Zuster Toos - 'Ik weet in mijn eigen huis de weg niet meer...'

Toos-dementie

Zuster Toos vertelt in deze blog over een vrouw die vanwege haar dementie niet meer thuis kan wonen. 'Ik weet nog maar één ding en dat is dat ik niets meer weet.'

Er wordt niet opengedaan. Dus haal ik de sleutel uit de kluis en draai ik haar voordeur van het slot. 'Joehoeee inbrekers', roep ik als ik over de drempel stap.

Ze staat midden in de gang met haar rolator totaal ontredderd. Waar is nou toch die wc hoor ik haar mompelen. 'Oh kind, wat ben ik blij dat je er bent, het is weer zover.' Schokschouderend barst ze in snikken uit. 'Ik weet vandaag weer helemaal niks meer.' Ik kalmeer haar. Wijs haar de weg in haar eigen huis en help haar met alles wat er gedaan moet worden. 'Zal deze inbreker eens even een lekker bakkie voor ons zetten', zeg ik. En haar ogen lichten op 'Heeeerlijk.' Het komt uit het puntje van haar tenen.

Als we samen aan een bakkie zitten, vertelt ze dat ze gaat verhuizen en weer komen de tranen. 'Ik weet in mijn eigen huis de weg niet meer... Ik weet nog maar één ding en dat is dat ik niets meer weet', zegt ze.

Hoe moet dat nou straks in het nieuwe huis? Ook daar weet ik niks. En daar is weer die ontredderde blik. Ik benoem de voordelen die het voor haar heeft om intramuraal te gaan wonen. En ik kom natuurlijk een keertje een bakkie bij u doen hè als u straks in uw nieuwe huis woont. 'Beloof je dat echt?', vraagt ze en ze pakt mijn hand. 'Ja, natuurlijk.' Ik krijg een dikke kus op mijn hand. 'Dan weet ik vandaag twee dingen', zegt ze. 'Dat ik niets meer weet EN dat jij een bakkie komt doen in mijn nieuwe huis...' En mocht ze dat tegen die tijd per ongeluk niet meer weten, dan zorg ik ervoor dat ik het niet zal vergeten!

zuster-toos-blogger-carina-verpleegkundige

Dit is Zuster Toos:

Mijn naam is Carina (46), getrouwd en moeder van twee prachtige zoons. Ik ben al 28 jaar werkzaam in de zorg en na een aantal werkplekken te hebben gehad, weet ik dat mijn passie in de thuiszorg en wijkverpleging ligt. Elke dag stap ik met veel plezier in mijn autootje om te gaan zorgen voor ‘mijn’ cliënten. Je maakt een enorme diversiteit aan dingen mee, en bent aangewezen op je eigen kennis, kunde en inventiviteit. Na 26 jaar kan ik nog steeds met mijn hand op mijn hart zeggen dat ik het mooiste vak van de wereld heb. Mijn blogs, die ik deel via mijn Instagram-account @zustertooszorgt, zijn ontstaan doordat ik me soms erg kan storen aan het negatieve daglicht waarin de zorg soms wordt neergezet. Tuurlijk is het hard werken, maar er zijn zoveel onbetaalbare gouden momenten; als je ze maar wil zien. Daar kan voor mij geen topsalaris tegenop. Momenteel volg ik naast mijn baan een deeltijdstudie HBO-V, een pittige combinatie. Ontspannen doe ik in mijn tuin, wandelend met mijn hond, en door uitgebreid te koken voor mijn mannen, familie en vrienden. Kortom: ik ben een gelukkig mens.

Colofon: FloorZorgt is jouw online zorgmagazine! Op dit moment lezen 80.000 unieke zorghelden mij maandelijks. Door middel van inspirerende blogs, relevante producten (kijk snel in mijn webshop!) mooie artikelen en zorgnieuws houd ik jou op de hoogte van alle ontwikkelingen in de zorg. Heb je mijn mobiele app al gedownload en volg je mij al op Facebook, Instagram of Linkedin? Wil je adverteren? Stuur me dan een mailtje en ik neem z.s.m. contact met je op of bekijk de mogelijkheden alvast hier. Ook ik maak weleens een foutje ;-) Heb je er één gezien? Mail het me. Ik ben je dankbaar! 

You have already unliked it!