'Ik besef dat hij ze niet herkent'

maaike-vergeten

Samen met haar kinderen brengt blogger Maaike een bezoek aan haar vader, maar wat ze daar ervaart, is een onverwachte realiteitscheck...

De kinderen lopen met de honden vooruit, naar de kamer van mijn vader. Ze zijn vrolijk en de hondjes zijn enthousiast dat ze mee mogen. Ik loop zo’n twee meter achter hen en zie hoe ze de kamer van mijn vader, hun opa, binnen lopen. Als ik in de deuropening sta, hoor ik mijn vader zeggen: "Hey, zijn dat kooikers?" Ik zie hoe hij mijn dochters glazig aan kijkt en voel een schok door mijn lijf heen trekken, op het moment dat ik besef dat hij ze niet herkent.

Terwijl ik inwendig tegen mezelf zeg: "Kom op Maaike, keep it together." Op een luchtige toon zeg ik tegen mijn vader: “Hoi papa!” Mijn vader draait zich naar me toe en op het moment dat hij me ziet, kan ik bijna letterlijk het kwartje zien vallen bij hem en herkent hij zijn eigen kleindochters weer. Ik vermoed dat de situatie even te snel ging voor hem, waardoor zijn hersenen het allemaal niet konden bijbenen en plaatsen. Pas toen hij mij zag, kon hij de link in zijn hoofd maken. Het lijkt alsof hij het zelf niet eens merkte en ik zeg er verder niets over tegen hem. Hij geniet ervan dat we er zijn en dat is het belangrijkste! Mijn dochters hebben niet gemerkt dat hun opa ze even niet herkende, maar voor mij was het wel even een reality check. Dit is hoe het gaat zijn. Straks weet hij hun namen niet meer en daarna herkent hij ze niet meer. Tot het moment komt, dat ook mijn naam, gezicht, leven, uitgewist wordt uit zijn geheugen door de dementie. Alsof we nooit bestaan hebben. Voor nu kan ik alleen maar hopen dat dit moment nog heel lang mag duren…

Maaike ?

maaike-blogger

Dit is Maaike:

Mijn naam is Maaike van Rossum. Ik ben 33 jaar, getrouwd en moeder van twee dochters. Ik werk al vijftien jaar met veel liefde en plezier als verzorgende IG en zorg coördinator in de ouderenzorg, Sinds voorjaar 2018 is daar echter een diepere dimensie in ontstaan, toen bleek dat mijn vader, toentertijd nog 64 jaar, een beginnende vorm van dementie had. Na een turbulente periode, werd het voor mij een uitlaatklep om te schrijven. Schrijven is voor mij naast het ordenen van mijn gedachtes, ook een manier om herinneringen vast te leggen. Met mijn blogs wil ik laten zien hoe bijzonder de zorg is, in al zijn mooie, verdrietige en heftige momenten. Mijn blogs verzamel ik op DementieBlogs.nl en mijn Facebook-pagina. Sinds februari 2021 ben ik gestart met de verpleegkunde opleiding. Een nieuwe en spannende stap, waarin ik werk, gezin, school en studie zal moeten gaan combineren!

Colofon: FloorZorgt is jouw online zorgmagazine! Op dit moment lezen 80.000 unieke zorghelden mij maandelijks. Door middel van inspirerende blogs, relevante producten (kijk snel in mijn webshop!) mooie artikelen en zorgnieuws houd ik jou op de hoogte van alle ontwikkelingen in de zorg. Heb je mijn mobiele app al gedownload en volg je mij al op Facebook, Instagram of Linkedin? Wil je adverteren? Stuur me dan een mailtje en ik neem z.s.m. contact met je op of bekijk de mogelijkheden alvast hier. Ook ik maak weleens een foutje ;-) Heb je er één gezien? Mail het me. Ik ben je dankbaar! 

You have already unliked it!