‘Kom op pap, wel trappen, hè! Je laat mij toch niet alles alleen doen?’

Maaike-fiets

De vader van blogger Maaike houdt van fietsen, maar door zijn dementie gaat dat steeds moeizamer. Tot Maaike op de duofiets stuitte. Nu fietsen ze samen heel het dorp weer door!

Toen mijn vader nog thuis woonde, fietste hij met regelmaat. Hij is natuurlijk ook nog vrij jong en vitaal. Het laatste jaar werd het fietsen wel anders qua vormgeving. Waar hij voorheen altijd naast me fietste, fietste hij nu opeens altijd achter me. Zo kon hij me goed in de gaten houden en zien waar ik heen ging, omdat hij als de dood was dat hij me kwijt zou raken en de weg dan niet meer zou weten. Bij mijn moeder deed hij precies hetzelfde, zo dichtbij dat hij bijna op haar achterwiel reed.

Na zijn opname fietste hij eigenlijk nooit meer. Tot in een gesprek met zorgpersoneel de duo-fiets ter sprake kwam. Bij navraag bleek dat je deze gewoon mocht gebruiken, mits je er een ‘examen’ succesvol voor afgelegd had. Dus… Zo gezegd, zo gedaan! Na een uitgebreide instructie en oefenronde kreeg ik groen licht om de duo-fiets te mogen gebruiken.

Ondertussen zijn we al een paar keer op pad geweest. En in plaats van achter mij, rijden we nu weer naast elkaar. Samen fietsen we heel Velp door, langs mijn moeder, Biljoen, over de winkelstraat, langs de plek waar vroeger mijn oude basisschool stond en de straat waar mijn ouders vroeger woonden. We praten over de dingen die we onderweg tegenkomen of over andere luchtige onderwerpen zoals het weer. Soms raakt hij in gedachten verzonken en stopt hij met trappen. Als ik dan roep: “Kom op pap, wel trappen, hè! Je laat mij toch niet alles alleen doen?” moet hij lachen en trapt vrolijk verder. Hij geniet en dat zorgt ervoor dat ik ook van dit vader-dochter momentje kan genieten!

Maaike ?

Blogger Maaike

Dit is Maaike:

Mijn naam is Maaike van Rossum. Sinds het behalen van mijn verzorgende diploma in 2006, werk ik in de ouderenzorg. Ondertussen ben ik wat extra diploma's rijker en mag ik mij sinds juni 2023 verpleegkundige noemen. Na al die tijd doe ik mijn werk nog steeds met veel liefde en plezier, maar is daar sinds voorjaar 2018 een diepere dimensie in ontstaan. Mijn vader, toentertijd  nog 64 jaar, bleek een beginnende vorm van dementie te hebben. Na een turbulente periode, werd het voor mij een uitlaatklep om te schrijven. Schrijven is voor mij naast het ordenen van mijn gedachtes, ook een manier om herinneringen vast te leggen. Met mijn blogs wil ik laten zien hoe bijzonder de zorg is, in al zijn mooie, verdrietige en heftige momenten. Mijn blogs verzamel ik op DementieBlogs.nl en mijn Facebook-pagina. Volg jij mij al?

Colofon: FloorZorgt is jouw online zorgmagazine! Op dit moment lezen 80.000 unieke zorghelden mij maandelijks. Door middel van inspirerende blogs, relevante producten (kijk snel in mijn webshop!) mooie artikelen en zorgnieuws houd ik jou op de hoogte van alle ontwikkelingen in de zorg. Heb je mijn mobiele app al gedownload en volg je mij al op Facebook, Instagram of Linkedin? Wil je adverteren? Stuur me dan een mailtje en ik neem z.s.m. contact met je op of bekijk de mogelijkheden alvast hier. Ook ik maak weleens een foutje ;-) Heb je er één gezien? Mail het me. Ik ben je dankbaar! 

You have already unliked it!