Met deze 5 tips blijf je positief en gemotiveerd je werk in de zorg doen

Motivatie-tips-werk-zorg

Werken in de zorg vraagt best veel van je. Het moet altijd maar efficiënter, goedkoper, sneller en, o ja de kwaliteit moet natuurlijk ook nog fantastisch zijn. Dat is soms best lastig en het maakt het soms moeilijk om gemotiveerd te blijven, merk ik. Aan coach Marjolein vroeg ik hoe ik toch positief kan blijven.   

Tip 1: Wees trots

Sta geregeld stil waarom je ooit in de zorg bent gaan werken. Niet omdat je rijk wilde worden, maar omdat je echt vond en vindt dat je een meerwaarde kunt zijn voor anderen. En dat je met jouw kennis en kwaliteiten het leven van  patiënten en cliënten aangenamer kunt maken. Die intrinsieke motivatie komt vanuit jezelf en voel je in al je haarvaten. Wees daar trots op!

Tip 2: Choose your battle

Verlies je niet in zaken waar je geen invloed op hebt. De hoeveelheid administratie, negatieve beeldvorming … het zal er altijd zijn. Nee, het vergroot de werkvreugde niet, maar je hebt er nou eenmaal mee te dealen. Je eraan ergeren kost alleen maar energie terwijl je die beter ergens anders voor kunt gebruiken.  

Tip 3: Ontspan

Onderneem in je vrije tijd dingen die helemaal niets met je werk te maken hebben. Wees egoïstisch en trakteer jezelf. Doe die workshop beeldhouwen, leer Chinees, zing je longen uit je lijf in die metalband, volg een cursus thrillers schrijven. Kortom: maak die bucket-list en werk hem af.

Tip 4: Roddel niet mee

Blijf op je werk weg van roddel en achterklap. Laat je niet verleiden mee te gaan in negatieve verhalen over collega’s en leidinggevenden. Het levert jou en de organisatie helemaal niets op. Wees liever oprecht geïnteresseerd in je collega’s en geef complimenten.  

Tip 5: Daag jezelf uit

Spreek je uit over dingen waar je wél invloed op hebt. Toon initiatief voor een werkuitje en durf met vernieuwende ideeën te komen. Bedenk ook wat jezelf mee zou moeten brengen om die nieuwe ideeën uit te voeren. Als daar een training of opleiding voor nodig is, niet twijfelen maar doen! Stap dus geregeld uit je comfortzone, juist óók op je werk.

marjolein-aelberts-coach

Dit is Marjolein:

Ik ben Marjolein en Spoenk (het woord waarmee Pippi Langkous alles benoemt wat ze niet begrijpt) is de naam van mijn coachingbureau. Ik ben gefascineerd door wat mensen drijft en heb mij de afgelopen jaren verdiept in het fenomeen burn-out. In de zorg, met het personeelstekort en de hoge werkdruk, een groot en actueel probleem. Ik help mensen die vragen hebben als: zit ik in een burn-out? Hoe kom ik daar weer uit? Hoe ga ik beter om met de te hoge werkdruk? Hoe sta ik steviger in mijn schoenen? Hoe houd ik de balans tussen werk en privé? Wil je weten of ik iets voor je kan betekenen, neem dan een kijkje op mijn website: www.spoenk.nu

Colofon: FloorZorgt is jouw online zorgmagazine! Op dit moment lezen 80.000 unieke zorghelden mij maandelijks. Door middel van inspirerende blogs, relevante producten (kijk snel in mijn webshop!) mooie artikelen en zorgnieuws houd ik jou op de hoogte van alle ontwikkelingen in de zorg. Heb je mijn mobiele app al gedownload en volg je mij al op Facebook, Instagram of Linkedin? Wil je adverteren? Stuur me dan een mailtje en ik neem z.s.m. contact met je op of bekijk de mogelijkheden alvast hier. Ook ik maak weleens een foutje ;-) Heb je er één gezien? Mail het me. Ik ben je dankbaar! 

You have already unliked it!