Dominante baas, achter het behang plakken of complimentjes geven?

omgaan-met-dominante-baas-tips

Iedereen heeft er wel eens mee te maken (gehad):  een dominante baas. En da’s heel wat anders dan een sterke leider. Want die vinden het totaal onbelangrijk om te laten zien dat zij de baas zijn. Dus wat maakt een bazige leidinggevende zo irritant en hoe kun je hier het beste mee omgaan? Coach Marjolein vertelt.

Je herkent de dominante chef natuurlijk meteen. De aap op de rots, het haantje, de kenau, de bitch. Maar welk gedrag precies kenmerkt de bazige baas? Laten we positief beginnen en schrik niet, je dominante leidinggevende heeft wel 20 positieve eigenschappen

Geen rotzakken

De bazige leidinggevende is doortastend, enthousiast, recht door zee, heeft nieuwe ideeën, is spontaan en dynamisch. Nee, rotzakken zijn het dus niet, al zou je ze geregeld achter het behang willen plakken.

Doorschieten

Het gaat mis als iemand met deze eigenschappen hierin doorschiet. Recht door zee wordt dan domweg bot of zelfs neerbuigend. Spontaan ontaardt in nadrukkelijk aanwezig zijn of arrogantie en besluitvaardig schiet door naar zeer sturend: my way or the highway.

Niet uit de weg gaan

Een logische maar totaal verkeerde reactie is om het baasje maar uit de weg te gaan. Want hoe meer je dat doet of het bazige gedrag voor lief neemt, des te dominanter de baas wordt. Inhoudelijk de discussie aangaan? Forget it. Ga je niet winnen van de verbaal sterke dominante types, krijg je geen speld tussen. Bovendien wil de dominante baas altijd winnen, dus ook deze discussie.

Wees zelf dominant

Wat werkt wel? Ten eerste: twijfel niet aan je zelf. Dit gedrag heeft niets met jou maar alles met je baas te maken. Gaat je leidinggevende over de schreef met neerbuigende of intimiderende opmerkingen of met non-verbaal gedrag? Stel je grenzen en benoem letterlijk dat je baas hier een grens overgaat en je niet van zijn of haar opmerkingen en gedrag gediend bent. Kortom: wees zelf ook dominant.

Complimenteren

En wees dat ook als je geen ruimte krijgt voor eigen ideeën, wanneer de baas per se de eigen ideeën wil doordrukken. Niet door de strijd aan te gaan, maar het gesprek. Begin met gemeende complimenten (ja, dat voelt heel raar als je hem of haar het liefst de harde waarheid wil zeggen). Maar je zult merken dat je leidinggevende door die waardering meer open staat voor jouw input.

Jouw visie

Vraag ook naar zijn of haar opvatting, vraag advies. De baas is al bijna als was in je handen. En kom dan met jouw plan, met jouw visie over hoe volgens jou de zaken aangepakt moeten worden. Hou dat puntig en zakelijk. Geef je baas niet te veel opties, want dominante types willen nu eenmaal lekker dooorrrpakken. Op deze manier laat je zien dat je je constructief opstelt en dwing je af dat je serieus genomen wordt.

Roos van Leary

Gedrag lokt vaak het tegenovergestelde gedrag uit en dat is verre van constructief. De Amerikaanse psycholoog Timothy Leary ontwikkelde de Roos van Leary; een diagram met het meest voorkomend gedrag en welk gedrag je hier tegenover moet stellen om toch samen verder te komen in plaats van met de koppen tegen elkaar te slaan. Het is even puzzelen, maar als je het eenmaal ziet, heb je het ook door. 

Coach Marjolein Aelberts FloorZorgt

Dit is Marjolein:

Ik ben Marjolein en Spoenk (het woord waarmee Pippi Langkous alles benoemt wat ze niet begrijpt) is de naam van mijn coachingbureau. Ik ben gefascineerd door wat mensen drijft en heb mij de afgelopen jaren verdiept in het fenomeen burn-out. In de zorg, met het personeelstekort en de hoge werkdruk, een groot en actueel probleem. Ik help mensen die vragen hebben als: zit ik in een burn-out? Hoe kom ik daar weer uit? Hoe ga ik beter om met de te hoge werkdruk? Hoe sta ik steviger in mijn schoenen? Hoe houd ik de balans tussen werk en privé? Wil je weten of ik iets voor je kan betekenen, neem dan een kijkje op mijn website: www.spoenk.nu

Colofon: FloorZorgt is jouw online zorgmagazine! Op dit moment lezen 80.000 unieke zorghelden mij maandelijks. Door middel van inspirerende blogs, relevante producten (kijk snel in mijn webshop!) mooie artikelen en zorgnieuws houd ik jou op de hoogte van alle ontwikkelingen in de zorg. Heb je mijn mobiele app al gedownload en volg je mij al op Facebook, Instagram of Linkedin? Wil je adverteren? Stuur me dan een mailtje en ik neem z.s.m. contact met je op of bekijk de mogelijkheden alvast hier. Ook ik maak weleens een foutje ;-) Heb je er één gezien? Mail het me. Ik ben je dankbaar! 

You have already unliked it!