Met deze 7 tips ben ik je zandmannetje voor een goede nachtrust

tips-nachtrust

Slaapritme, biologische klok, structuur... Wat is dat?! Als zorgmedewerkers weten we maar al te goed hoe belangrijk een goede nachtrust is. Maar hoe zorg je ervoor dat je een goede nachtrust hebt, ondanks al die onregelmatige diensten? Ik heb hier een aantal tips voor je!

1) Verduisterende gordijnen

Verduisterende gordijnen op je slaapkamer zorgen ervoor dat je niet wakker wordt van het licht in de ochtend. Zo kan je die biologische klok (ja, ook wij hebben die ergens in ons lichaam) een beetje voor de gek houden.

Verduister je slaapkamer zo goed mogelijk met luiken of verdonkeringsgordijnen. Ook een slaapmasker kan goed van pas komen. Zo heeft je lichaam niet door dat buiten de zon schijnt.

2) Proberen, proberen en nog eens proberen

Je kent het wel. Lig je eindelijk in bed, komen de gedachten in je hoofd ineens tot leven. Met als gevolg dat je nauwelijks een oog dichtdoet. Wat kan helpen, is om het eerst 20 minuten te proberen. Als het niet lukt: blijf niet liggen! Loop een rondje, lees een paar bladzijdes van een boek of ga even op de bank zitten. Vermijd hierbij wel licht of beeldschermen. Na 20 minuten probeer je het opnieuw.

Deze tip is even doorzetten, maar je zal merken dat het op een gegeven moment lukt.

3) Een ander soort routine

Routine: een woord dat bijna niet in mijn woordenboek voorkomt. Toch heb ook ik een routine; vlak voor ik naar bed ga. Ik was uitgebreid mijn gezicht, doe een nachtcrème op, poets mijn tanden, doe mijn contactlenzen uit, zet mijn bril op en lees nog een beetje in bed. Elke keer precies deze volgorde.

Door vaste bezigheden aan te houden voordat je naar bed gaat, raakt je lichaam hieraan gewend en koppel je deze onbewust aan het slapen gaan. 

4) Mediteren

Ook dit is een goede tip voor als je gedachten de overhand nemen. Door te mediteren, houd je hormonen die je slaaprust kunnen verstoren in bedwang. Daarnaast maak je door te mediteren het slaaphormoon melatonine aan.

Een super eenvoudige meditatietechniek is de ademhalingsmeditatie. Hierbij concentreer je je op je ademhaling. Voel de lucht in- en uitstromen. Merk de gedachten in je hoofd op, maar doe hier niets mee. Stel je voor dat je de gedachten elke keer als je uitademt, uitblaast. Je zal merken dat je op een gegeven moment alleen nog aandacht hebt voor je ademhaling, en voordat je het weet slaap je.

5) Geen achterstallige slaap 'inhalen'

Bijslapen om je gemiste slaap van de vorige nacht in te halen, werk niet! Het werkt zelfs de verkeerde kant op. Je slaapritme wordt daarmee nog erger verstoord en je voelt je vaak zelfs suffer. Een powernapje kan natuurlijk wel, maar zorg dat deze niet langer dan 20 minuten duurt!

6) Natuurlijke slaapmiddelen

Ik hoor je denken... Daar heb je oma Floor. Maar écht, die beker warme melk met honing uit grootmoeders tijd werkt! Als je niet van melk houdt, kan je ook een kruidenthee proberen. Bijvoorbeeld kamille of valeriaan thee; deze bevatten namelijk geen cafeïne.

Probeer ook voor het slapen gaan geen grote en zware maaltijden te eten. Hooguit iets kleins en licht verteerbaars. Een volle maag verstoort je slaap.

7) Het perfecte slaapklimaat

Je slaapkamer mag niet te warm zijn. De beste temperatuur ligt tussen de 12 en 18 graden. Laat die verwarming dus uit! Daarnaast helpt een goede ventilatie. Frisse lucht zorgt ervoor dat je het niet benauwd krijgt.

Tip: zorg er wel voor dat je handen en voeten niet koud zijn. Neem voor je naar bed gaat een warm voetenbad of trek sokken aan. Het klinkt misschien een beetje gek, maar warme voeten helpen je lichaam om makkelijker in slaap te vallen.

 

Heb jij nog tips voor een goede nachtrust? Laat ze weten in een reactie!

Colofon: FloorZorgt is jouw online zorgmagazine! Op dit moment lezen 80.000 unieke zorghelden mij maandelijks. Door middel van inspirerende blogs, relevante producten (kijk snel in mijn webshop!) mooie artikelen en zorgnieuws houd ik jou op de hoogte van alle ontwikkelingen in de zorg. Heb je mijn mobiele app al gedownload en volg je mij al op Facebook, Instagram of Linkedin? Wil je adverteren? Stuur me dan een mailtje en ik neem z.s.m. contact met je op of bekijk de mogelijkheden alvast hier. Ook ik maak weleens een foutje ;-) Heb je er één gezien? Mail het me. Ik ben je dankbaar!