Coach Marjolein geeft stoomcursus: in 5 stappen naar je droombaan

stoomcursus-carriere-maken-zorg

Je kunt eindeloos uitkijken naar die ene vacature. Of wachten tot je leidinggevende je die mooie promotie aanbiedt. Maar waarom die ambitie niet direct omzetten in actie? In 5 stappen laat coach Marjolein zien hoe je vandaag al die carrièrestap in de zorg kunt zetten.  

Stap 1: Het is nu al gelukt! 

Afdelingshoofd, teammanager, senior zorgadviseur, directeur of bestuursvoorzitter. Wat je ambitie ook is: bedenk voor je jezelf dat je het al bent. Zeker, je hebt nog geen sollicitatie gedaan, maar visualiseer dat je die carrièrestap al hebt gemaakt. Maak een plaatje van hoe je jezelf aan het werk ziet in die nieuwe functie. Doe dat iedere dag, net zolang tot je die promotie te pakken hebt.  

Stap 2: Zeg het

In mijn praktijk hoor ik vaak dat mensen hun promotiewensen met niemand delen. Want ja, stel dat het niet lukt, dan ga je toch een beetje af... Onzin natuurlijk. Er is niks mis met ambitie en door het anderen te vertellen wordt het echt. Dit. Ga. Je. Gewoon. Doen!  

Nodig een avond je beste vrienden uit en vraag ze oprecht en eerlijk te zeggen hoe ze jou in die nieuwe rol of functie zien. Wees niet verbaasd wanneer je daar heel uiteenlopende antwoorden op krijgt. De een ziet je die afdeling met gemak leiden, een ander zal zich misschien afvragen of je bijbehorende stress wel zo leuk vindt. Zo’n ‘analyse’ kan best confronterend zijn. Belangrijk is dat je je niet aangevallen voelt - ‘Wat?! Ik ben helemaal niet chaotisch!’ Neem alle kritiek serieus.  

Stap 3: Excelfun! 

Maak een spreadsheet - ja sorry, moet echt - waarin je alle input van je vrienden nog eens op een rij zet. Nu die analyse is bezonken, ga je de kritiekpunten op hun waarde schatten. Chaotisch, ik? Tikkie overdreven, maar ben je misschien minder georganiseerd dan je zou willen zijn en zou moeten zijn in die nieuwe functie van manager. Loop al die punten na en onderzoek met welke training of opleiding je die skills zou kunnen verbeteren. Vergeet ook praktische zaken niet. Ga je meer uren draaien? Wat betekent dat eventueel voor je gezin? Zet je de stap naar een andere organisatie, wil je daarvoor langer reizen? En hoeveel langer dan?   

Stap 4: Brainpicking 

Wie ken je - binnen of buiten je organisatie - die al zo’n stap hebben gemaakt? Of ken je iemand die weer iemand kent? Kortom, zet je netwerk in en vraag naar hun ervaringen. Wat heeft het ze opgeleverd, wat viel tegen? Pick their brain om zo’n realistisch mogelijk beeld van je carrièrestap te krijgen. Komt het overeen met wat je in stap 1 voor ogen had? Zet deze input ook in je spreadsheet. 

Stap 5: Scorebord 

Je bent er bijna. Je hebt je ambitie nu van alle kanten goed belicht en overdacht. Geef plussen en minnen aan alle punten die je hebt opgeschreven. Niet om een optelsom te maken, maar om voor jezelf in een keer te zien wat haalbaar is (plus) en welk punt nog meer aandacht nodig heeft (min). Bijvoorbeeld: vakkennis en leidinggevende capaciteiten, check, een plus. Georganiseerd werken, min: cursus Timemanagement?  

Word ik hier blij van?

Hoe snel je deze vijf stappen zet, hangt natuurlijk af hoe vurig je ambitie brandt. Maar je kunt in zeven dagen jezelf klaarstomen om die stap in je carrière te maken. Vraag je je bij iedere stap af: word ik hier blij van? Als je stap 5 nog vol enthousiasme en plezier zet, wie houd je dan nog tegen?  Succes! 

Marjolein-Aelberts-Spoenk-Coach

Dit is Marjolein:

Ik ben Marjolein en Spoenk (het woord waarmee Pippi Langkous alles benoemt wat ze niet begrijpt) is de naam van mijn coachingbureau. Ik ben gefascineerd door wat mensen drijft en heb mij de afgelopen jaren verdiept in het fenomeen burn-out. In de zorg, met het personeelstekort en de hoge werkdruk, zijn burn-outs een groot en actueel probleem. Ik help mensen met vragen als: zit ik in een burn-out? Hoe kom ik daar weer uit? Hoe ga ik beter om met de te hoge werkdruk? Hoe sta ik steviger in mijn schoenen? Hoe houd ik de balans tussen werk en privé? Wil je weten of ik iets voor je kan betekenen, neem dan een kijkje op mijn website: www.spoenk.nu

Ook ik maak weleens een foutje ;-) Heb je er één gezien? Mail het me. Ik ben je dankbaar!