Floors stagedossier - Deel 8: Als begeleider inspelen op de leerstijl van je stagiair

begeleidingsvormen-stagiair-leerling-zorg-leerstijlen

Wil je jouw stagiairs zo goed mogelijk begeleiden en zoveel mogelijk kennis meegeven? Dan is het heel handig om te weten welke leerstijlen er zijn. De een is bijvoorbeeld een doener, de ander een dromer. Met deze tips speel je daar handig op in.

Als stagebegeleider kom je er snel genoeg achter dat stagiairs enorm van elkaar kunnen verschillen. Je hebt de assertieve types, die alles zelf vragen en regelen, en de meer afwachtende. Studenten die eerst willen uitpluizen hoe het zit of stagiairs die liever leren door te doen. Best logisch dat ze allemaal net een beetje anders begeleid moeten worden om het optimale uit hun stage te halen.

De Amerikaanse onderwijsdeskundige Kolb ontwikkelde in de jaren tachtig een bekend model. De vier meest voorkomende types zijn volgens hem:

De denker

Dit zijn de vragenstellers onder de stagiairs. Het zijn scherpe waarnemers die precies willen weten hoe het zit en waarom de dingen zo gebeuren. Deze analytische denkers zoeken naar logica en zien snel verbanden. Ze houden niet zo van chaos.

Het begeleiden van de denker

Jij kunt hen helpen door rustig en goed gestructureerd te begeleiden. Geef hen de tijd om te observeren en analyseren en probeer ze regelmatig uit te dagen met nieuwe kennis. Verder werken ze graag zelfstandig en dat is geen probleem, want ze zijn meestal heel gedisciplineerd.

De doener

Het woord zegt het al: de doener leert door te doen en in de praktijk te zien hoe het werkt. Deze stagiairs zijn vaak actief en enthousiast, soms een beetje ongestructureerd en ongeduldig. Ze willen immers aan de slag en leren door te ervaren.

Het begeleiden van de doener

Geef de doener de ruimte en verantwoordelijkheid om nieuwe dingen uit te proberen. Ze houden wel van een beetje spanning en beweging. Daarnaast hebben ze behoefte aan structuur en reflectie van jouw kant. Doeners zijn overigens flexibel en vinden het leuk om samen te werken, fijne teamplayers dus!

De dromer

De dromer is een heel ander type dan de doener. Ze hebben een voorkeur voor kijken in plaats van doen. Dromers hebben een brede interesse en gebruiken hun fantasie om problemen om te lossen. Ze zien allerlei mogelijkheden en zijn daarom vaker twijfelaars. Het kan dus even duren voor ze in actie komen of een besluit nemen.

Het begeleiden van de dromer

Wees geduldig en geef een dromer de ruimte om te analyseren en zijn ervaringen te verwerken. Ondertussen mag je soms wat meer aanmoedigend en sturend begeleiden: ‘Kom, ik laat je vandaag zien hoe we hier met decubitus omgaan.’ Ze houden van een uitleg met voorbeelden. En het zal je niet verbazen dat ze ook dol zijn op brainstormen en mindmappen.

De beslisser

Dit zijn de gestructureerde en doelgerichte studenten. Ze werken vanuit de theorie en vinden het prettig om die terug te zien in de praktijk. ‘Toepassen’ is hun keyword. Het zijn zelfstandige types die gestructureerd aan hun leerdoelen werken. Vaker geïnteresseerd in techniek dan in de sociale kant.

Het begeleiden van de beslisser

Laat de beslisser experimenteren met problemen en oplossingen. Beslissers vinden het fijn om veel praktijkvoorbeelden te zien, maar dan wel gekoppeld aan de theorie. Verder varen ze wel bij een schematische planning, duidelijke doelstellingen en vaste evaluatiemomenten.

Combinaties

Kolb onderscheidt deze vier hoofdtypes, maar niemand past voor de volle honderd procent in zo’n vakje. Veel mensen hebben een combinatie van verschillende leerstijlen. Als jij beseft dat iedereen op zijn eigen manier leert en jouw begeleiding daar zo goed mogelijk op afstemt, ben je al een heel eind!

Benieuwd welk leertype je bent? Op internet zijn diverse online tests te vinden: https://www.testcentrumgroei.nl/leerstijlentest, https://www.123test.nl/leerstijl/, https://profielen.hr.nl/leerstijlentest/.

Colofon: FloorZorgt is jouw online zorgmagazine! Op dit moment lezen 80.000 unieke zorghelden mij maandelijks. Door middel van inspirerende blogs, relevante producten (kijk snel in mijn webshop!) mooie artikelen en zorgnieuws houd ik jou op de hoogte van alle ontwikkelingen in de zorg. Heb je mijn mobiele app al gedownload en volg je mij al op Facebook, Instagram of Linkedin? Wil je adverteren? Stuur me dan een mailtje en ik neem z.s.m. contact met je op of bekijk de mogelijkheden alvast hier. Ook ik maak weleens een foutje ;-) Heb je er één gezien? Mail het me. Ik ben je dankbaar! 

You have already unliked it!