Hoe Zuster Toos te horen kreeg dat ze minder compassie moest tonen

Zuster Toos compassie tonen verpleegkundige verzorgende

Het woordje ‘zorg’ zit letterlijk in het woord verzorgende. In verpleegkundige niet. Betekent dit dan dat je als verpleegkundige niet mag zorgen? Volgens de voormalig begeleider van Zuster Toos in ieder geval niet. Maar daar trok ze zich niets van aan…

Ooit, tijdens mijn leerlingentijd voor MBO-verpleegkundige, kreeg ik een feedbackgesprek. 'Je bent teveel verzorgende om een goeie verpleegkundige te worden,’ zei mijn begeleidster. Het was niet positief bedoeld. Het zette me aan het denken. Mag je dan als verpleegkundige iemand niet verzorgen? Wat is dan het verschil tussen iemand verzorgen of verplegen?

Tranen

Eerder die week had ik even bij een patiënt gezeten. Mevrouw was de hele dag al stil en witjes, en ik vroeg haar wat er aan de hand was. Ze schoot in tranen en vertelde dat ze enorm op zag tegen haar operatie de volgende dag. Ik maakte een praatje met haar zodat ze haar verhaal kwijt kon en ik eventueel sommige vragen of onduidelijkheden kon beantwoorden en wegnemen.

Woest

Mijn begeleidster kwam in de deuropening staan, tikte op haar horloge en zei tegen me ‘Carina, je kan hier nou wel op je gemak gaan zitten, maar we moeten aan de koffie.‘ Woest was ik op dat moment op haar.

Compliment

‘Dankjewel’, zei ik tijdens dat feedbackgesprek. ‘Wat een mooi compliment dat je zegt dat ik teveel verzorgende ben.’ Mijn begeleidster keek me in verwarring aan, ze bedoelde het toch immers niet als compliment. 'Ik ben liever een veel te goede verzorgende, dan een verpleegkundige zonder compassie.' Daarna ben ik weggelopen.

Trots

Mijn stage heb ik, zoals je waarschijnlijk wel aan voelt komen, niet gehaald. Maar ach, gekomen ben ik er toch wel. En op alle spelden ben ik nog steeds even trots. Van onderaf beginnen heeft echt zo zijn voordelen.

Tegelijk

En gelukkig ben ik in alle jaren daarna nog heel veel verzorgende verpleegkundigen tegengekomen die net als ik vinden dat je allebei tegelijk kan zijn...

Zuster Toos Carina blogger wijkverpleegkundige

Dit is Carina:

Mijn naam is Carina (44), getrouwd en moeder van twee prachtige zoons. Ik ben al 26 jaar werkzaam in de zorg en na aan een aantal werkplekken te hebben gehad, weet ik dat mijn passie ligt in de thuiszorg en wijkverpleging. Elke dag stap ik met veel plezier in mijn autootje om te gaan zorgen voor ‘mijn’ cliënten. Je maakt een enorme diversiteit aan dingen mee, en bent aangewezen op je eigen kennis, kunde en inventiviteit. Na 26 jaar kan ik nog steeds met mijn hand op mijn hart zeggen dat ik het mooiste vak heb van de wereld. Mijn blogs, die ik deel via mijn Instagram-account @zustertooszorgt, zijn ontstaan doordat ik me soms erg kan storen aan het negatieve daglicht waarin de zorg soms wordt neergezet. Tuurlijk het is hard werken, maar er zijn zoveel onbetaalbare gouden momenten, als je ze maar wil zien. Daar kan voor mij geen topsalaris tegenop. Momenteel volg ik naast mijn baan een deeltijdstudie HBO-V, een pittige combinatie. Ontspannen doe ik in mijn tuin, wandelend met mijn hond, en uitgebreid koken voor mijn mannen, familie en vrienden. Kortom: ik ben een gelukkig mens.

Ook ik maak weleens een foutje ;-) Heb je er één gezien? Mail het me. Ik ben je dankbaar!