Wat kun je doen als collega’s over je roddelen? Coach Marjolein geeft tips

roddelen-collega's-werkvloer-tips

Als koffieautomaten oren hadden, zouden die klapperen van alle roddels die collega’s tijdens hun ‘bakkie’ over elkaar vertellen. Van onschuldige roddels over kapsels, kleding en stopwoordjes tot compleet verzonnen verhalen. Wat kun je doen als de roddels over jou gaan? Coach Marjolein geeft tips.

Het lijkt onschuldig vermaak: collega’s die met elkaar gniffelen over het gekke kapsel van een andere collega. Of over zijn of haar dikke billen, opvallende stemgeluid of irritante stopwoordjes. Soms gaat het roddelen verder en worden er verhalen de wereld in geholpen over zogenaamde relatieproblemen of overmatig drinken.

Groepsversterkend?

Er zijn wetenschappers die stellen dat roddelen ook een positieve kant heeft. Het zou de band binnen een groep versterken. Tja, behalve dan de band met degene over wie geroddeld wordt. Als coach denk ik dat er gezondere en veel leukere manieren zijn om een sterkere groepsband te krijgen!

Aandacht

Een roddelaar roddelt in de eerste plaats vanwege de aandacht. Die weet namelijk zogenaamd iets wat anderen niet weten en wil dat exclusief met jou delen. En met nog tien anderen, uiteraard. Wie met achterklap in de belangstelling van collega’s wil staan, is vaak onzeker over zichzelf. Het is een veilige manier om een soort van status binnen de groep op te bouwen. De roddelaar weet dingen die anderen niet weten. Voor beide partijen een spannende exercitie.

Irritant

Voor degene over wie de roddels gaan, is er niets spannends aan. En is het alleen maar verrekte irritant. Dus hoe ga je daar mee om? Ik geef je vijf tips.

Dit kun je doen als collega's over je roddelen:

1) Blijf nuchter

Probeer er in de eerste plaats vooral nuchter mee om te gaan. Weet dat roddelen alles zegt over de roddelaars en niets over jou. Met die instelling kun je vervolgens zelfverzekerd het roddelen de kop indrukken.

2) Sta erboven

Gaat het om relatief onschuldige roddels, gooi het open en bloot in dat roddelgroepje: ‘Ik hoor dat er discussie is over mijn kapsel?’ Daarmee laat je weten dat je weet dat er geroddeld wordt, maar je bevestigt niet de roddel zelf. Daar laat je het bij. Hiermee geef je een duidelijk signaal af dat het je niets kan schelen wat ze van je kapsel vinden. Je staat boven het gedrag van de roddeltantes.

3) Confronteer

Een ander verhaal wordt het bij roddels die over je privéleven gaan. Voel je je sterk in je schoenen staan, dan kun je de roddelaar hiermee confronteren: ‘Jij schijnt te weten dat het tussen mij en mijn partner niet goed gaat. Maar hoe kom je daar eigenlijk bij?’

4) Negeer

Lastiger wordt het wanneer er in die roddel en kern van waarheid zit. Je hebt misschien verteld over een ruzie met je partner. In het hoofd van de roddelaar lig je al in een vechtscheiding, want dat is een veel spannender verhaal. Negeren is hierbij je beste optie. Een confrontatie met de roddelaar zal het roddelen alleen maar verergeren. Deel in het vervolg zo min mogelijk over je privéleven, het zijn tenslotte je collega’s en niet je beste vrienden of familie. Focus je je op je werk en laat daarmee zien dat je uitstekend in je vel zit. Of laat je partner een bos rode rozen naar kantoor sturen. Wat nou scheiding?

5) Stap naar de baas

En wat als dat allemaal niks uithaalt? Stap dan naar je leidinggevende of personeelszaken. Maak duidelijk dat je je werk minder goed kunt doen vanwege de praatjes die over jou rondgaan. Ook al staat je baas aan de kant van de roddelaars -  jazeker die zijn er -, zal je leidinggevende toch zijn of haar  verantwoordelijk moeten nemen. De kwaliteit van je werk en dus de organisatie is hier immers in het geding.

coach-Marjolein-Aelberts-Spoenk

Dit is Marjolein:

Ik ben Marjolein en Spoenk (het woord waarmee Pippi Langkous alles benoemt wat ze niet begrijpt) is de naam van mijn coachingbureau. Ik ben gefascineerd door wat mensen drijft en heb mij de afgelopen jaren verdiept in het fenomeen burn-out. In de zorg, met het personeelstekort en de hoge werkdruk, een groot en actueel probleem. Ik help mensen die vragen hebben als: zit ik in een burn-out? Hoe kom ik daar weer uit? Hoe ga ik beter om met de te hoge werkdruk? Hoe sta ik steviger in mijn schoenen? Hoe houd ik de balans tussen werk en privé? Wil je weten of ik iets voor je kan betekenen, neem dan een kijkje op mijn website: www.spoenk.nu

Colofon: FloorZorgt is jouw online zorgmagazine! Op dit moment lezen 80.000 unieke zorghelden mij maandelijks. Door middel van inspirerende blogs, relevante producten (kijk snel in mijn webshop!) mooie artikelen en zorgnieuws houd ik jou op de hoogte van alle ontwikkelingen in de zorg. Heb je mijn mobiele app al gedownload en volg je mij al op Facebook, Instagram of Linkedin? Wil je adverteren? Stuur me dan een mailtje en ik neem z.s.m. contact met je op of bekijk de mogelijkheden alvast hier. Ook ik maak weleens een foutje ;-) Heb je er één gezien? Mail het me. Ik ben je dankbaar! 

You have already unliked it!