Dag van de Schildklier - 5 zeldzame aandoeningen

Vandaag 25 mei is het de Dag van de Schildklier. Een dag voor meer bewustzijn over schildklierziekten. Daarom deel ik vandaag met jullie 5 zeldzame schildklieraandoeningen. Heb jij al eens van ze gehoord?
De schildklier is een vlindervormig orgaantje en zit in de hals. De schildklierhormonen regelen de stofwisseling, zorgt voor de snelheid van de hartslag en ademhaling, de huid, vruchtbaarheid en hoe warm of koud we het hebben. Een heel belangrijk orgaan dus.
1) Acute bacteriële schildklierontsteking
Een schildklierontsteking kan in zeldzame gevallen veroorzaakt worden door bacteriën. Deze aandoening wordt ook wel acute bacteriële thyreoïditis genoemd.
Klachten
- Pijnlijke zwelling in de hals
- Koorts
- Algehele malaise
- Warm aanvoelende schildklier
- Roodheid van de huid rondom de schildklier
- Soms klachten van hyperthyreoïdie
Diagnose en behandeling
Welke bacterie de ontsteking veroorzaakt, kan worden vastgesteld door kweken van materiaal (verkregen via een biopsie uit de schildklier) en door bloedkweken. Een acute bacteriële thyreoïditis wordt met antibiotica behandeld.
Bron: Schildklier Organisatie Nederland
2) Hashimoto encephalopathie
Hashimoto encephalopathie (HE) is een zeer zeldzame en ernstige aandoening. Het is een immunologische ziekte die zich neurologisch uit. Er zijn deskundigen die HE niet als een schildklieraandoening zien, maar als een neurologisch syndroom. De aandoening wordt ook wel SREAT (Steroid Responsive Encephalopathy associated with Autoimmune Thyroiditis) genoemd. Wanneer de aandoening gemist wordt, kan iemand in de psychiatrie terechtkomen en niet reageren op de standaardbehandeling.
Klachten
- Epilepsie
- Psychiatrische beelden (zoals hallucinaties)
- (Ernstige) neurologische klachten
- Cognitieve klachten
- Dementie
- Bewustzijnsproblemen
- Krampaanvallen
- Tremor
- Geheugenverlies
Diagnose en behandeling
De diagnose is moeilijk te stellen. Het vraagt minimaal om een schildklier-bloedonderzoek (inclusief schildklier-antistoffen). Daarnaast kan een EEG-onderzoek en neuropsychologisch onderzoek worden uitgevoerd.
Een behandeling met steroïden is in het algemeen snel succesvol. In veel gevallen is een (hoge dosis) onderhoudsmedicatie met steroïden nodig om de klachten blijvend te onderdrukken.
3) Hashitoxicosis
Een tijdelijk te snel werkende schildklier (hyperthyreoïdie) die over gaat in een te traag werkende schildklier (hypothyreoïdie). Eigenlijk gaat de ziekte van Graves over in de ziekte van Hashimoto. In de beginfase worden verschijnselen van hyperthyreoïdie vertoont. Dat komt doordat door de ontsteking kleine holtes met schildklierhormoon (follikels) kapotgaan.
Klachten
Tijdelijke klachten van hyperthyreoïdie zijn onder andere:
- Zenuwachtigheid
- Gejaagdheid
- Last van warmte
- Versnelde hartslag
- Hartkloppingen
- Overmatig transpireren
Diagnose en behandeling
Een schildklier die te traag werkt kan met bloedonderzoek worden aangetoond. Er is geen behandeling, bij langdurige hartkloppingen kan een bètablokker worden voorgeschreven.
Bron: Schildklier Organisatie Nederland
4) Struma van Riedel
Een ernstige en zeldzame aandoening die ook wel thryreoïditis van Riedel wordt genoemd. Het gaat hier om een schildklierontsteking waarbij het schildklierweefsel wordt vervangen door bindweefsel. Daardoor ontstaat er een schildkliervergroting (struma) en bij 30 procent van de gevallen treedt hypothyreoïdie op.
Klachten
- Klachten van hypothyreoïdie
- Problemen met de calciumhuishouding door schade aan de bijschildklieren
- De struma omvat en beïnvloedt de directe omgeving zoals bloedvaten en de luchtpijp
Diagnose en behandeling
De diagnose kan worden gesteld door weefselbeoordeling en problemen met calcium. Vaak kan door operatief ingrijpen alleen de druk worden verlicht. De bestrijding van de struma zelf, wordt gedaan met ontstekingsremmers.
Bron: Schildklier Organisatie Nederland
5) Syndroom van Refetoff
Dit syndroom staat ook wel bekend als 'schildklierhormoonresistentie' of RTH. Het is een zeldzame en erfelijke aandoening waarbij de lichaamsweefsels ongevoelig zijn voor schildklierhormoon. De klachten kunnen het beeld geven van een te langzame werkende schildklier (hypothyreoïdie) maar ook van een te snel werkende schildklier (hyperthyreoïdie) en kan er een struma ontstaan.
Diagnose en behandeling
De diagnose is lastig te stellen. Er kan een THR-test (testen van de gevoeligheid van TRH-hormoon) worden uitgevoerd voor genetisch onderzoek. Patiënten kunnen een (zeer) hoge dosis schildklierhormoon nodig hebben om de klachten te normaliseren.
Bron: Schildklier Organisatie Nederland
Colofon: FloorZorgt is jouw online zorgmagazine! Op dit moment lezen 80.000 unieke zorghelden mij maandelijks. Door middel van inspirerende blogs, relevante producten (kijk snel in mijn webshop!) mooie artikelen en zorgnieuws houd ik jou op de hoogte van alle ontwikkelingen in de zorg. Heb je mijn mobiele app al gedownload en volg je mij al op Facebook, Instagram of Linkedin? Wil je adverteren? Stuur me dan een mailtje en ik neem z.s.m. contact met je op of bekijk de mogelijkheden alvast hier. Ook ik maak weleens een foutje ;-) Heb je er één gezien? Mail het me. Ik ben je dankbaar!
Reageren op dit bericht?
Om te kunnen reageren op dit bericht moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.