'De betrokkene ziet bleek, transpireert flink en heeft het gevoel flauw te vallen'

john-nacht

Ambulanceverpleegkundige John heeft nachtdienst en neemt ons mee tijdens meerdere meldingen. Wil je weten wat hij heeft meegemaakt? Lees snel verder!

Zomaar een nacht…

Stap maar in…

We zijn onderweg naar een melding voor iemand die zijn knie verdraaid heeft, erg veel pijn heeft en vagale reacties heeft.

Vagale prikkeling is prikkeling van de nervus vagus (zwevende hersenzenuw) door de pijn. Hierdoor daalt de bloeddruk, gaat patiënt transpireren en krijgt het gevoel van flauwvallen.

Ter plaatse worden we door de fabriekshal geloodst. De betrokkene ziet bleek, transpireert flink en heeft het gevoel flauw te vallen.

Ook de ademhaling is versneld. Bij het omdraaien van lichaam voelde hij een hevige pijnscheut in zijn knie. Lopen ging niet meer.

Dhr. is niet gevallen.

De linkerknie is zeer pijnlijk. Om de knie te kunnen inspecteren maak ik een korte broek van de lange. Wat ik zie, is een zwelling aan de binnenzijde van de knie. De knieschijf (patella) is naar mediaal (binnenzijde) geluxeerd.

Omdat dhr. er niet op gevallen is, is een breuk niet aannemelijk.

Wat gaan we doen.

Belangrijk is om de knieschijf weer op zijn plaats te zetten. Dit zal de pijn direct doen afnemen en de vagale reacties zal snel afnemen. Pijnstilling voegt nu niet zoveel toe. Repositie (het herstellen in de anatomische stand) is de beste en snelste pijnstilling. Soms springt de knieschijf bij het strekken van het been vanzelf terug. En dat laat ik de man nu ook doen. Voorzichtig laat ik zijn linkerbeen iets strekken. Daarbij geef ik iets druk tegen de zijkant van de knieschijf. Vrijwel direct springt de knieschijf terug in zijn positie. Opgelucht haalt de patiënt adem.

De pijn is zo goed als weg. De kniebanden doen wel nog pijn, dat is vanwege de spanning die erop gestaan heeft. De vagale reacties zijn ook al fors afgenomen.

Het been is weer functioneel te gebruiken. Voel geen breuk in de patella. Voor de rust leg ik een watten drukverband aan.

Op een later moment zal patiënt een brace krijgen en evt. m.b.v. fysiotherapie de mobiliteit weer opbouwen.

Aanvullend geef ik nog paracetamol. Dhr. wordt naar huis gebracht. Ik vul nog een advieskaart in. Na de administratie melden we ons weer inzetbaar.

Meteen mogen we door naar iemand met hartkloppingen.

Ook heeft de patiënt pijn op de borst hiervan.

Dhr. is goed aanspreekbaar.

Op het ECG (hartfilmpje) zien we atriumfibrilleren. Een veel voorkomende soms hardnekkige ritmestoornis. Hierbij worden er in de hartboezems (atria) veel prikkels gegenereerd en te veel prikkels worden doorgegeven aan de hartkamers (ventrikels).

Medicatie is erop gericht om invloed uit te oefenen op vertraging van het ritme.

Aanvankelijk is de frequentie 140. Dhr. heeft onderhoudsmedicatie voor deze ritmestoornis en bloedverdunners. Door de werveling van het bloed in de atria kunnen stolsels ontstaan die elders problemen kunnen veroorzaken zoals bv een herseninfarct.

Dhr. heeft nu een extra tabletje ingenomen. Voor dat dit effectief werkt, duurt ongeveer een uur. Gedurende onze aanwezigheid zakt de frequentie langzaam verder naar 90-100. Dhr. voelt zich al een stuk beter. Het ecg laat verder geen bijzonderheden zien. De pijn op de borst was meer een onbehaaglijk gevoel. Dat gevoel is nu ook weg.

