Verdien je nu echt zo weinig in de zorg? – Floors dossier is geopend!

wat-verdien-je-zorg-salarissen-verpleegkundigen

Hoge werkdruk, te weinig personeel en bovendien een beroerd salaris. Toch? Of valt het best mee met het loonstrookje in de zorg? Open en nieuwsgierig als ik ben, ga ik geen taboe uit de weg, daarom staat de komende weken ons salaris op de agenda!

Hi, Floor hier. Pas was ik op een feestje en na een paar wijntjes viel daar het ’S word’: salaris! Het was net Prinsjesdag geweest en in het journaal en de talkshows was het uitgebreid gegaan over het salaris van leerkrachten op de basisschool. ‘Maar hee Floor’, zei iemand, ‘jij werkt in de zorg, jullie verdienen toch ook geen drol?’

Mager salaris

Er ontstond een geanimeerd gesprek waarin de meesten van mening waren dat verpleegkundigen en verzorgenden een mager salaris ontvangen voor het ‘al poep ruimend redden van levens’. Logisch dat er zoveel vacatures zijn. Blij dat ze zelf in een andere sector zaten. Wat me opviel was dat niemand wist wat je dan precies verdient in de zorg. En uiteraard was er ook geen enkele held die het achterste van zijn tong liet zien en durfde te zeggen hoeveel hij zelf verdiende.

Verdedigen

Het zette me aan het denken. Ik vind het niet leuk als er negatief over mijn salaris of beroep gepraat wordt en ik het gevoel krijg dat ik me moet verdedigen. Maar ik leef natuurlijk ook niet onder een steen. Er worden acties gevoerd voor een betere CAO, ik hoor genoeg collega’s klagen over hun inkomen. 

Op onderzoek uit

De komende weken ga ik dit thema daarom elke dinsdag verder onderzoeken, samen met jullie. Verdienen we nu echt zo weinig in de zorg? Minder dan in andere sectoren zoals het onderwijs, de politie of defensie? Is het inderdaad lastig om rond te komen van ons salaris? Of komt de onvrede ergens anders vandaan?

Wat verdien je?

Je kent me inmiddels een beetje en taboes of confronterende vragen ga ik niet uit de weg. Dus ga ik mensen in mijn omgeving rechtstreeks vragen wat zij verdienen, of ze blij zijn met hun salaris. Ook wil ik wel eens weten welke opties je eigenlijk hebt als je uit de zorg stapt. En ga je dan echt meer verdienen?

Kijkje in kasboek

Natuurlijk ga ik zelf ook met de billen bloot en laat ik je binnenkort meekijken in mijn kasboekje. Best spannend, maar aan de andere kant: jullie weten wel wat verpleegkundigen en verzorgenden zo ongeveer verdienen. Dan kan het hooguit nog gênant worden hoeveel geld ik uitgeef aan koffie en biertjes in de stad, haha!

Ben jij tevreden met het salaris dat je verdient in de zorg?

Ook ik maak weleens een foutje ;-) Heb je er één gezien? Mail het me. Ik ben je dankbaar!