5 topideeën voor té gekke activiteiten met ouderen

activiteitenbegeleiding-ouderenzorg-tips-ideeën

Wil jij je cliënten of bewoners activeren maar heb je een inspiratiedip? Floor to the rescue! Ik struinde het internet af en vond vijf (te) gekke ideeën van en voor activiteitenbegeleiders. Zet ze snel op de agenda!

1) Luchtdirigeren – uit het hoofd én uit het dak

Dirigent zijn van een eigen, denkbeeldig orkest, terwijl de muziek uit de speakers knalt: luchtdirigeren staat voor pret, herkenning en beleving. En dan maakt het niks uit of het orkest een pianoconcert van Rachmaninov, een wals van André Rieu of oud-Hollandse liedjes speelt. Dussss… duik in die platenkoffer of cd-bak en gun jouw dirigenten in spe een sessie waarbij ze heerlijk uit hun hoofd én uit hun dak kunnen gaan.

2) Tai Chi – heerlijk yin (of yang?)

Je ziet ze vast weleens in het park: mensen die in slow motion en opperste concentratie bewegingsoefeningen uitvoeren. Zij doen aan Tai Chi: een bewegingsleer en krijgskunst uit het oude China. Laat die oefeningen nou ook héél geschikt zijn voor ouderen! Je kunt ze zelfs vanaf een stoel uitvoeren. Goed voor de balans, ademhaling, spieren en gewrichten. En lekker yin. Of was ’t nou yang?

3) Zitdansen – van eenvoudig tot uitdagend: olé!

Een dansje wagen kan ook prima vanuit een (rol)stoel. Dus zet die stramme spieren en het coördinatievermogen van ‘jouw’ ouderen aan het werk met een walsje, polka, tango of uitheemse dans. Kies voor eenvoudige of meer uitdagende pasjes. En maak het dansfeest af met gekleurde sjaaltjes, schudkokers en rinkels. Olé!

4) Vissen – rolstoelen op de rem!

Zonnetje aan de hemel en viswater in de buurt? Pak een thermoskan met koffie, wat lekkere hapjes en gooi de hengels uit aan de waterkant. Zorg wel dat iedereen een vispas heeft, anders vissen jullie achter het net (ha ha). En nog een tip: controleer of de rolstoelen op de rem staan!

5) Parachute-spelletjes: wapperen maar!

Hebben jullie er al een? Zo’n ‘parachute’ met een gat in het midden? Een superleuk ding waar je makkelijke én moeilijke spelletjes mee kunt doen. Stimuleer de mensen om ook zelf varianten te bedenken, zoals: wapperen, een bal rond laten rollen of in het gat laten vallen. Of vraag twee personen van plaats te wisselen, terwijl de anderen de parachute hooghouden. Pret gegarandeerd!

Welke activiteit vinden jouw bewoners het leukst? Laat het weten in een reactie! 

Colofon: FloorZorgt is jouw online zorgmagazine! Op dit moment lezen 80.000 unieke zorghelden mij maandelijks. Door middel van inspirerende blogs, relevante producten (kijk snel in mijn webshop!) mooie artikelen en zorgnieuws houd ik jou op de hoogte van alle ontwikkelingen in de zorg. Heb je mijn mobiele app al gedownload en volg je mij al op Facebook, Instagram of Linkedin? Wil je adverteren? Stuur me dan een mailtje en ik neem z.s.m. contact met je op of bekijk de mogelijkheden alvast hier. Ook ik maak weleens een foutje ;-) Heb je er één gezien? Mail het me. Ik ben je dankbaar!