Eetrust, wat is dat?

Claudia-eetrust

Of je nu slank bent of ‘te zwaar’ (in jouw ogen), zelfs voor mensen met ondergewicht is het heilzaam om eetrust te vinden. Weet je hoe jij daar kan komen? Door alle labels rondom voeding los te laten en oprecht en zonder schuldgevoel te mogen eten waar je zin in hebt.

Eetrust valt in de ogen van coach Claudia van Gezonde Spanning Coaching te definiëren als: het kunnen en mogen eten wat je wil op het moment dat je lichaam erom vraagt en het niet eten op andere momenten. Het komt erop neer dat je teruggaat naar je natuurlijke balans. Baby’s komen ter wereld met dit vermogen. Veel mensen (voornamelijk vrouwen) leren dit helaas ergens in hun leven weer af.

Eetrust hervinden

Vaak wordt er gedacht dat je alleen chocolade, patat en pizza naar binnen schuift als je jezelf onvoorwaardelijke toestemming geeft om alles te mogen eten. Toch blijkt in de praktijk dat het tegendeel waar is. Je lichaam streeft naar balans en als je goed weet te luisteren zul je horen wat het nodig heeft. Op die manier ga je de benodigde voedingsmiddelen in de voor jou passende verhoudingen behalen. Dit vereist dat je leert herkennen bij welke lichamelijke signalen er sprake is van honger én van verzadiging, maar ook dat je leert herkennen wanneer je uit gewoonte of uit emotie wilt eten.

Orthorexia

Het krampachtig en uitsluitend ‘gezond’ willen leven brengt je vaak verder af van waar je werkelijk wilt zijn. Ken jij zo’n fitgirl, die zeven dagen per week met haar voeding bezig is, staat te zweten in de sportschool en er misschien aantrekkelijk uitziet, maar het zo druk heeft met haar gezonde leefstijl dat ze er niet meer aan toe komt om te leven en te genieten van dat leven? Er is een relatief nieuwe eetstoornis bij gekomen; orthorexia genaamd. De obsessieve drang om gezond te eten. Als alles wat je belangrijk vindt naar de achtergrond verdwijnt, omdat je een miljoen dingen van jezelf moet, is er geen lol meer aan. Toch?

Je natuurlijke gewicht

Bij veel vrouwen ontstaat een dergelijke drang, omdat ze streven naar een onrealistisch laag streefgewicht. Het zogenaamde ‘natuurlijke gewicht’ ligt vaak wat hoger en houdt in dat je lichaamsgewicht is afgestemd op de leefstijl die bij je past. Een leefstijl waarin je alles mág eten, maar je ervoor kiest om niet alles nú te nemen. Wellicht is de portiegrootte anders dan je gewend was… Vaak eten we door ‘omdat het nu kan of mag’ en passeer je op die manier ruimschoots het punt van verzadiging. Coach Claudia vertelt: “Ik hoor veel klanten van mij zeggen dat hun (mannelijke) partner alles kan eten zonder aan te komen. De dames die bij mij een leefstijltraject volgen, ervaren zo’n gegeven vaak als vervelend, maar je kunt er juist veel van leren. Want, wat doen die partners? Die nemen een bakje chips, eten daar langzaam van en zetten de boel aan de kant als ze genoeg hebben gehad… Daarin zit hem de crux. Zij mogen het oprecht van zichzelf en verzanden zo niet in een What The Hell-effect. Wat veel vrouwen doen, is stiekem en gehaast eten. Praktisch zonder het te proeven en dus ook niet met het beloningsgevoel. Waardoor we dooreten tot het op is en de natuurlijke grenzen van ons lichaam niet respecteren.”

Hoe kom je daar?

Het mag dus simpel klinken… kunnen en mogen eten wat je wil op het moment dat je lichaam erom vraagt en het niet eten op andere momenten. Er zitten veel automatismen, gewoontes en overtuigingen achter, die je niet altijd in je eentje kan overwinnen. En dat is helemaal niet gek! Eten is zo verweven in onze samenleving. Het is werkelijk overal aan gekoppeld; van geboorte (beschuit met muisjes) tot overlijden (cake bij de koffie) en van feestelijk (verjaardagstaart) tot verdrietig (emotie-eten). Bijna alle sociale activiteiten die we ondernemen zijn gekoppeld aan eten en vaak wordt er ook beweerd dat het ‘niet gezellig’ is als je een (alcoholisch) drankje of hapje afslaat. Zo ontstaan er allerlei koppelingen in ons brein, die niks met honger te maken hebben en toch tot eten aanzetten. Om daar weer los van te komen, dat vergt meer dan alleen wilskracht. Dat vergt dat je jouw eigen patronen onder de loep durft te nemen, niet bang bent om te falen (want fouten horen erbij) en je vanuit een intrinsieke behoefte weerstand kan leren bieden aan de verlokkingen van onze obesogene maatschappij (N.B. een samenleving waarbij overal en altijd aantrekkelijk eten voorradig is).

Tegengewerkt door je eigen brein

Onze hersenen zijn namelijk evolutionair gezien niet met hun tijd meegegaan. Dat orgaan is nog altijd afgesteld op ‘krapte’. Bij elk verbod dat jij jezelf oplegt, wordt er een alarmpje getriggerd in je brein met als het ware een groot PAS OP spandoek dat waarschuwt voor een dreigende hongersnood. Om dáár los van te komen is het nodig om jezelf toe te staan dat je alles mag eten, maar dat je er niet voor kiest om alles NU te eten. Het is ook nodig dat jij jouw triggers, gewoontes en behoeftes onder de loep neemt, om uit te komen bij je werkelijke behoeftes. Slapen of rust nemen als je moe bent, eten bij honger, drinken bij dorst, praten over je emoties of ze in elk geval toelaten in plaats van wegdrukken en ga zo nog maar even door. Het is geen simpele opgave, je bent tenslotte ook al jaren met je eetpatronen aan het ‘vechten’. Dus ga er niet alleen mee aan de gang. Zoek steun van iemand in je omgeving, of een professional zoals Claudia van Gezonde Spanning Coaching.

Want de beloning is groot: eetrust kan er veel eerder zijn dan dat je bij je natuurlijke gewicht uitkomt… Dus je hébt al een fijn leven en als resultaat daarvan kom je meer in balans.

Colofon: FloorZorgt is jouw online zorgmagazine! Op dit moment lezen 80.000 unieke zorghelden mij maandelijks. Door middel van inspirerende blogs, relevante producten (kijk snel in mijn webshop!) mooie artikelen en zorgnieuws houd ik jou op de hoogte van alle ontwikkelingen in de zorg. Heb je mijn mobiele app al gedownload en volg je mij al op Facebook, Instagram of Linkedin? Wil je adverteren? Stuur me dan een mailtje en ik neem z.s.m. contact met je op of bekijk de mogelijkheden alvast hier. Ook ik maak weleens een foutje ;-) Heb je er één gezien? Mail het me. Ik ben je dankbaar! 

You have already unliked it!