'Als je iemand met zoiets kleins blij kan maken, moet je dat altijd doen'

Zuster Toos - boekenwurm

Van kinds af aan heeft zuster Toos heel veel gelezen. Ze heeft een tijdje geleden voor een vrouw gezorgd die veel van lezen houdt, maar bijna door haar leesvoer heen is. Zuster Toos heeft mevrouw heel gelukkig gemaakt met een klein gebaar.

Boekenwurm

Ze zat tegenover me dik in de 80. Zo'n kras oud wijffie zoals ze zichzelf graag noemt, klein van stuk, maar nog mans genoeg. 'O zuster, ik lees zo graag. Ik kan uren lezen, maar vroeger mocht ik dat nooit', zei ze. Stilzitten was er niet bij, want ledigheid was des duivels oorkussen.

Dus hielp ze in het huishouden, deed ze aan handwerken en tijd voor lezen was er nauwelijks. 'Nu haal ik de schade in hoor, zuster. Ik lees wat af.' Met hoogrode wangen en glinsterende ogen als een ondeugend schoolmeisje, vertelt ze me een beetje giechelig: 'Ik heb gistermiddag heel de middag niets gedaan en heb alleen maar gelezen, erg hè?' Zelfs op deze leeftijd voelde het voor haar nog steeds een beetje als iets stouts doen. Ik begreep haar. 'Maar zo onderhand ben ik een beetje door mijn boeken heen.' Dus stond ik de week erna met een tasje boeken op de stoep. 'Geef maar een gil als u ze uit heeft, ik heb er nog meer.' Ze heeft het uit gegierd en elke dienst als ik kwam, kreeg ik uitgebreid verslag hoever ze was in elk boek. Heerlijk om iemand zo te zien genieten. Ik werk nu bij een ander team, dus is ze 'mijn' cliënt niet meer. Inmiddels weet ik van welke soort verhalen ze houdt. Dus toen ik vorige week bij de kringloop was, zag ik een paar boeken die ze vast met veel plezier na mij gaat lezen. Het tasje staat klaar voor haar, dus binnenkort stap ik op mijn fiets, en ga ik toch nog een beetje voor haar zorgen. Ik zorg voor nieuw leesvoer.

Als je iemand met zoiets kleins blij kan maken, moet je dat altijd doen.

zuster-toos-blogger-carina-verpleegkundige

Dit is Zuster Toos:

Mijn naam is Carina (46), getrouwd en moeder van twee prachtige zoons. Ik ben al 28 jaar werkzaam in de zorg en na een aantal werkplekken te hebben gehad, weet ik dat mijn passie in de thuiszorg en wijkverpleging ligt. Elke dag stap ik met veel plezier in mijn autootje om te gaan zorgen voor ‘mijn’ cliënten. Je maakt een enorme diversiteit aan dingen mee, en bent aangewezen op je eigen kennis, kunde en inventiviteit. Na 26 jaar kan ik nog steeds met mijn hand op mijn hart zeggen dat ik het mooiste vak van de wereld heb. Mijn blogs, die ik deel via mijn Instagram-account @zustertooszorgt, zijn ontstaan doordat ik me soms erg kan storen aan het negatieve daglicht waarin de zorg soms wordt neergezet. Tuurlijk is het hard werken, maar er zijn zoveel onbetaalbare gouden momenten; als je ze maar wil zien. Daar kan voor mij geen topsalaris tegenop. Momenteel volg ik naast mijn baan een deeltijdstudie HBO-V, een pittige combinatie. Ontspannen doe ik in mijn tuin, wandelend met mijn hond, en door uitgebreid te koken voor mijn mannen, familie en vrienden. Kortom: ik ben een gelukkig mens.

Colofon: FloorZorgt is jouw online zorgmagazine! Op dit moment lezen 80.000 unieke zorghelden mij maandelijks. Door middel van inspirerende blogs, relevante producten (kijk snel in mijn webshop!) mooie artikelen en zorgnieuws houd ik jou op de hoogte van alle ontwikkelingen in de zorg. Heb je mijn mobiele app al gedownload en volg je mij al op Facebook, Instagram of Linkedin? Wil je adverteren? Stuur me dan een mailtje en ik neem z.s.m. contact met je op of bekijk de mogelijkheden alvast hier. Ook ik maak weleens een foutje ;-) Heb je er één gezien? Mail het me. Ik ben je dankbaar! 

You have already unliked it!