Ik overleg nog even met de cardiologie. Ook om de vervolgmedicatie te bespreken. Gelukkig hoeft dhr. niet naar het ziekenhuis. Ook hier vul ik een EHTP-formulier in.

Inmiddels is de nacht al gevorderd als de porto gaat voor de volgende melding.

Op straat is een man liggend aangetroffen. Hij is in de melding niet aanspreekbaar. Politie wordt ook meegestuurd.

We treffen de man naast de fiets. Hij is wel aanspreekbaar inmiddels. Een snelle ABCD BBBB ter plaatse is in orde,

Deze methodiek wordt gebruikt om in heel korte tijd levensbedreigende zaken op te sporen. De vier B's staan voor onderzoek van Borst, Buik, Bekken en Benen.

Daarna gaan we wat specifieker kijken.

De ademweg is vrij. In B is een symmetrische ademhaling.

Saturatie is 98 procent. In de C is de bloeddruk 160/90, het hartritme is normaal. In de D is dhr. wel aanspreekbaar, maar tussentijds zie ik wel dat hij de ogen dicht heeft.

Ik ruik een alcohol geur. De glucose bedraagt 5.6.

Bij het top teen onderzoek zie ik nadat ik het hoofd gepalpeerd heb bloed aan mijn handschoen. Deze man is wel degelijk ook op zijn hoofd gevallen. Ik voel ook een klein hematoom (bloeduitstorting) op het hoofd. Bij de rest van het top-teen-onderzoek vind ik geen bijzonderheden.

De man in inmiddels wakkerder geworden en begint enig verzet te tonen.

Ik wil deze meneer op de SEH presenteren.

Je zou zeggen oké, deze meneer is voldoende wakker en kan naar huis.

Echter, er is sprake van een hoofdtrauma. Daarnaast weet ik niet welke medicatie (lees evt. antistolling) deze meneer gebruikt.

Dhr. is het er aanvankelijk niet mee eens om mee te gaan.

Toch dring ik er sterk op aan om mee te gaan, omdat hij mogelijk hersenletsel heeft. Hij stemt uiteindelijk toe.

Op de SEH wordt naast het reguliere onderzoek ook een CT-scan van het hoofd gemaakt.

Dhr. blijkt een bloeding in het hoofd te hebben. Hij wordt voor verdere zorg overgeplaatst naar een academisch ziekenhuis waar evt. neurochirurgie gedaan kan worden.

Tot zover weer,

Bedankt voor jullie reacties op de blogs.

Meer ambulancezorg ook op insta: ambulanceverpl_in_praktijk

John.

John-blogger-Ambulanceverpleegkundige

Dit is John:

Mijn naam is John Joosten. Werkzaam als Ambulanceverpleegkundige en Rapid Responder, praktijkbegeleider bij Ambulancezorg Limburg Noord en social media Ambulancezorg. Geregeld neem ik je in mijn blogs mee in de wereld van Ambulancezorg. Mijn visie: Behandel je patiënt en naaste zoals jezelf ook behandeld zou willen worden. Volg mij op Facebook: Ambulanceverpleegkundige in praktijk en op LinkedIn

Colofon: FloorZorgt is jouw online zorgmagazine! Op dit moment lezen 80.000 unieke zorghelden mij maandelijks. Door middel van inspirerende blogs, relevante producten (kijk snel in mijn webshop!) mooie artikelen en zorgnieuws houd ik jou op de hoogte van alle ontwikkelingen in de zorg. Heb je mijn mobiele app al gedownload en volg je mij al op Facebook, Instagram of Linkedin? Wil je adverteren? Stuur me dan een mailtje en ik neem z.s.m. contact met je op of bekijk de mogelijkheden alvast hier. Ook ik maak weleens een foutje ;-) Heb je er één gezien? Mail het me. Ik ben je dankbaar! 

You have already unliked it!