Hoe Zuster Toos lol had over een hoorapparaat – ‘Er zit iets in uw oor, mag ik even kijken?’

gehoorapparaat-klein-thuiszorg-humor

Vroeger had iedereen hetzelfde model hoorapparaat. Je kent ze nog wel: met zo'n grote roze plastic ‘kast’ achter het oor. Tegenwoordig kom je de meest ingenieuze uitvoeringen tegen, zo merkte Zuster Toos. ‘Tjonge,  dat is een luxe uitvoering!’

Mijn cliënte is een klein, wat timide dametje. Broos ligt ze in haar bed. Een aantal maal heeft ze al op het randje gezweefd. Ik kom niet zo vaak bij haar omdat ze in een wijk woont waar ik maar heel af en toe inval. Ze maakt de indruk dat ze elk moment in scherven uitéén kan vallen, zo broos.

Grote ogen

‘Ik moet eigenlijk even plassen zuster’, ze kijkt me met grote ogen aan. Ik draai de postoel naast haar bed. ‘Ik kan ook wel even naar het toilet lopen hoor’, klinkt het. ‘Oké, dan proberen we dat.’ En verassend genoeg stapt ze fief uit bed en loopt met een aardig vaartje richting toilet. Schijn bedriegt, denk ik en ik grinnik in mezelf.

Prop?

Als ik mevrouw help met draaien in het kleine toilet, zie ik iets in haar oor. Het lijkt wel een soort prop. ‘Er zit iets in uw oor, mag ik even kijken?’ vraag ik. Als ik goed kijk, zie ik dat het een IN oor gehoorapparaatje is, met een piepklein buisje dat in de oorschelp ligt. Je ziet er op het eerste gezicht niks van, alleen van heel dichtbij valt het op.

Horen met je neus

‘Tjonge,  dat is een luxe uitvoering, zo klein heb ik ze nog niet eerder gezien’, zeg ik. ‘Ze vallen totaal niet op.’ ‘Ja,’ zegt mevrouw, ‘dat is nogal wiedes.’ Ik kijk haar een beetje glazig aan. ‘Hoezo?’ vraag ik. ‘De zuster van vanochtend heeft ze er zo diep ingeduwd dat ze inderdaad niet meer opvallen’, zegt ze. En meteen erachteraan zegt ze met een ondeugende blik: ‘Zo diep dat ik nu met mijn neus net zo goed kan horen als met mijn oren.’

Ze had geen apparaten nodig om mij te kunnen horen lachen...

thuiszorg-blogger-verpleegkundige-zuster-toos

Dit is Carina:

Mijn naam is Carina (45), getrouwd en moeder van twee prachtige zoons. Ik ben al 26 jaar werkzaam in de zorg en na aan een aantal werkplekken te hebben gehad, weet ik dat mijn passie ligt in de thuiszorg en wijkverpleging. Elke dag stap ik met veel plezier in mijn autootje om te gaan zorgen voor ‘mijn’ cliënten. Je maakt een enorme diversiteit aan dingen mee, en bent aangewezen op je eigen kennis, kunde en inventiviteit. Na 26 jaar kan ik nog steeds met mijn hand op mijn hart zeggen dat ik het mooiste vak heb van de wereld. Mijn blogs, die ik deel via mijn Instagram-account @zustertooszorgt, zijn ontstaan doordat ik me soms erg kan storen aan het negatieve daglicht waarin de zorg soms wordt neergezet. Tuurlijk het is hard werken, maar er zijn zoveel onbetaalbare gouden momenten, als je ze maar wil zien. Daar kan voor mij geen topsalaris tegenop. Momenteel volg ik naast mijn baan een deeltijdstudie HBO-V, een pittige combinatie. Ontspannen doe ik in mijn tuin, wandelend met mijn hond, en uitgebreid koken voor mijn mannen, familie en vrienden. Kortom: ik ben een gelukkig mens. 

Ook ik maak weleens een foutje ;-) Heb je er één gezien? Mail het me. Ik ben je dankbaar! 

FloorZorgt is jouw online zorgmagazine! Op dit moment lezen 60.000 unieke zorghelden mij maandelijks. Door middel van inspirerende blogs, mooie artikelen en zorgnieuws houd ik jou op de hoogte van alle ontwikkelingen in de zorg. Volg je mij al op Facebook, Instagram of Twitter? Wil je adverteren? Stuur me dan een mailtje en ik neem z.s.m. contact met je op of bekijk de mogelijkheden alvast hier.