Eerste blog van Claudia: Dit gebeurt er ECHT op de OK

Blog operatie-assistent Claudia

Zoals veel van mijn collega’s weet ik erg weinig van het reilen en zeilen op de OK. Ik heb Claudia, operatie-assistent en praktijkopleider, gevraagd om hierover te bloggen. Eindelijk krijgen we te weten wat er nu ECHT gebeurt op de OK! Lees hier haar eerste blog.

Wat gebeurt er op een OK?

Mijn ervaring is dat veel mensen, zelfs verpleegkundigen, weinig sjoege hebben van wat er op het operatiekamercomplex gebeurt. De patiënt gaat door de deuren, mee met mensen in blauwe pakken (of groene, afhankelijk van waar je werkt) en komt op een bepaald moment door diezelfde deuren weer naar buiten met ‘een kras’ op het lichaam.

Géén Grey’s anatomy

Wat er in die mysterieuze, afgesloten wereld gebeurt is bij velen onbekend. Tja, of je hebt er op televisie eens wat over gezien. Laat ik je vertellen: zoals in Grey’s anatomy gaat het er in het echt niet (altijd) aan toe.

McDreamy’s en horken

Ja, er is wel eens een romance tussen een arts en een assistent. Ja, er loopt wel eens een dr. McDreamy rond. Ja, sommige specialisten kunnen zich als horken gedragen. Ja, er komen patiënten met bijzondere aandoeningen en ‘valpartijen’ binnen. Maar: de werkelijkheid is vaak veel idioter/hilarischer/schokkender of verrassender dan menig scriptschrijver kan bedenken.

Normale dag

Nu denken jullie vast: voorbeelden!!! Die zullen in mijn blog regelmatig voorbij komen, maar ik wil jullie eerst eens meenemen naar de gewone gang van zaken. Hoe ziet een normale dag eruit op de OK?

Vooruit… Eentje dan

Niet? Oké, één voorbeeld dan: het dagelijkse taalgebruik op de OK is bijzonder te noemen. Op de radio hoorde ik eens dat er een onderzoek was gedaan naar ‘seksuele intimidatie en taalgebruik op het werk’. Het verraste mij geenszins dat de OK daar hoog scoorde.

Dubbelzinnigheid ten top

Nog nooit heb ik zoveel dubieus woordgebruik opgevangen als op die dag! Echt, mijn collega’s en ik hebben de hele dag lopen opsommen wat er allemaal voor dubbelzinnigs kan worden gezegd.

‘Zuster, zuigen!’

Wat dacht je van: ‘Zuster (dat zeggen artsen tegen ons om te stangen, normaal gesproken spreken we elkaar gewoon bij de voornaam aan), zuigen!’, ‘Steek hem er eens dieper in.’ Of ‘Laat me eens wat meer zien.’ Als er alleen een voicerecorder zonder camera zou rondhangen gingen er regelmatig rode lampjes branden bij de ethiek-politie.

Lekker knus

En dat allemaal in een setting waarin je persoonlijke ruimte ongeveer nul centimeter is. Stel je voor dat een patiënt met de armen in zo’n 90 graden gespreid op de operatietafel ligt en je met zijn drieën (of soms vieren als er een student of arts in opleiding bij is) omheen staat om bijvoorbeeld een buikoperatie uit te voeren.

Steriel knuffelen

Daarbij word je ook nog ingesloten door de tafels met steriele spullen. Een dokter staat bijna altijd breeduit, dus met de ellebogen wijd van het lichaam af… Regelmatig verplicht steriel knuffelen met collega’s dus.

Tussen de benen

Het dichtst bij elkaar zit je bij vaginale operaties. Als een patiënte in de beensteunen ligt en daar drie mensen ‘tussen’ moeten zitten. De gynaecoloog in het midden en twee assistenten aan diens flanken. Ook bij het opereren van een hand of arm zitten we knus tegenover elkaar aan een ‘armtafeltje’ waarbij de knieën elkaar (zowat) raken.

Je maakt heel wat mee op zo’n OK… Binnenkort meer. Over onze ‘normale’ dagen.

 

Claudia-Stinne-operatie-assistent-Hoogeveen

Ik ben Claudia, operatieassistent en praktijkopleider. Over deze functies vertel ik in mijn blogs, op deze plek vertel ik graag iets over mijzelf. Ik woon samen met mijn vriend en mijn twee katten. Inderdaad, mijn twee katten. Hij is er niet supercontent mee, maar de dames kreeg hij er als bonus bij toen hij mij versierde. In mijn vrije tijd ben ik dol op koken en gezellig (lang) tafelen, ook leuk met een bordspel erbij! Mijn vriend en ik gaan graag opgedoft naar 20’s-30’s-50’s themafeesten. Ik ontspan door Power Yoga, sporten en lezen of schrijven.

Colofon: FloorZorgt is jouw online zorgmagazine! Op dit moment lezen 80.000 unieke zorghelden mij maandelijks. Door middel van inspirerende blogs, relevante producten (kijk snel in mijn webshop!) mooie artikelen en zorgnieuws houd ik jou op de hoogte van alle ontwikkelingen in de zorg. Heb je mijn mobiele app al gedownload en volg je mij al op Facebook, Instagram of Linkedin? Wil je adverteren? Stuur me dan een mailtje en ik neem z.s.m. contact met je op of bekijk de mogelijkheden alvast hier. Ook ik maak weleens een foutje ;-) Heb je er één gezien? Mail het me. Ik ben je dankbaar! 

You have already unliked it!
Foppe
Peterson
Spot on Claudia!!
Annelies
Van de Weerd
Jammer dat het niet helemaal representatief is van wat er daadwerkelijk op OK gebeurd. Ik werk 10 jaar als anesthesiemedewerker en sedatiepraktijk specialist in 2 verschillende grote ziekenhuizen en kan mij hier niet helemaal in vinden. Ja, als OK assistent sta je dicht tegen elkaar aan, zegt niks over wat er daadwerkelijk op OK gebeurd.
De OK wereld is een hele bijzondere en als je er niet werkt, weet je inderdaad niet wat er zich afspeelt.