Diëtist Sascha - 'Het nadeel van het overslaan van je ontbijt kan zijn dat je later op de dag veel honger krijgt'

Sascha-ontbijt

De uitspraak ‘Het ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag’ heb je vast vaker gehoord. Maar is dat eigenlijk wel zo? Wanneer noem je een maaltijd een ontbijt, want zeg nou zelf, je eet als verpleegkundige toch op de gekste tijden? En wat is nou een gezond ontbijt? Je leest het allemaal hier.

Eerste maaltijd

Het ontbijt, de eerste maaltijd van de dag. Hoe laat je het ook eet. Dus als je een vroege dienst hebt en je zit om 6 uur achter je havermout, dan is dat je ontbijt. Maar evengoed als je uit een late dienst komt en om 9 uur ’s morgens een boterhammetje smeert. Of als je geen honger hebt net na het opstaan en daar pas om 11 uur aan begint.

Goede basis

Je ontbijt kun je dus op diverse tijden eten. Wat al die momenten met elkaar gemeen hebben, is dat het een goede basis is na een nacht (of dag, zoals het uitkomt met je diensten) zonder eten. Meestal is je laatste maaltijd van de dag ervoor zo’n 10-12 uur geleden geweest. En als je niet zo’n vroege ontbijter bent, kan het wel 14-15 uur geleden zijn dat je hebt gegeten. Daarom is het belangrijk dat je begint met een goede basis.

Ontbijt overslaan, goed plan of niet?

Het nadeel van het overslaan van je ontbijt kan zijn dat je later op de dag veel honger krijgt. Een valkuil is dan te gaan snoepen, tussendoortjes te nemen en minder gezonde keuzes te maken. Het zou kunnen dat je daardoor aankomt in gewicht. Maar zelfs als dat niet gebeurt, gezond is anders toch? Als je niet zo’n ontbijter bent, is het vooral van belang dat je gaat eten zodra je wel honger krijgt en dan ook meteen een echte maaltijd. Dat kan in je eerste pauze zijn, of thuis een paar uur nadat je bent opgestaan. Zo heb je toch je goede basis en veel voedingsstoffen en is de kans kleiner dat je later op de dag wordt overvallen door een snack-attack. 

De keuze is reuze

Een gezond ontbijt kan van alles zijn. Maar het bestaat altijd uit drie onderdelen:

  • Eiwitbron, zoals yoghurt, skyr, melk, sojadrink/sojayoghurt, kwark, kaas, ei, kip, (mager) vlees of vis
  • Volkoren granen, zoals volkorenbrood (van welke granen dan ook), cracker, muesli, cornflakes, wheetabix, brinta, havermout
  • Groenten en/ of fruit

Met al deze ingrediënten kun je lekker afwisselen. Zo eet je de ene dag een volkoren boterham met kaas, ei, tomaat en komkommer of eentje met zuivelspread en plakjes avocado, en wat denk je van hummus met daarop tonijnstukjes of gegrilde groenten als je voor een vegan optie gaat en erbij een glas (soja)melk? De volgende dag een kom yoghurt met granola en blauwe bessen. Of maak je een snelle ontbijtsmoothie met banaan, diepvriesfruit, skyr en een handje havermout. Op je vrije dag neem je lekker je tijd en ga je voor een pannenkoek gemaakt met volkorenmeel, ei en melk en eet je daar rood fruit op. Of maak je een groente-omelet met geraspte kaas erover. Al deze voorbeelden zijn gezonde opties en horen bij basisvoeding. Hoe lekker wil je je dag beginnen?!

Diëtist Sascha de Jong

Dit is Sascha:

Hallo, mijn naam is Sascha. Ik ben diëtist bij Careyn sinds 2004. Ik woon en werk in Utrecht, waar ik spreekuur heb in twee gezondheidscentra. Ik begeleid cliënten met onder andere overgewicht of obesitas, diabetes, hart- en vaatziekten, darmklachten, ondervoeding, COPD. In mijn ogen is de kracht van dieetbehandeling dat ieder mens door gezonder te eten en meer te bewegen zelf zijn/haar gezondheid kan beïnvloeden en verbeteren. Naast diëtist ben ik ook sportdiëtist. Sinds 2012 schrijf ik een blog over mijn werk en over alles wat ik zelf in het dagelijks leven tegenkom in relatie tot voeding, gedrag, gezondheid en beweging. Mijn blog is HIER te vinden. Ook schrijf ik voor Dieet Dit, Dieet Dat en Slimmer Zwanger. En nu dus ook voor FloorZorgt!

Colofon: FloorZorgt is jouw online zorgmagazine! Op dit moment lezen 80.000 unieke zorghelden mij maandelijks. Door middel van inspirerende blogs, relevante producten (kijk snel in mijn webshop!) mooie artikelen en zorgnieuws houd ik jou op de hoogte van alle ontwikkelingen in de zorg. Heb je mijn mobiele app al gedownload en volg je mij al op Facebook, Instagram of Linkedin? Wil je adverteren? Stuur me dan een mailtje en ik neem z.s.m. contact met je op of bekijk de mogelijkheden alvast hier. Ook ik maak weleens een foutje ;-) Heb je er één gezien? Mail het me. Ik ben je dankbaar! 

You have already unliked it!