13 tips & trics om je veiliger te voelen tijdens je nachtdienst in de thuiszorg

Veilig-voelen-nachtdienst-wijkverpleging

Als je ’s nachts in je eentje in de thuiszorg moet werken, kun je je best  onveilig voelen. Zeker als je in een afgelegen gebied of een probleemwijk werkt. Hoe zorg je voor een veilig gevoel? Ik verzamelde dertien handige tips & trics.

Gelukkig hoef je niet bij iedere thuiszorgorganisatie de nachtdiensten alleen te draaien. Het kan zijn dat je met z’n tweeën in één auto zit of dat je apart rijdt en onderling contact hebt. Maar het kan helaas ook voorkomen dat je er alleen voor staat. En dan is het wel zo fijn om je veilig te voelen!

Kleine moeite, groot effect

Allereerst negen eenvoudige trucs die je zelf makkelijk kunt toepassen om je veiliger te voelen tijdens je nachtdienst in de thuiszorg (of als verloskundige, kraamverzorgende, noem maar op). Kleine moeite, groot effect!

1) Schakel ‘Zoek mijn apparaat’ in

Het is slim om ‘Zoek mijn Iphone’ ‘(iPhone) of ‘Vind mijn apparaat’ (Android) aan te zetten op je telefoon (klik op de links om te lezen hoe je dat doet). Mocht er iets gebeuren, dan kan het thuisfront via een ander apparaat (bijvoorbeeld de tablet) dat is ingelogd onder dezelfde gebruikersnaam zien waar je je bevindt.

2) Fluitje om je nek

Doe een fluitje om je nek, zodat je altijd snel en makkelijk alarm kan slaan als je iets gebeurt.

3) Deo mee!

Stop een klein busje haarlak of deo in je tas. Dat prikt in de ogen. En sowieso altijd handig om bij je te hebben, toch?

4) Zaklamp in de auto

Leg een zaklamp in je handschoenvakje in de auto, zodat je altijd kan bijschijnen als je op een slecht verlichte plek moet zijn.

5) Maak je noodpersoon kenbaar

Mocht je onderweg iets overkomen, dan is het fijn als omstanders met je telefoon gelijk jouw noodpersonen kunnen bellen. Dit kun je regelen door op je telefoon je ‘medische ID’ in te vullen. Zodra je dit gedaan hebt, kunnen je noodpersonen worden gebeld zonder dat ze je toegangscode nodig hebben. HIER lees je hoe je jouw medische ID instelt. 

6) Volg een cursus zelfverdediging.

Kan nooit kwaad, ook niet in het ‘gewone’ dagelijkse leven. Je voelt je een stuk veiliger als je weet dat je jezelf een beetje kan verdedigen.

7) Stuur je partner een appje voordat je ergens weggaat

Zodat hij of zij – mocht er iets gebeuren – weet hoe lang je niet thuis bent gekomen en waar je je toen bevond. Moet hij natuurlijk wel even z’n whatsapp-geluid uitzetten, anders slaapt-ie niet meer.

8) Parkeer altijd dichtbij de plek waar je moet zijn

En zet de auto vast met de neus in de richting waar je uiteindelijk weer heen moet, zodat je eventueel snel weg kan rijden als je je onveilig voelt.

9) Sleutels paraat

Houd je sleutels in je hand tot je binnen bent bij de cliënt. Haal ze er vóór je de deur uit gaat alvast uit. Zo kun je zo nodig zó de auto in glippen, zonder dat je je sleutel nog moet zoeken in je tas. En het kan ook een veilig gevoel geven om een scherp object in je handen te hebben ?

Drastische maatregelen

Dan zijn er nog een aantal meer ‘drastische’ maatregelen, waarbij je de hulp van je werkgever nodig hebt. De vraag is natuurlijk of jouw organisatie voor de kosten wil opdraaien. Maar niet geschoten is altijd mis!

10) Vraag of je een alarm kunt krijgen

Sommige thuiszorgorganisaties werken met ‘vosjes’ (V.O.S. = veilig op stap), die in allerlei varianten bestaan. Als app op je telefoon, als alarmknop om je nek of als een klein ‘kastje’ dat je bij je draagt. Als je alarm slaat, krijgt het telefoonnummer dat je hebt ingesteld (bijvoorbeeld van een collega of beveiligingsbedrijf, zie punt 11)) een melding met waar je je bevindt. Daarna word je live doorverbonden met deze persoon en kun je met elkaar praten.

11) Onderzoek of de mogelijkheid bestaat dat jouw organisatie zich aansluit bij een beveiligingsbedrijf

Deze beveiligers kunnen dan komen zodra jij alarm slaat met eerder genoemd ‘vosje’. Als je niet zo’n apparaatje hebt, kun je het telefoonnummer van het beveiligingsbedrijf voorprogrammeren in je (werk)mobiel, zodat je snel iemand van de beveiliging aan de lijn krijgt.  

12) Vraag of een beveiliger met je mee kan

Voel je je echt heel onveilig? Werk je in een problematische wijk of juist heel afgelegen? Vraag dan aan je leidinggevende of een beveiliger met je mee kan op de route. Misschien kun je als reden noemen dat politieagenten ook niet ’s nachts alleen over straat gaan?

13) Onderzoek of de gemeente maatregelen kan treffen

Wellicht kan jouw leidinggevende een aanvraag doen bij de gemeente om de buurt waarin je werkt veiliger te maken. Bijvoorbeeld door het plaatsen van meer verlichting.

Wat doe jij om je veiliger te voelen tijdens je nachtdienst in de thuiszorg?

Colofon: FloorZorgt is jouw online zorgmagazine! Op dit moment lezen 80.000 unieke zorghelden mij maandelijks. Door middel van inspirerende blogs, relevante producten (kijk snel in mijn webshop!) mooie artikelen en zorgnieuws houd ik jou op de hoogte van alle ontwikkelingen in de zorg. Heb je mijn mobiele app al gedownload en volg je mij al op Facebook, Instagram of Linkedin? Wil je adverteren? Stuur me dan een mailtje en ik neem z.s.m. contact met je op of bekijk de mogelijkheden alvast hier. Ook ik maak weleens een foutje ;-) Heb je er één gezien? Mail het me. Ik ben je dankbaar! 

You have already unliked it!