Ruimere regels voor euthanasie bij ernstig dementerenden

arts

Artsen krijgen te maken met ruimere regels voor euthanasie bij ernstig dementerende patiënten. De aanleiding? De rechtszaak van de ‘koffie-euthanasie’.

In het verpleeghuis waar Marinou Arends als arts werkte, zou een ernstig dementerende vrouw euthanasie ondergaan. Arends verwachtte dat ze zich zou verzetten. Om dit te voorkomen deed ze een slaapmiddel in de koffie van de patiënt. Dat mocht niet en Arends werd vervolgd door de Regionale Toetsingscommissies Euthanasie. Na vele jaren kreeg ze gelijk. De RTE’s veranderden hun criteria voor artsen.

Wat dat betekent? Vier dingen. Ten eerste mag een arts een wilsonbekwame patiënt een slaapmiddel toe te dienen. Dat geldt alleen als een arts verwacht dat een patiënt agressief of onrustig wordt tijdens de euthanasie. Ook hoeft een arts geen gesprek aan te gaan met een wilsonbekwame patiënt over het moment en de manier van euthanasie. 'Zo'n gesprek is zinloos omdat bij een dergelijke patiënt het begrip over deze onderwerpen ontbreekt', vertelt de RTE.

Een patiënt vertelt in een schriftelijke wilsverklaring wanneer hij of zij euthanasie wil. De derde verandering is dat een arts ruimte krijgt om de omstandigheden erbij te betrekken. Er is dus ruimte voor interpretatie. Tenslotte mag een arts nu bepalen of een patiënt te maken heeft met ondraaglijk en uitzichtloos lijden. Vervolgens oordelen de RTE’s over zo’n besluit.

Bron: Regionale Toetsingscommissies Euthanasie en RTL Nieuws  

Colofon: FloorZorgt is jouw online zorgmagazine! Op dit moment lezen 80.000 unieke zorghelden mij maandelijks. Door middel van inspirerende blogs, relevante producten (kijk snel in mijn webshop!) mooie artikelen en zorgnieuws houd ik jou op de hoogte van alle ontwikkelingen in de zorg. Heb je mijn mobiele app al gedownload en volg je mij al op Facebook, Instagram of Linkedin? Wil je adverteren? Stuur me dan een mailtje en ik neem z.s.m. contact met je op of bekijk de mogelijkheden alvast hier. Ook ik maak weleens een foutje ;-) Heb je er één gezien? Mail het me. Ik ben je dankbaar! 

You have already unliked it!