Voorbereiding is alles! – 7 gouden tips voor het organiseren van rolstoelvriendelijke uitjes in de ouderenzorg

uitjes ouderen cliënten rolstoelvriendelijk rolstoelgebruiker

Uitjes met mijn cliënten: ik geniet er intens van. En zij natuurlijk ook! Maar in de ouderenzorg zijn bewoners vaak slecht ter been, afhankelijk van medicatie en/of gevoeliger voor prikkels. Met deze tips organiseer jij ook in een handomdraai een leuke, rolstoelvriendelijke groepsactiviteit voor jouw bewoners.

1) Maak een draaiboek

In het draaiboek zet je zaken als: hoe laat moet iedereen klaar zijn? Hoe laat komt de taxi? Hoe laat rijdt deze weer terug? Wie gaan er allemaal mee en wat is ieders taak? Print dit een paar dagen voor je op stap gaat uit en zorg dat deze op een centrale plek – bijvoorbeeld op de koffiekamer – ligt. Dan kunnen de mensen die op de dag meegaan of dienst hebben alvast lezen wat er van hen wordt verwacht. Bovendien is het draaiboek handig voor collega’s die achterblijven. Zorg ervoor dat je een of twee contactpersonen hebt die alles rondom de activiteit coördineren.

2) Calculeer extra tijd in voor de taxi’s

Als je de taxi’s reserveert, meld dan vooraf duidelijk hoeveel cliënten en begeleiders er mee gaan én het aantal hulpmiddelen zoals rollators en rolstoelen. Dan weet je zeker dat iedereen erin past. Het is mij wel eens overkomen dat dit niet goed was doorgegeven en we niet iedereen mee konden nemen. Zo zonde! Nog een gouden tip: reken altijd extra tijd voor het in- en uitstappen. Zeker met het vastzetten van de rolstoelen ben je al snel wat meer tijd kwijt.

3) Denk aan de medicatie

Zorg dat je medicatie meeneemt. Niet alleen die iemand op vaste tijden inneemt, maar ook de medicatie van zonodig. Vaak wordt dit zelden gebruikt, maar toch vervelend als je in de dierentuin staat en je net niet dat pilletje of die inhalator bij je hebt.

4) Breng de familie/mantelzorger(s) op de hoogte

Niet geheel onbelangrijk: breng de eerste contactpersoon op de hoogte. Zeker als een bewoner niet meer wilsbekwaam is, is toestemming nodig voor het uitje. Misschien vindt de mantelzorger het wel leuk om mee te gaan? Dat sluit goed aan bij de volgende tip.

5) Zorg voor voldoende begeleiding

Zeker met een activiteit is het fijn als je genoeg begeleiding hebt. Om de rolstoelen te duwen, maar ook om iedereen in de gaten te houden. Je cliënten kunnen nu eenmaal soms anders reageren op de prikkels die ze niet gewend zijn. Ideaal zou het zijn als je echt een-op-eenbegeleiding hebt. Niet iedereen hoeft een gediplomeerd zorgverlener te zijn. Denk ook aan mantelzorgers, vrijwilligers en de stagiaires.

6) Bel van tevoren even met de locatie

Als het mogelijk is, neem dan vooraf even contact op met de locatie. Zo stuit je niet zo snel op verrassingen. Is de locatie wel goed ingesteld op deze doelgroep? Denk bijvoorbeeld aan de praktische zaken als aangepaste toiletten of rolstoeltoegankelijke ruimtes. Of aan ruimtes waar iemand zich even kan terugtrekken als er teveel prikkels zijn. Vaak zijn organisaties bereid om met je mee te denken om een bezoek zo goed mogelijk te laten verlopen.

7) Zorg voor een plan B

Mocht de activiteit zich buiten afspelen, dan is het wel zo fijn om te weten of er overdekte of verwarmde ruimtes zijn. Met ons Nederlandse weer weet je het tenslotte nooit zeker. Mocht dit niet het geval zijn, zorg dan voor een plan B. Als er geen overdekte ruimte op de locatie zelf is, zit er dan misschien een restaurant vlakbij? Kun je hier makkelijk komen of moeten de (rolstoel)taxi’s dan worden ingezet? Breng dit vooraf alvast in kaart zodat je hier op de dag zelf nog op kunt inspelen. Zonde als je zorgvuldig geplande activiteit uiteindelijk letterlijk in het water valt.

Welke tip wil jij nog toevoegen aan dit rijtje? Laat het weten in een reactie!

Colofon: FloorZorgt is jouw online zorgmagazine! Op dit moment lezen 80.000 unieke zorghelden mij maandelijks. Door middel van inspirerende blogs, relevante producten (kijk snel in mijn webshop!) mooie artikelen en zorgnieuws houd ik jou op de hoogte van alle ontwikkelingen in de zorg. Heb je mijn mobiele app al gedownload en volg je mij al op Facebook, Instagram of Linkedin? Wil je adverteren? Stuur me dan een mailtje en ik neem z.s.m. contact met je op of bekijk de mogelijkheden alvast hier. Ook ik maak weleens een foutje ;-) Heb je er één gezien? Mail het me. Ik ben je dankbaar! 

You have already unliked it!