7 coronaproof kerstmomenten voor bewoners

coronaproof-activiteiten-kerst-bewoners

Het is bijna kerst! Om het, ondanks corona, feestelijk te maken voor bewoners, heb ik hier 7 leuke ideeën voor je. Zet ze snel op de agenda!

1) Kerstbingo

Bingo kan altijd en overal. Om de 1,5 meter te waarborgen, kan je deze ook in groepjes verdelen of in plaats van één zaal, meerdere zalen gebruiken. Je kan de bingo middels een televisiescherm bijvoorbeeld live doen. 

2) Kerstmannen contest

Laat de heren (bewoners of verpleegkundigen) zich verkleden als kerstman en laat de dames de knapste kerstman uitkiezen. Hier wordt gegarandeerd bij gelachen! Dit kan ook makkelijk coronaproof en met 1,5 meter afstand. Je zou ook nog foto's kunnen maken en ze in de gang kunnen ophangen. 

3) Kerstverhalen

Kerst is vaak een herinnering aan mooie momenten. Vraag de bewoners hoe ze de feestdagen vroeger vierden. Wat voor tradities hadden ze bijvoorbeeld? De mooiste verhalen zullen zeker naar boven komen!

4) Kopje kerst

Een kopje koffie is vaak al een genietmoment voor de bewoners. Maak dit moment wat specialer door er een gebakje bij te doen of een koekje in de vorm van een kerstboom of ster. Het zijn de kleine dingen die tellen. 

5) Videobellen

Door corona kunnen familieleden misschien niet op bezoek komen. Niks is erger dan alleen zijn met kerst. Organiseer een tablet en spreek met familie af om te videobellen. Laat bewoners weten dat er aan ze gedacht wordt. Zo kunnen ze toch deelnemen aan familiebijeenkomsten. Je kan ook met familie afspreken om samen hetzelfde te eten of een warme chocolademelk met slagroom te drinken.

6) Kerstdiner op afstand

Verdeel de bewoners in kleinere groepen, verspreid ze over meerdere tijdstippen en organiseer de eetzaal op zo'n manier dat er voldoende afstand gehouden kan worden. Als je een beetje flexibel bent, kun je makkelijk een kerstdiner organiseren voor de bewoners. Zet op de achtergrond wat kerstmuziek aan en zo hoeft niemand de kerstsfeer te missen.

7) Kerst herinneringskoffer

Deze tip vind ik zo leuk! Ik kwam hem tegen op Dementie.nl. Een herinneringskoffer voor bewoners, met attributen die iets voor ze betekenen of gevoelens bij ze losmaken. Laat de mantelzorger of familieleden deze maken en als de situatie het toelaat, kunnen zij dat samen uitpakken tijdens kerst. Als er geen bezoek is toegestaan, kan het koffertje worden afgeleverd en kan de cliënt het uitpakken tijdens videobellen. 

Colofon: FloorZorgt is jouw online zorgmagazine! Op dit moment lezen 80.000 unieke zorghelden mij maandelijks. Door middel van inspirerende blogs, relevante producten (kijk snel in mijn webshop!) mooie artikelen en zorgnieuws houd ik jou op de hoogte van alle ontwikkelingen in de zorg. Heb je mijn mobiele app al gedownload en volg je mij al op Facebook, Instagram of Linkedin? Wil je adverteren? Stuur me dan een mailtje en ik neem z.s.m. contact met je op of bekijk de mogelijkheden alvast hier. Ook ik maak weleens een foutje ;-) Heb je er één gezien? Mail het me. Ik ben je dankbaar!