De ‘kuikentjes’ van de OK. Ofwel: de leerlingen

Leerlingen operatiekamer

Studenten: daar heb je er op de OK veel van. Met allerlei prachtige afkortingen. In Claudia’s nieuwste blog geeft ze uitleg én vertelt ze over haar werk als praktijkbegeleider. ‘Langzaamaan geven we de kuikentjes meer verantwoordelijkheid.’ 

AMOA’s

Zoals beloofd ga ik het deze keer over de studenten hebben. Daar hebben wij verschillende varianten van: coassistenten (artsen in opleiding), semi-artsen (coassistenten die bijna klaar zijn en zelfstandig functioneren), arts-assistenten (A(N)IOS = arts (niet) in opleiding tot specialist), leerling-anesthesiemedewerkers, leerling-operatieassistenten (samen AMOA’s genoemd), leerling-recoveryverpleegkundigen en ook nog geregeld MSMH-leerlingen.

Wat? MSMH?

Een medewerker steriele medische hulpmiddelen (MSMH) werkt op de CSA (centrale sterilisatie afdeling), in veel gevallen gevestigd op de operatieafdeling of er vlak in de buurt. Zij zorgen dat de sets met instrumenten - die wij vies en in de war maken - weer keurig schoon, netjes opgemaakt en steriel opgeborgen worden. Zodat wij ze te pas en te onpas uit de stellingen kunnen trekken om opnieuw vies en in de war te maken. Een nooit eindigende cyclus…

Karren klaarzetten

Bij mij op de afdeling zijn we ook gezegend met LMO’s (logistiek medewerkers OKC), die alle benodigdheden voor een operatie voor ons klaarzetten op een kar, zodat wij eventueel met spoed aan de slag kunnen.

Genoeg afkortingen nu!

Hoe is het - met al deze beroepsgroepen en al deze studenten-  in hemelsnaam mogelijk om verantwoorde patiëntenzorg te leveren? Ik hoor het jullie haast denken. Nou, daarvoor krijgt elke leerling bij ons twee werkbegeleiders en een praktijkbegeleider toegewezen. De eerst genoemde dienen ervoor om de leerling het vak te leren. De praktijkopleider is de brug tussen de theorie en de praktijk.

Spin in het web

Ik ben naast operatieassistent ook praktijkopleider en ben daarmee procesverantwoordelijk voor de helft van onze studenten (AMOA en MSMH, mijn collega heeft de recovery erbij). Ik moet overkoepelend per leerling in de gaten houden of alles loopt zoals het hoort, of de leerling op school en in de praktijk functioneert, of het lekker loopt met de werkbegeleiders, etc. Stages regelen, voortgangs- en beoordelingsgesprekken plannen, verslagen lezen en beoordelen, intercollegiaal contact onderhouden. Dat soort dingen. De spin in het web! Heerlijk, precies daar waar ik me op mijn plaats voel.

De ontwikkeling van de leerling

Mijn collega-werkbegeleiders hebben de studenten dus ‘onder hun vleugels’. In het begin echt als een hen die op haar eieren zit. De leerling mag in het begin veelal slechts meekijken. Langzaamaan geven we de kuikentjes meer verantwoordelijkheid - onder supervisie - en als we zeker weten dat ze het aankunnen krijgen de studenten steeds meer zelfstandigheid toegespeeld.

Dubbele bezetting

Hiermee is het wel een volle bedoening op de OK, want een leerling staat in veel gevallen ‘dubbel’. Hij/zij telt niet mee in de personele planning en staat dus als extra persoon op de OK. Om die reden hebben we een maximum aantal personen ingesteld. Bij ons mogen er niet meer dan 10 mensen aanwezig zijn. In Academische Centra ligt dit aantal wat hoger (heb ik van horen zeggen).

Ziektekiemen en partikels

Hoe meer mensen er op de OK aanwezig zijn, hoe chaotischer het vaak is én meer mensen lopen meer meters waarmee ze wervelingen veroorzaken. Daarmee kunnen ziektekiemen en partikels (mijn persoonlijk favoriete woord) verspreid worden richting het steriele operatiegebied… Onwenselijk dus!

Kan je niet wachten om meer te horen? Ik ook niet om verder te vertellen… Tot over 2 weken!

Meer blogs van Claudia lezen? Check de links hieronder:

Strijd tussen de OK-disciplines

Beleef de koffiekamer van de OK: grapefruitpellers en taartplunderaars!

Wie doet wat op de OK? Claudia vertelt je er alles over

Een normale dag op de OK: van blauwe plekken in de kleedkamer tot botte artsen

Eerste blog van Claudia: Dit gebeurt er ECHT op de OK

Claudia Operatie-assistent

Ik ben Claudia, operatieassistent en praktijkopleider. Over deze functies vertel ik in mijn blogs, op deze plek vertel ik graag iets over mijzelf. Ik woon samen met mijn vriend en mijn twee katten. Inderdaad, mijn twee katten. Hij is er niet supercontent mee, maar de dames kreeg hij er als bonus bij toen hij mij versierde. In mijn vrije tijd ben ik dol op koken en gezellig (lang) tafelen, ook leuk met een bordspel erbij! Mijn vriend en ik gaan graag opgedoft naar 20’s-30’s-50’s themafeesten. Ik ontspan door Power Yoga, sporten en lezen of schrijven.

Colofon: FloorZorgt is jouw online zorgmagazine! Op dit moment lezen 80.000 unieke zorghelden mij maandelijks. Door middel van inspirerende blogs, relevante producten (kijk snel in mijn webshop!) mooie artikelen en zorgnieuws houd ik jou op de hoogte van alle ontwikkelingen in de zorg. Heb je mijn mobiele app al gedownload en volg je mij al op Facebook, Instagram of Linkedin? Wil je adverteren? Stuur me dan een mailtje en ik neem z.s.m. contact met je op of bekijk de mogelijkheden alvast hier. Ook ik maak weleens een foutje ;-) Heb je er één gezien? Mail het me. Ik ben je dankbaar! 

You have already unliked it!