Verdien je nu echt zo weinig in de zorg? - Deel 5: Bekijk het eens positief! Dit zijn de 10 voordelen van werken in de zorg

Salarissen-postieve-kanten-werken-zorg

Er wordt heel wat gemopperd in de zorg. Natuurlijk zouden een lagere werkdruk en een hoger salaris meer dan welkom zijn. Maar misschien helpt het ook om vaker stil te staan bij de voordelen van werken in de zorg. Ik zette er 10 voor je op een rij!

1) Je werk doet ertoe

Wie in de zorg werkt hoeft zich nooit af te vragen of hij (zij 😊) nuttig bezig is. Iedereen die een keer in het ziekenhuis belandt, een kind moet baren of een ongeluk krijgt, is ontzettend blij met ons. Zonder zorgmedewerkers zou de hele maatschappij vastdraaien. En hoe fijn is dat kneepje in je hand als mensen die waardering laten blijken!

2) Baangarantie

De personeelstekorten in de zorg zijn natuurlijk waardeloos. Maar als je het positief bekijkt: de kans is klein dat je ontslagen wordt en je kunt overal aan de bak. Wil je naar een andere stad, naar Zeeland of naar Groningen verhuizen? Overal is werk voor je.

3) Parttime en flexibel werken

In de meeste zorgbanen kun je prima parttime werken. Vooral fijn als je er bijvoorbeeld een opleiding naast wilt doen of nog een andere passie  of hobby hebt waar je graag tijd aan besteedt. Als je als ZZP'er werkt, kun je meestal zelfs je eigen diensten inplannen en deze rond je gezins- of sololeven organiseren. 

4) Geen keuzestress over je outfit

Hoe heerlijk is het dat je nooit hoeft te bedenken wat je aan moet naar je werk. Lang leve de banen in uniform! Vergis je niet, directiesecretaresses, pr-medewerkers of kapsters staan heel wat langer te dubben voor de kast. En al die representatieve outfits kosten hen nog extra geld ook.

5) Klaar is klaar (meestal)

Is je dienst afgelopen, dan kun je meestal direct naar huis en het werk voor die dag loslaten. Vaak staat de volgende dienst klaar om de klus over te nemen (tenzij je collega’s ziek zijn natuurlijk), hoewel dat natuurlijk niet voor alle banen in de zorg geldt.

6) Onregelmatigheidstoeslag

Voor avondmensen en nachtdieren kan het heerlijk zijn om late diensten en nachtdiensten te draaien. Geen zin in een saaie zondag of Kerst bij je schoonouders? Op het werk zijn ze blij als jij die diensten draait. Een groot voordeel is dat je lekker wat extra euro’s meepakt op dit soort onpopulaire uren.

7) Kilometers maken

Op die sneakers, klompen en Crocs van ons maken we heel wat kilometers door de lange gangen van de zorginstelling. Voor tienduizend stappen per dag draaien wij onze hand niet om. Dankzij ons werk blijven we lekker in conditie. En bovendien, je moet er toch niet aan denken dat je de hele dag achter een bureau tussen vier muren zit?

8) Opleiding en ontplooiing

Als je eenmaal in de zorg werkt, zijn er legio mogelijkheden om door te groeien of over te stappen. Van verpleegkundige in het ziekenhuis naar de thuiszorg, van belegeider in de GGZ naar de jeugdzorg of van doktersassistente in de huisartsenpraktijk naar de radiotherapie. Door de huidige personeelstekorten wordt zo’n overstap alleen maar makkelijker.

9) Samen een team

Zorgen voor patiënten en bewoners, dat doe je toch echt met elkaar. Zelf vind ik dat een groot pluspunt van mijn baan, je werkt in een team en staat samen voor een doel. We inspireren elkaar en ik weet niet hoe het bij jou is, maar bij ons op de afdeling wordt nog steeds heel wat afgelachen!

10) Goed verhaal

Wij zitten nooit verlegen om een goed verhaal. Tijdens borrels, verjaardagen of een date schud je moeiteloos een mooie of spannende anekdote uit je mouw. Of het nou een bevalling in de auto is, dat slachtoffer van een schietpartij op de spoedeisende hulp of die geweldige dag met een groep bewoners in de Efteling… Saai is ons werk nooit!

Wat vind jij het grootste voordeel van werken in de zorg?

Ook ik maak weleens een foutje ;-) Heb je er één gezien? Mail het me. Ik ben je dankbaar! 

FloorZorgt is jouw online zorgmagazine! Op dit moment lezen 60.000 unieke zorghelden mij maandelijks. Door middel van inspirerende blogs, mooie artikelen en zorgnieuws houd ik jou op de hoogte van alle ontwikkelingen in de zorg. Volg je mij al op Facebook, Instagram of Twitter? Wil je adverteren? Stuur me dan een mailtje en ik neem z.s.m. contact met je op of bekijk de mogelijkheden alvast hier.