Van knuffelen met kamelen tot wandelen op je blote voeten: de 7 leukste prikkelarme uitjes

Prikkelarme-uitjes-autisme-beperking-niet-aangeboren-hersenletsel

Veel uitjes zijn voor cliënten die gevoelig zijn voor teveel prikkels (bijvoorbeeld mensen met niet aangeboren hersenletsel, een vorm van autisme en/of een verstandelijke beperking) al snel te veel. Als je goed zoekt, zijn er gelukkig toch veel leuke prikkelarme activiteiten te vinden! Ik zette er 7 voor je op een rij:

1) Prikkelarme bios

Géén reclame of trailers vooraf en tijdens de film een lager volume en de lichten een beetje aan: vanaf deze week kun je in Cinemajestic in Zutphen terecht voor prikkelarme bioscoopvoorstellingen. De eigenaresse van de bioscoop liet zich inspireren door haar eigen zoontje, dat autisme heeft. Wat een topidee! Op de website vind je een overzicht van de prikkelarme films: zowel voor kinderen als volwassenen. 

Kosten: €7,25 (kids t/m 11 jaar) en €10,50 (volwassenen)

Ook belangrijk: bij prikkelarme bioscoopvoorstellingen is er geen muziek in de foyer en wordt niet omgeroepen dat de film begint. Er loopt personeel rond om te zeggen dat men zich naar de zaal moet begeven. 

2) Bezoek (kleinschalige) musea

Er is een aantal geweldig leuke én kleinschalige musea in Nederland. Denk bijvoorbeeld aan het Watermuseum in Arnhem, het Museum PIT in Almere (super leuk voor kids), het Natura Docet in Denekamp of het Speelgoedmuseum in Deventer. Ook grotere openluchtmusea geschikt zijn voor mensen met een hoge gevoeligheid voor prikkels. Kijk bijvoorbeeld eens naar het Archeon in  Alphen aan den Rijn of het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen!

Kosten: tussen de €5.50 en €12.50 per kaartje

Ook belangrijk: prikkelarm is voor iedereen anders. De één wil zo min mogelijk geluid, de ander juist zo min mogelijk kleur. Probeer de wensen zo goed mogelijk in kaart te brengen en zoek een museum dat bij alle wensen past.

 

3) Wandelen over blotevoetenpaden

Er zijn verschillende blotevoetenpaden in Nederland waar je in een rustige, natuurlijke omgeving contact kunt maken met de aarde. Je vindt blotevoetenpaden in Twello, het Schutterspark in Brunssum en bij Erve Brooks (vooral leuk met kleintjes). Combineer de wandeling eventueel met een gezellige picknick of een hapje en drankje achteraf.

Kosten: gratis!

Ook belangrijk: inventariseer de wensen en behoeften van de groep goed. Hoewel contact met de aarde heel prettig kan zijn, wordt niet iedereen even vrolijk van modderige voeten.

 

4) Kanoën in de natuur

Luisteren naar de fluitende vogels, de ronddobberende eendjes voeren en onderweg lekker picknicken. Met een groep kanoën is leuk, sportief en ontspannen. Er zijn altijd wel organisaties in de nabije omgeving waar je kunt kanoën. Kijk bijvoorbeeld eens bij Hiawatha Actief in Dalfsen of Zwolle of kano door de prachtige Biesbosch.

Kosten: tussen de €10 en €75 per persoon, afhankelijk van het pakket.

Ook belangrijk: er zijn allerlei pakketten en locaties te vinden waarmee je het uitje helemaal op de wensen en behoeften van de groep af kunt stemmen.

 

5) Coaching (en knuffelen!) met paarden

Knuffelen met paarden geeft een sterk rustgevend effect. Daarom kunnen mensen met een hoge gevoeligheid voor prikkels vaak ontzettend van het gezelschap van deze dieren genieten. De Eekhorst in Hardenberg richt zich specifiek op de prikkelgevoelige mens en doet dit ook nog eens op een geweldig mooie locatie.

Kosten: prijzen op aanvraag, afhankelijk van het pakket.

Ook belangrijk: neem vooraf contact op met verschillende organisaties en leg de situatie van jouw groep uit zodat je direct weet welke organisatie hier het beste op in weet te spelen.

 

7) Aapjes (of kamelen) kijken

Wie wordt er niet vrolijk van een dagje dierentuin? Niet alleen ben je de hele dag lekker in de frisse buitenlucht, ook zijn er meestal genoeg plekken om je even terug te trekken. Ga op safari in de Beekse Bergen, bezoek het bekende Ouwehands Dierenpark of duik onderwater in Sea Life Scheveningen. Is de dierentuin iets te druk of duur? Bezoek dan de super toffe kamelenboerderij in Berlicum en ga op een heuse kamelensafari!

Kosten: tussen de €12,50 en €27,50 per persoon.

Ook belangrijk: bezoek de populaire locaties op minder drukke dagen om voldoende rust en ruimte te hebben.

 

8) Ja, het kan echt: prikkelarm naar het circus!

Het circus is vanwege de harde knallen, rumoerige omgeving en flitsende lichten vaak een onmogelijke attractie voor mensen die gevoelig zijn voor prikkels. Gelukkig kun je nu in Utrecht de eerste prikkelarme circusvoorstelling van Europa meemaken. Het Magic Circus geeft naast de ‘normale’ shows ook een prikkelarme voorstelling. Geweldig toch?!

Kosten: €15,- per persoon

Ook belangrijk: het prikkelarme circus is er alleen op bepaalde data en is in 2019 helaas al voorbij. Plan en boek je tickets voor 2020 dus ruim van te voren! 

 

Colofon: FloorZorgt is jouw online zorgmagazine! Op dit moment lezen 80.000 unieke zorghelden mij maandelijks. Door middel van inspirerende blogs, relevante producten (kijk snel in mijn webshop!) mooie artikelen en zorgnieuws houd ik jou op de hoogte van alle ontwikkelingen in de zorg. Heb je mijn mobiele app al gedownload en volg je mij al op Facebook, Instagram of Linkedin? Wil je adverteren? Stuur me dan een mailtje en ik neem z.s.m. contact met je op of bekijk de mogelijkheden alvast hier. Ook ik maak weleens een foutje ;-) Heb je er één gezien? Mail het me. Ik ben je dankbaar! 

You have already unliked it!