Dít moet je weten over de nieuwe Wet zorg en dwang

wet-zorg-en-dwang-dit-moet-je-weten

Op 1 januari gaat de Wet zorg en dwang in, waar al een hoop om te doen is. Ik blijf het taaie kost vinden, hoewel ik er op mijn werk al een tijd mee bezig ben in de vorm van scholingen en updates. Daarom: alles wat je over deze nieuwe wet wilt weten op een rij. 

Welke wet vervangt de Wzd?

De Wet zorg en dwang (Wzd) moet per 1 januari 2020 de huidige wet Bopz (Bijzondere opnemingen in psychiatrische ziekenhuizen) gaan vervangen.

Wat verandert er door de komst van de Wzd?

Onvrijwillige zorg of vrijheidsbeperking mag niet meer worden toegepast, behalve als er echt sprake is van ernstig nadeel voor een cliënt of zijn omgeving. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het in levensgevaar brengen van zichzelf of anderen of aan het toebrengen van ernstig lichamelijk letsel.

Voor wie geldt deze wet?

De Wet zorg en dwang is er voor mensen bij wie sprake is van een verstandelijke beperking of een gediagnosticeerde/vastgestelde psychogeriatrische aandoening. Anders dan in de wet Bopz, kan de Wzd ook worden toegepast bij cliënten die niet gedwongen zijn opgenomen. Het kan dan gaan om mensen die nog thuis wonen of die vrijwillig zijn opgenomen.

Cliënt- in plaats van locatiegebonden

Het is niet langer meer locatiegebonden, maar juist cliëntgebonden. De regels van de Wzd zijn in laatstgenoemde situaties pas van toepassing als de persoon wilsonbekwaam is. Daarnaast gaat het om vormen van zorg die specifiek in de wet zijn genoemd. Bijvoorbeeld insluiting of beperking van de bewegingsvrijheid.

Waarom is deze wet in het leven geroepen?

De wet Bopz geldt voor cliënten met een psychogeriatrische aandoening, een verstandelijke beperking of in de geestelijke gezondheidszorg. Een vrij brede groep waarin sterke verschillen zijn. Om de wetgeving beter op die verschillen af te stemmen, is gekozen voor afzonderlijke wetten.

Nog een nieuwe wet

Zoals genoemd is de Wzd van toepassing op cliënten met een verstandelijke beperking of een psychogeriatrische aandoening. De Wet verplichte geestelijke gezondheidszorg (Wvggz) is er voor de geestelijke gezondheidszorg en ook die gaat per 1 januari 2020 in. Het doel van beide wetten is minder dwang in de zorg. Uitgangspunt is hierbij: ‘Nee, tenzij…’ Dus geen onvrijwillige zorg, tenzij het echt niet anders kan.

Hoe ziet dit eruit in de praktijk?

Hoewel de wet officieel in 2020 ingaat, wordt dat jaar nog gezien als overgangsjaar. Er wordt gestreefd naar de afbouw van onvrijwillige zorg en er wordt kritischer gekeken naar het gebruik van medicatie.

Evalueren

In het begin moet je iedere drie maanden evalueren om te zien of je nog op de goede weg zit. Later wordt dit ieder half jaar. Zo blijf je bewust bezig met je handelen en wordt steeds opnieuw bekeken of de gekozen manier de juiste is.

Wat kun je zelf al doen ter voorbereiding?

Op mijn werk merk ik dat we steeds meer bezig zijn met bewustwording. Zodra de woorden ‘dwangmedicatie’ of ‘vrijheidsbeperkende middelen’ vallen, is iedereen extra alert. Nu is geen enkele zorgverlener hier fan van, maar soms heb je helaas geen keuze.

Creatief zijn

Met het oog op de nieuwe wet, gaan we nog creatiever denken. Welke alternatieven zijn er nog mogelijk, voordat we dergelijke zaken gaan inzetten? Daar ligt een leuke uitdaging voor je als zorgprofessional.

Goede tip: test HIER alvast je kennis over de nieuwe wet.

Colofon: FloorZorgt is jouw online zorgmagazine! Op dit moment lezen 80.000 unieke zorghelden mij maandelijks. Door middel van inspirerende blogs, relevante producten (kijk snel in mijn webshop!) mooie artikelen en zorgnieuws houd ik jou op de hoogte van alle ontwikkelingen in de zorg. Heb je mijn mobiele app al gedownload en volg je mij al op Facebook, Instagram of Linkedin? Wil je adverteren? Stuur me dan een mailtje en ik neem z.s.m. contact met je op of bekijk de mogelijkheden alvast hier. Ook ik maak weleens een foutje ;-) Heb je er één gezien? Mail het me. Ik ben je dankbaar! 

You have already unliked it!