in stand houden van het lichaam, zoals ademhalen en op temperatuur blijven, het genezen van wondjes en het groeien van haar en nagels.

Slapend calorieën verbranden

Als je nog helemaal in rust bent, ben je al calorieën aan het verbranden. Zelfs 66% van alle calorieën die je lichaam per dag nodig heeft, gebruikt je lichaam om gewoon voort te bestaan. De rest van de calorieën die je dagelijks binnenkrijgt zijn voor het verteren van voedsel en voor activiteiten.

24 uur

Zoals je misschien uit bovenstaande al wel begrijpt, is ons lichaam een soort fabriek die 24 uur per dag draaiende wordt gehouden. Alles gaat gewoon door, ook al heeft onze dag wel een duidelijk begin (ochtend, opstaan) en eind (avond, slapengaan).

Gaat gewoon door

Als verpleegkundige kan je dag steeds op een ander moment een begin en een eind hebben. Wanneer je eet op een dag is dus niet eens zo belangrijk. En hoe vaak je eet op een dag ook niet. Je stofwisseling gaat gewoon door, ook al heb je op drukke werkdagen even geen tijd voor een pauze, of eet je je lunch twee uur later dan gepland.

Drie maaltijden per dag

Onze biologische klok zorgt ervoor dat we zo’n 16 uur per dag wakker zijn en zo’n 8 uur slapen. In die 16-urige dag is het fijn om je eten met enige regelmaat binnen te krijgen. Een logische verdeling is dan te eten als je wakker wordt. Je lichaam heeft dan al zeker 10 uur geen voedsel meer binnen gekregen. En een aantal uur later nog een keer; je lunch. Nog eens 5-6 uur later je warme maaltijd.

Goed verdelen

Als je hebt gegeten, blijft je eten ongeveer 3-4 uur in je maag voordat het doorgaat naar de dunne darm. Als je maag leeg is, krijg je hongergevoel. Het is daardoor een natuurlijke verdeling om 3 hoofdmaaltijden te hebben en indien gewenst drie keer een (gezond) tussendoortje. Zo voed je je lichaam optimaal en krijg je alle nodige voedingstoffen binnen.

Lees ook:

Diëtist Sascha: zó weersta je je snack-attack tijdens je nachtdienst 

Diëtist Sascha FloorZorgt

Dit is Sascha:

Hallo, mijn naam is Sascha. Ik ben diëtist bij Careyn sinds 2004. Ik woon en werk in Utrecht, waar ik spreekuur heb in twee gezondheidscentra. Ik begeleid cliënten met onder andere overgewicht of obesitas, diabetes, hart- en vaatziekten, darmklachten, ondervoeding, COPD. In mijn ogen is de kracht van dieetbehandeling dat ieder mens door gezonder te eten en meer te bewegen zelf zijn/haar gezondheid kan beïnvloeden en verbeteren. Naast diëtist ben ik ook sportdiëtist. Sinds 2012 schrijf ik een blog over mijn werk en over alles wat ik zelf in het dagelijks leven tegenkom in relatie tot voeding, gedrag, gezondheid en beweging. Mijn blog is HIER te vinden. Ook schrijf ik voor Dieet Dit, Dieet Dat en Slimmer Zwanger. En nu dus ook voor FloorZorgt!

Colofon: FloorZorgt is jouw online zorgmagazine! Op dit moment lezen 80.000 unieke zorghelden mij maandelijks. Door middel van inspirerende blogs, relevante producten (kijk snel in mijn webshop!) mooie artikelen en zorgnieuws houd ik jou op de hoogte van alle ontwikkelingen in de zorg. Heb je mijn mobiele app al gedownload en volg je mij al op Facebook, Instagram of Linkedin? Wil je adverteren? Stuur me dan een mailtje en ik neem z.s.m. contact met je op of bekijk de mogelijkheden alvast hier. Ook ik maak weleens een foutje ;-) Heb je er één gezien? Mail het me. Ik ben je dankbaar! 

You have already unliked it!