Ambulanceverpleegkundige John - 'Op de kinderkamer maken we alles klaar met onze materialen, zodat we eventueel kunnen gaan reanimeren'

john-geboorte

Ambulanceverpleegkundige John vertelt over een melding van een verloskundige die de hulp van John en zijn collega's met spoed nodig heeft. Mogelijk zijn er namelijk onverwachte complicaties bij een thuisbevalling. John deelt zijn ervaringen. 

Ook genoten van de heerlijke voorjaarszon? Ik in ieder geval wel. Op naar een nieuw seizoen en hopelijk een mooie zomer. Het voorjaar wordt ook gezien als teken van nieuw leven. Dat brengt me bij de volgende inzet. 

Vandaag heb ik een collega in opleiding bij me en heb ik dienst op de ambulance. We krijgen dus een melding van een verloskundige over een thuisbevalling. De harttonen van de baby dalen bij de weeën te veel. De verloskundige wil ons standby hebben. 

Met spoed begeven we ons naar het adres. Gelukkig is het maar een korte afstand. In de ambulance bereiden we ons voor op waar we mogelijk mee te maken krijgen. We denken aan de reanimatie van de pasgeborene, een slechte start van de pasgeborene of problemen voor de moeder. Of voor moeder én kind. Alles is mogelijk. Goed dat in ieder geval de verloskundige ter plaatse is. Zij is nu de meest deskundige ter plaatse en wij zullen haar ondersteunen. 

Bij het adres staat de deur open. We nemen zuurstof, de monitor en koffer voor moeder en kind mee naar binnen. We gaan de slaapkamer op en zien daar mevrouw op bed. De verloskundige is bij haar. De aanstaande vader staat zijn vrouw aan het hoofdeinde bij. De verloskundige praat ons bij. Mevrouw is à terme en er zijn geen complicaties in de zwangerschap geweest. Het is haar eerste zwangerschap en eerste kind. De kraamverzorgende is onderweg.

De bevalling gaat onverwachts snel. Er is volledige ontsluiting en de vrouw heeft persweeën. De cortonen van de baby dippen nogal, maar naar het ziekenhuis gaan is geen optie meer. De baby gaat, zoals het er nu uitziet, thuis geboren worden. 

We maken een plan van aanpak. Mijn collega in opleiding assisteert de verloskundige door bij de weeën op verzoek van de verloskundige druk op de buik uit te oefenen om de bevalling te versnellen. Mijn collega maakt op de kinderkamer alles klaar met onze materialen, zodat we eventueel een reanimatie kunnen opstarten. Beademingsmaterialen, kinderpads, medicatie en protocol 11,5 geopend bij de natte pasgeborene. De collega trekt zich in overleg een beetje terug, om zo de intimiteit van de bevalling zo min mogelijk te verstoren. Het zijn anders toch drie personen extra op de kamer.

Dan komt, in de tijd dat wij boven zijn, de eerste perswee. Mijn collega past op verzoek van de verloskundige fundus expressie toe, omdat de partus onvoldoende vordert. 'De hoofdhaartjes zijn zichtbaar', zegt de verloskundige. Ze verwacht dat er nog enkele persweeën nodig zijn tot de baby geboren wordt. Ondertussen heb ik gezorgd voor warme doeken en een kruik. Vader hebben we bij de aanstaande moeder gelaten. Zij heeft hem nu hard nodig. In de haast is vader zijn telefoon kwijtgeraakt. Ik bied aan om foto's met mijn mobiel te maken, zodat hij bij zijn vrouw kan blijven en de geboorte niet hoeft te missen.

Bij de derde perswee wordt de baby geboren. Ik kijk nog even mee, want zo vaak zien we dat ook niet. Daarom wil ik vooral het natuurlijke proces meekrijgen, voor het geval ik dit ooit zelf in de praktijk moet begeleiden. Een wolk van een meisje wordt geboren. De kleur is in ieder geval goed. De verloskundige droogt haar meteen af en zet een mutsje op tegen afkoeling. Het tijdstip van de geboorte heb ik onthouden. 

Het meisje begint begint vrijwel meteen te huilen. Iedereen is opgelucht; gelukkig een goede start. Mijn telefoon klikt ondertussen maar door. Ik heb 110 foto's gemaakt, zag ik achteraf.

De verloskundige evalueert de hartfrequentie, ademhaling, kleur en spiertonus, en bepaalt de Apgar-score. Na 5 en 10 minuten wordt deze herhaald. De scores zijn prima. De vader gaat de navelstreng van het nieuwe leven doorknippen. Wat een mooi moment om hiervan getuige te mogen zijn.

De kraamverzorgende is er inmiddels, en zij neemt de zorg voor het kind over. De verloskundige geeft nog oxytocine, wat ervoor zorgt dat de uturus beter contraheert en de placenta geboren kan worden. Dit gebeurt vrij snel en er is normaal bloedverlies. Moeder en kind kunnen fijn thuisblijven. Ik zorg dat de vader de foto's direct krijgt en ik verwijder alles van mijn telefoon. Later krijgen we nog een geboortekaartje via de post. 

De verloskundige zorg is in Nederland goed geregeld. Verloskundigen zijn echte specialisten, en de moeders echte helden. We zien in de praktijk gelukkig weinig problemen in de prenatale en perinatale zorg. Maar áls het nodig is, zijn we er.

John-blogger-Ambulanceverpleegkundige

Dit is John:

Mijn naam is John Joosten. Werkzaam als Ambulanceverpleegkundige en Rapid Responder, praktijkbegeleider bij Ambulancezorg Limburg Noord en social media Ambulancezorg. Geregeld neem ik je in mijn blogs mee in de wereld van Ambulancezorg. Mijn visie: Behandel je patiënt en naaste zoals jezelf ook behandeld zou willen worden. Volg mij op Facebook: Ambulanceverpleegkundige in praktijk en op LinkedIn

Colofon: FloorZorgt is jouw online zorgmagazine! Op dit moment lezen 80.000 unieke zorghelden mij maandelijks. Door middel van inspirerende blogs, relevante producten (kijk snel in mijn webshop!) mooie artikelen en zorgnieuws houd ik jou op de hoogte van alle ontwikkelingen in de zorg. Heb je mijn mobiele app al gedownload en volg je mij al op Facebook, Instagram of Linkedin? Wil je adverteren? Stuur me dan een mailtje en ik neem z.s.m. contact met je op of bekijk de mogelijkheden alvast hier. Ook ik maak weleens een foutje ;-) Heb je er één gezien? Mail het me. Ik ben je dankbaar! 

You have already unliked it!