Claudia’s partner is rolstoelgebruiker: 5 tips waar je op moet letten als je op pad gaat

Tips-op-pad-rolstoel-rolstoelgebruiker

Waar moet je opletten als je met een rolstoelgebruiker op pad gaat? Het is misschien niet iets waar je vaak bij stil staat, maar als zorgbegeleider of verpleegkundige krijg je er toch weleens mee te maken. Ik vroeg het Claudia, die blogs schrijft voor FloorZorgt over haar werk als operatie-assistent. Haar partner is full-time rolstoelgebruiker door een lage dwarslaesie.

Tip 1: zelluf doen!

Laat de rolstoelgebruiker zo veel mogelijk zelf doen! Altijd, ook als ze (een tikkeltje) gehospitaliseerd zijn. Beweging is goed, buitenlucht is goed en met iedereen omgaan alsof ze verstandelijk helemaal normaal zijn is nóg beter. Wat Claudia veel meemaakt is dat mensen tegen háár praten en haar partner negeren. Niets is erger dan dat. Meestal kijkt ze gewoon de andere kant op en bemoeit zich nergens mee. Totdat de ober/kassamedewerker – of wie het dan ook maar is – beseft dat haar partner zich prima kan redden. 

Tip 2: go with the flow

Ben je van het avontuurlijke type, ga dan gewoon lekker doen wat je van plan bent en pas ad hoc je planning aan bij drempels, trappetjes of gebouwen zonder lift. Maar vergis je niet, dit komt nog schrikwekkend veel voor. Als rolstoelgebruiker, partner of hulpverlener moet je vooral creatief zijn en problemen niet uit de weg gaan. Vraag jezelf af of iets de moeite waard is. Zo ja, ga er dan voor en zoek een alternatief plan. Regel sterke armen om de ‘roller’ een trapje op te helpen of gebruik een personeels-/goederenlift om toch binnen te komen. Is je uitstapje deze ontberingen niet waard, ga dan lekker ergens anders heen. Dat andere restaurantje is misschien wel net zo leuk!

Tip 3: bel eerst even

Ben je niet zo’n avontuurlijk type en ga je liever voor zekerheid, bel dan altijd met het desbetreffende etablissement om van te voren te checken of ze rolstoeltoegankelijk zijn. Geef bij reserveringen altijd aan dat er rolstoelgebruikers meekomen, dan kan er rekening worden gehouden met de tafel en de locatie binnen het restaurant. Claudia’s ervaring is dat het raadplegen van websites minder zin heeft. Lang niet alle informatie staat erop. Even telefoneren scheelt langdurig zoekwerk en levert altijd de gevraagde informatie. Wat zeker wel aan te raden is, is de site van ongehinderd. Hier zijn mindervalide toiletten en parkeerplaatsen te vinden, evenals goede tips over hotels, restaurants, winkels en andere uitjes voor rolstoelgebruikers.

Tip 4:  Elk nadeel heeft zijn voordeel

Maak gebruik van de voordeeltjes die er zijn. Wanneer je als rolstoelgebruiker (of begeleider daarvan) naar een museum wilt valt er in veel gevallen korting te scoren. Ook parkeren met een Europese gehandicapten kaart is vaak gratis of met korting. Zoek hierover altijd van te voren online informatie op.

Tip 5: overleg met je cliënt

Concerten bezoeken, naar een pretpark, een dagje strand (met eventueel gebruik van een gehuurde of geleende strandrolstoel), in principe kan bijna alles. Het is alleen maar net hoeveel hulp de rolstoelgebruiker wil accepteren en wat diegene wel of niet zelf kan. Overleg dus vooral met je cliënt/patiënt en pas de activiteit aan op de wens van de ‘roller’. Claudia’s partner reist bijvoorbeeld per definitie NIET met de trein in Nederland, omdat de voorzieningen nog veel te slecht zijn. Sommige stations zijn als rolstoeler niet bereikbaar (geen lift naar het perron, vooral lullig als je daar aankomt en je kan niet naar beneden). En daarbij: de meeste treinen hebben nog een onbegaanbaar hoge instap en daarvoor moet NS-assistentie worden aangevraagd (24 uur van te voren... en als je vertraging hebt of toch een trein eerder/later wilt pakken is aanpassing op het laatste moment vaak onmogelijk). Dat is in het buitenland vaak véél beter geregeld! Claudia en haar partner kunnen het weten, zij hebben twee maanden in een onaangepaste camper door Australië getoerd... (bijna) alles kan, als je maar wilt?.

Salvador-Claudia-vakantie-rolstoel
Salvador en Claudia in Australië met de camper
Claudia-operatie-assistent-blogger

Dit is Claudia:

Ik ben Claudia, operatieassistent en praktijkopleider. Over deze functies vertel ik in mijn reguliere blogs, op deze plek vertel ik graag iets over mijzelf. Ik woon samen met mijn vriend en mijn twee katten. Inderdaad, mijn twee katten. Hij is er niet supercontent mee, maar de dames kreeg hij er als bonus bij toen hij mij versierde. In mijn vrije tijd ben ik dol op koken en gezellig (lang) tafelen, ook leuk met een bordspel erbij! Mijn vriend en ik gaan graag opgedoft naar 20’s-30’s-50’s themafeesten. Ik ontspan door Power Yoga, sporten en lezen of schrijven.

Colofon: FloorZorgt is jouw online zorgmagazine! Op dit moment lezen 80.000 unieke zorghelden mij maandelijks. Door middel van inspirerende blogs, relevante producten (kijk snel in mijn webshop!) mooie artikelen en zorgnieuws houd ik jou op de hoogte van alle ontwikkelingen in de zorg. Heb je mijn mobiele app al gedownload en volg je mij al op Facebook, Instagram of Linkedin? Wil je adverteren? Stuur me dan een mailtje en ik neem z.s.m. contact met je op of bekijk de mogelijkheden alvast hier. Ook ik maak weleens een foutje ;-) Heb je er één gezien? Mail het me. Ik ben je dankbaar! 

You have already unliked it!