Haal die platenspeler maar weer van de zolder! - 7 redenen waarom muziek zo veel doet met mensen met dementie

effect-muziek-dementie-platenspeler

Onvoorstelbaar wat muziek doet met mensen met dementie. Mijn cliënten leven er helemaal van op! Eigenlijk zou elke pg-woning of dagbesteding een muzikaal begeleider moeten hebben. Hier zijn 7 redenen waarom muziek zo goed is:

1) Uitstekende hersengymnastiek

Een lied kan herinneringen van vroeger naar boven halen: meneer De Vries die met zijn geliefde danste op At Last, of mevrouw Van Duin die altijd moest huilen om La Vie en Rose. Ik vind het altijd mooi om te zien hoe muziek het geheugen van mijn cliënten stimuleert.

2) Muziektherapie heeft een kalmerende werking

Wanneer je cliënt onrustig is, kun je in plaats van meteen naar de Haldol te grijpen ook gewoon een plaatje draaien. Veel gezonder! Onderzoek wijst namelijk uit dat het luisteren naar muziek een kalmerende werking heeft. Deze blog van Broeder Joost laat hier een perfect praktijkvoorbeeld van zien.

3) Meezingen

Mensen met dementie die niet meer kunnen praten, kunnen vaak nog wel moeiteloos meezingen met een liedje dat ze van vroeger kennen. Dit komt doordat muziek een ander gedeelte van de hersenen stimuleert dan het spraakgedeelte. Ook kan muziek bij mensen met een afasie als gevolg van een beroerte het spreken weer op gang brengen. Hier schreef ik eerder al een artikel over.   

4) Tegen eenzaamheid

Het liefst zou ik mijn cliënten de hele dag gezelschap houden, maar daar heb ik helaas geen tijd voor. Daarom zet ik vaak een muziekje op. Misschien voelt mijn cliënt zich dan iets minder alleen. Wist je dat het wetenschappelijk bewezen is dat mensen zich door muziek minder eenzaam voelen?

5) Cognitieve prikkeling

In een notendop: het luisteren naar muziek zorgt voor een enorme activiteit in het brein. Hierbij zijn meerdere hersengebieden betrokken. Dit zorgt ervoor dat de uitwisseling van informatie tussen verschillende hersengebieden gestimuleerd wordt.

6) Goede tijdsbesteding

Vind je het ook zo naar als je cliënt maar een beetje doelloos uit het raam zit te staren? Ik merk zelf dat cliënten met dementie soms best wel lusteloos kunnen zijn, omdat ze merken dat ze sommige taken niet meer goed kunnen uitvoeren. Het luisteren naar muziek kan dan een goede tijdinvulling zijn.

7) Uitdrukking geven aan Alzheimer

Herinner mij, Omarm me en Verbonden: zomaar drie liedjes uit een lange lijst. Alzheimer is een populair onderwerp voor muzikanten. Zo’n liedje kan denk ik ook heel goed uitdrukking geven aan iets wat iemand met Alzheimer voelt, maar zelf niet meer onder woorden kan brengen.

Wil je nog wat meer wetenschappelijke achtergrondinformatie? Professor Erik Scherder weet heel veel over het effect van muziek op het (dementerende) brein. Bekijk het in dit filmpje.

Colofon: FloorZorgt is jouw online zorgmagazine! Op dit moment lezen 80.000 unieke zorghelden mij maandelijks. Door middel van inspirerende blogs, relevante producten (kijk snel in mijn webshop!) mooie artikelen en zorgnieuws houd ik jou op de hoogte van alle ontwikkelingen in de zorg. Heb je mijn mobiele app al gedownload en volg je mij al op Facebook, Instagram of Linkedin? Wil je adverteren? Stuur me dan een mailtje en ik neem z.s.m. contact met je op of bekijk de mogelijkheden alvast hier. Ook ik maak weleens een foutje ;-) Heb je er één gezien? Mail het me. Ik ben je dankbaar! 

You have already unliked it!