Vier slimme (en gave!) uitvindingen die ondervoeding en uitdroging tegengaan

oplossingen-uitvindingen-dementie-uitdroging-ondervoeding
Foto: Alzheimer’s Society/Jelly Drops

Geen eetlust, kauw- en slikproblemen of simpelweg vergeten dat je moet eten en drinken. Bij mensen met dementie liggen de ‘stille killers’ uitdroging en ondervoeding altijd op de loer. Knappe koppen werken wereldwijd aan creatieve uitvindingen om dit probleem tegen te gaan. Wat dacht je van deze vier?

1) 3d food printing

Mensen met kauw- en slikproblemen krijgen vaak gepureerd voedsel. Zeg nou zelf: worteltjes zijn lekker, maar in gepureerde vorm is het maar een onsmakelijk prakje. Met de 3d food printer krijgt gepureerd eten weer de vorm van het oorspronkelijke product. Het ‘uitgeprinte’ wortelprakje ziet er weer uit als een echte wortel, maar wel nog steeds met een makkelijke structuur. Wageningen University experimenteert ermee bij onderzoeken onder ouderen in zorgcentra. De onderzoekers kijken ook of mensen met dementie meer zin krijgen om te eten als het gezellig is aan tafel. Daarvoor gebruiken ze virtual reality, zodat mensen ‘virtueel’ kunnen tafelen met familie en vrienden die niet in de buurt zijn.

2) Jelly Drops

De 24-jarige student Lewis Hombry maakte zich zorgen over zijn grootmoeder met dementie: ze dronk niet genoeg water. Toen ze werd opgenomen in het ziekenhuis met uitdrogingsverschijnselen, bedacht hij Jelly Drops: zachte felgekleurde snoepjes met 90 procent water. Slimme zet van Lewis, want mensen met dementie hebben vaak meer moeite met drinken dan met eten én ze zijn meestal dol op zoetigheid. Zo ook zijn oma. ‘De eerste keer dat ik haar een snoepje gaf, at ze er meteen zeven op’, vertelde de jonge uitvinder aan de BBC. Hij won prijzen met zijn uitvinding en werd overstelpt door reacties uit de hele wereld. Helaas zijn de Jelly Drops nog niet op de markt. Er wordt wel hard aan gewerkt, vanaf eind 2019 moeten ze te koop zijn. Oma moet dan wel flink doorsnoepen: zeven Jelly Drops staan gelijk aan ongeveer 1 glas water. En oh ja: ze bevatten ook elektrolyten (zoals natrium en kalium) die helpen tegen uitdroging.

3) Vrolijke ‘zandvormpjes’ op je bord

Ook Apetito, fabrikant van kant-en-klare maaltijden, bedacht een manier om gepureerd eten er toch aantrekkelijk uit te laten zien. Plakjes kipfilet, doperwten, omelet, braadworst: alle onderdelen van de speciale dementievriendelijke WinVitalis-maaltijden worden in vormpjes geperst. Wel een beetje gek: het lijken net figuurtjes die je maakt met zandvormpjes. Maar het ziet er in ieder geval vrolijker uit dan een prak op je bord... Omdat mensen met dementie vaak minder eetlust hebben, zijn de porties kleiner, maar wel verrijkt met extra mineralen en eiwitten. De maaltijden hebben nog iets van structuur, je moet er dus wel een beetje op kauwen. Dat is mooi meegenomen voor mensen met dementie, want uit onderzoek blijkt dat kauwen zorgt voor een betere doorbloeding van de hersenen.

4) Pratende waterbeker

Drink minimaal anderhalve liter water per dag. Dat welbekende advies uitvoeren wordt een hele uitdaging als je vergeetachtig begint te worden. In Groot-Brittannië bedachten ze er iets slims op: de Droplet. Deze drinkbeker klik je vast op een elektronische basis die een seintje geeft als er gedronken moet worden. Het leuke is: deze beker praat! Je kunt standaard teksten gebruiken, of gepersonaliseerde spraakberichten, zodat de gebruiker wordt aangespoord door een vertrouwde stem. Dat is zeker voor mensen met dementie prettig. Er zit ook een antimorsdeksel bij. De Droplet is op dit moment alleen verkrijgbaar in Groot-Brittannië. Een – wat minder geavanceerd, maar wel hier verkrijgbaar - alternatief voor mensen met beginnende dementie, is de Ulla. Deze kleine sensor maak je aan een glas of drinkbeker vast en gaat knipperen als je te lang niets hebt gedronken. 

En, zie jij jezelf al werken met een van deze uitvindingen?

Colofon: FloorZorgt is jouw online zorgmagazine! Op dit moment lezen 80.000 unieke zorghelden mij maandelijks. Door middel van inspirerende blogs, relevante producten (kijk snel in mijn webshop!) mooie artikelen en zorgnieuws houd ik jou op de hoogte van alle ontwikkelingen in de zorg. Heb je mijn mobiele app al gedownload en volg je mij al op Facebook, Instagram of Linkedin? Wil je adverteren? Stuur me dan een mailtje en ik neem z.s.m. contact met je op of bekijk de mogelijkheden alvast hier. Ook ik maak weleens een foutje ;-) Heb je er één gezien? Mail het me. Ik ben je dankbaar! 

You have already unliked it!