Wereld Alzheimerdag - Weg met de vooroordelen over dementie

wereld-alzheimerdag-vooroordelen

Vandaag is het Wereld Alzheimerdag. Om hier even bij stil te staan, ga ik het vandaag hebben over de vooroordelen van dementie. Er valt namelijk nog een hoop te winnen wat betreft de beeldvorming over dementie. 

Mensen met dementie kunnen niet zelfstandig wonen

Dat is niet waar. Er zijn nog veel mensen met dementie die zelfstandig kunnen wonen. Zelfs zonder partner. De meeste mensen denken dat wanneer je dementie hebt je dat niet meer kan. Dat komt omdat ze eigenlijk geen idee hebben hoe goed mensen met dementie nog kunnen functioneren. 

Mensen met dementie kunnen zelf geen beslissingen nemen

Het hangt ervan af om wat voor beslissingen het gaat. De meeste beslissingen kunnen ze zelf nog prima nemen. Als ze geen enkele beslissing meer kunnen nemen, dan zou dat betekenen dat ze helemaal geen eigen inbreng meer hebben. 

Mensen met dementie moeten hun rijbewijs inleveren

Dat hoeft niet. Ze moeten zich wel laten keuren door het CBR. Als ze goed blijven rijden, hoeven ze ook niet hun rijbewijs in te leveren. 

Het heeft weinig zin om iemand met dementie te bezoeken want ze vergeten het toch

Hier klopt helemaal niks van. Ze kunnen wel de naam vergeten zijn, maar ze vergeten niet dat er bezoek is geweest. En ze vergeten niet dat ze het leuk hebben gevonden. 

Je kan niks meer leren als je dementie hebt

Ook dit vooroordeel klopt niet. Je kan met dementie nog best dingen leren. Wel moeten er aangepaste leermethoden worden toegepast. Ze kunnen bijvoorbeeld goed leren om koffie en thee te zetten of om eten klaar te maken. Als het gaat om praktische handelingen dan kan iemand met dementie nog veel dingen leren. 

Mensen met dementie zijn continue in de war

Wat verstaan we onder 'in de war zijn'? Er zijn veel mensen die denken dat, als iemand dement is ze ook in de war zijn en daarbij niet-samenhangende praat geven. Maar dat is ook absoluut niet het geval. Ze kunnen wel soms dingen vergeten. 

Weet jij nog een vooroordelen over dementie die in dit rijtje zouden moeten staan? 

Bron: Nieuwsuur

Colofon: FloorZorgt is jouw online zorgmagazine! Op dit moment lezen 80.000 unieke zorghelden mij maandelijks. Door middel van inspirerende blogs, relevante producten (kijk snel in mijn webshop!) mooie artikelen en zorgnieuws houd ik jou op de hoogte van alle ontwikkelingen in de zorg. Heb je mijn mobiele app al gedownload en volg je mij al op Facebook, Instagram of Linkedin? Wil je adverteren? Stuur me dan een mailtje en ik neem z.s.m. contact met je op of bekijk de mogelijkheden alvast hier. Ook ik maak weleens een foutje ;-) Heb je er één gezien? Mail het me. Ik ben je dankbaar!