'Degene die het overkomt, voelt zich toch 99% van de tijd ongemakkelijk'

Toos-stoma

Zuster Toos kreeg een telefoontje dat een stomazakje was gelekt bij een mevrouw. Maar wat zij daar vervolgens aantrof, had ze niet verwacht...

Voor een cliënt is het altijd een gênante bedoeling, weet ik uit ervaring. Ik kan ik nog zo vaak zeggen dat ik het niet erg vind om op te ruimen en schoon te maken. Degene die het overkomt, voelt zich toch 99% van de tijd ongemakkelijk. 'Het stomazakje lekt.' Tjonge, nou, dat was het understatement van het jaar... Het was waarschijnlijk een complete explosie geweest en zowel mevrouw, haar kleding en het bed zaten onder de ontlasting. Te midden van alle rommel, zat een heel ongelukkige dame en het huilen stond haar nader dan het lachen.

'Kom maar, ik ga u helpen.' Na een half uurtje was mevrouw heerlijk fris gedoucht en zat het beddengoed in de was. En leek het of er nooit iets was gebeurd. Terwijl ik mevrouw haar bed stond op te maken hoorde ik haar ineens zeggen: 'O, er zit een veeg op je uniform. O wat erg voor je en wat spijt me dat!' En weer schoten de tranen in haar ogen.

Ik heb altijd reservekleding in mijn autootje dus het was snel opgelost. Ik legde een arm om haar schouder. 'Niet over in zitten, probleem opgelost. We hebben allemaal wel eens zo'n dag dat je schijt hebt aan alles en iedereen, en vandaag heeft u gewoon zo'n dag', zei ik met een vette knipoog. En samen hebben we er hartelijk om gelachen.

zuster-toos-blogger-carina-verpleegkundige

Dit is Zuster Toos:

Mijn naam is Carina (46), getrouwd en moeder van twee prachtige zoons. Ik ben al 28 jaar werkzaam in de zorg en na een aantal werkplekken te hebben gehad, weet ik dat mijn passie in de thuiszorg en wijkverpleging ligt. Elke dag stap ik met veel plezier in mijn autootje om te gaan zorgen voor ‘mijn’ cliënten. Je maakt een enorme diversiteit aan dingen mee, en bent aangewezen op je eigen kennis, kunde en inventiviteit. Na 26 jaar kan ik nog steeds met mijn hand op mijn hart zeggen dat ik het mooiste vak van de wereld heb. Mijn blogs, die ik deel via mijn Instagram-account @zustertooszorgt, zijn ontstaan doordat ik me soms erg kan storen aan het negatieve daglicht waarin de zorg soms wordt neergezet. Tuurlijk is het hard werken, maar er zijn zoveel onbetaalbare gouden momenten; als je ze maar wil zien. Daar kan voor mij geen topsalaris tegenop. Momenteel volg ik naast mijn baan een deeltijdstudie HBO-V, een pittige combinatie. Ontspannen doe ik in mijn tuin, wandelend met mijn hond, en door uitgebreid te koken voor mijn mannen, familie en vrienden. Kortom: ik ben een gelukkig mens.

Colofon: FloorZorgt is jouw online zorgmagazine! Op dit moment lezen 80.000 unieke zorghelden mij maandelijks. Door middel van inspirerende blogs, relevante producten (kijk snel in mijn webshop!) mooie artikelen en zorgnieuws houd ik jou op de hoogte van alle ontwikkelingen in de zorg. Heb je mijn mobiele app al gedownload en volg je mij al op Facebook, Instagram of Linkedin? Wil je adverteren? Stuur me dan een mailtje en ik neem z.s.m. contact met je op of bekijk de mogelijkheden alvast hier. Ook ik maak weleens een foutje ;-) Heb je er één gezien? Mail het me. Ik ben je dankbaar! 

You have already unliked it!