Claudia blogt: ‘De katheter werd tegen hem aan gelanceerd, gevolgd door de blaasinhoud’

Uniform-vies-operatiekamer

Claudia omschrijft de OK vaak als een goed geoliede machine. Maar ook daar gebeuren weleens ‘bijzondere’ dingen. Of in dit geval: een bijzonder grappig ding (al dacht de student in kwestie daar vast anders over…).

De OK is een geoliede machine, waar iedereen weet wat hij moet doen en wanneer. Tenminste, als je op elkaar bent ingespeeld. Dat is niet altijd het geval als er een student op de OK-vloer aan de slag gaat. Dan gebeuren er weleens ‘bijzondere’ dingen.   

Tussen de benen

Stel je voor: de patiënt ligt in de beensteunen voor een bepaalde ingreep. Eén van mijn studenten staat ‘tussen de benen’ om de katheter in te brengen. Hiervoor gebruikt hij glijmiddel, dat wondjes in de plasbuis voorkomt, die tot een infectie kunnen leiden.  

Propje in de weg

Helaas vormt die gel ook een soort propje waardoor de katheter niet altijd meteen begint te lopen wanneer deze is ingebracht (dat wil zeggen dat er urine komt). Voordat we het ballonnetje - waarmee de katheter in de blaas wordt gehouden - mogen opblazen moeten we urine zien. Anders kan het voorkomen dat de katheter nog niet goed zit en je structuren beschadigt met die ‘grote’ ballon.

Trucjes toepassen

Eén van de trucjes om het propje weg te krijgen, is om met een spuitje wat lucht uit de katheteropening te ‘zuigen’. Een andere truc is om op de blaas te duwen (van buitenaf). Wanneer je deze twee tegelijk uitvoert (één persoon pakt een spuitje en is onderweg om te gaan blazen, de ander drukt ‘alvast’ op de blaas…) gaat het niet goed! Zeker niet wanneer het ballonnetje nog niet is opgeblazen…

Nat pak

In dit specifieke geval (patiënt in de beensteunen en blijkbaar met een heel volle blaas…) leverde dat de collega ‘tussen de benen’ een nat pak op. Stel je toch eens voor dat de katheter in volle vaart tegen je aan wordt gelanceerd, gevolgd door de rest van de blaasinhoud…

Onder de douche

Normaliter mag de deur van de operatiekamer niet open, maar iedereen begreep dat deze collega graag onder de douche wilde en een schoon pak wilde aantrekken. Voor de hygiëne was dat overigens ook essentieel.

Je zou het niet denken, maar veel operatieassistenten hebben best last van smetvrees…

Claudia Stinne

Dit is Claudia:

Ik ben Claudia, operatieassistent en praktijkopleider. Over deze functies vertel ik in mijn blogs, op deze plek vertel ik graag iets over mijzelf. Ik woon samen met mijn vriend en mijn twee katten. Inderdaad, mijn twee katten. Hij is er niet supercontent mee, maar de dames kreeg hij er als bonus bij toen hij mij versierde. In mijn vrije tijd ben ik dol op koken en gezellig (lang) tafelen, ook leuk met een bordspel erbij! Mijn vriend en ik gaan graag opgedoft naar 20’s-30’s-50’s themafeesten. Ik ontspan door Power Yoga, sporten en lezen of schrijven.

Colofon: FloorZorgt is jouw online zorgmagazine! Op dit moment lezen 80.000 unieke zorghelden mij maandelijks. Door middel van inspirerende blogs, relevante producten (kijk snel in mijn webshop!) mooie artikelen en zorgnieuws houd ik jou op de hoogte van alle ontwikkelingen in de zorg. Heb je mijn mobiele app al gedownload en volg je mij al op Facebook, Instagram of Linkedin? Wil je adverteren? Stuur me dan een mailtje en ik neem z.s.m. contact met je op of bekijk de mogelijkheden alvast hier. Ook ik maak weleens een foutje ;-) Heb je er één gezien? Mail het me. Ik ben je dankbaar! 

You have already unliked it!
Nico
ic_verpleegkundige_martinizh
Ik zie het helemaal voor me Claudia😅👍🏻. Heb ook vergelijkbare situaties meegemaakt.
Zolang er geen gevaarlijke situaties van komen is het gezond voor onze werksfeer en teamgeest zulke hilarische momenten!
Claudia
Echt wel 😬