Diëtist Sascha: ‘Zo blijf je fit en gezond tijdens de coronacrisis’

zorgpersoneel-gezonde-voeding-tijdens-coronacrisis

Snel een mars of gevulde koek naar binnen schuiven en daarna weer aan het werk… Herkenbaar? Ikzelf maak me hier soms schuldig aan als ik het erg druk heb. Hoe blijf je toch gezond in deze hectische tijden? Diëtist Sascha heeft een paar handige tips.

Volgens mij zijn er nu twee scenario’s: óf je bent superdruk op je werk óf je zit thuis. Dat kan ook thuiswerkend zijn, alle ballen in de lucht houdend. Misschien heb je ook nog kinderen die beziggehouden moeten worden en worden je teaching skills nu extreem getest, net als je geduld.

Op de zorgwerkvloer aan het werk?

Als je in de zorg werkt, heb je het nu drukker dan druk. Dat vraagt om een goede voorbereiding voordat je naar je werk gaat. Op je werk kun je tenslotte niet meer eten in het restaurant en is het sowieso maar afwachten of je een pauze kunt nemen.

Deze voedingsmiddelen zijn handig mee te nemen van huis:

- Twee stuks fruit, zo eetklaar mogelijk. Schil je fruit en snijd het in hapklare stukjes. Zo hoef je op je werk alleen maar je bakje te openen en je kunt gaan eten.

- Snackgroenten: sommige soorten hebben al het hap-formaat (denk aan snoeptomaatjes en radijsjes). Andere soorten moet je schillen en in stukjes snijden (paprika, wortel, komkommer, rode biet en bloemkoolroosjes).

- Volkoren brood, besmeerd en belegd. Heb je geen inspiratie voor broodbeleg? Hier vind je 16 voorbeelden!

- Kwark, yoghurt of skyr met muesli. Neem het mee in een hersluitbaar bakje of een portiebakje van de winkel, of zet een literverpakking in de koelkast op je werk neer. Zet er een pak muesli bij en je bent klaar.

- Bakje met gemengde noten: lekker voedzaam en vullend en heel makkelijk en snel te eten. Eén handje per dag hoort bij een gezond eetpatroon.

Avonddienst?

Zorg dan voor een goede warme maaltijd met veel groenten en volkoren pasta, zilvervliesrijst, meergranenrijst, quinoa of bulgur. Mogelijk heb je porties klaarstaan in de vriezer thuis. Als je dat niet hebt, is het handig om een grotere hoeveelheid te koken, zodat je iets overhebt voor andere dagen. Of je laat je gezinsleden dat doen…

Thuis aan het werk?

- Start en eindig je dag met een wandeling of work-out. Zo blijf je toch lekker in beweging en start je je werkdag fris.

- Kies vaste tijden voor pauzes en eetmomenten, zo kun je het best vasthouden aan je eetritme. Je voorkomt dat je de hele dag gaat zitten snacken omdat de koekjestrommel, de snoepla en de schaal met paaseitjes nu voortdurend binnen handbereik zijn.

- Vul je koelkast met groenten, fruit en zuivel. Zorg dat dit het eerste is wat je eet bij een snack-attack.

- Zorg voor vaste eetpauzes zoals je op je werk ook zou doen. Kies volkoren granen, vul aan met groentes, kook een eitje bij je lunch of maak een lekkere salade. Maak gebruik van je extra tijd die je nu mogelijk hebt.

- Koop weinig lekkers en zet het uit het zicht. Maak afspraken met jezelf en je gezin over wanneer er wel iets extra’s gegeten mag worden. Dit geldt overigens ook voor alcohol en borrelmomentjes. Het lijkt een beetje op weekend als je steeds met z’n allen thuis bent, maar dat is het niet.

Tot slot algemene tips voor efficiënt thuiswerken:

Laat je gezinsleden weten wanneer je aan het werk bent en wanneer je aangesproken mag worden. Zo voorkom je dat je na elke 10 minuten weer opnieuw je focus moet vinden. Word ook geen Assepoester. Inderdaad, als je de hele dag thuis bent, zie je elk stofje op je vloer en elke vingerafdruk op het keukenblad. Kies een vast moment voor schoonmaken en opruimen. Steeds weer opstaan en afgeleid raken is storend.

Zoek verbinding met anderen die thuiswerken. Misschien kun je een digitale coffeebreak inplannen. Ik heb ook al gehoord van digitale borrels aan het einde van de werkdag of -week. Echt, dit maakt het thuiswerken een stuk gezelliger. In plaats van eenzaam koekjes of chocolade te eten kun je even bijkletsen.

sascha blogger dieettips

Dit is Sascha: Hallo, mijn naam is Sascha. Ik ben diëtist bij Careyn sinds 2004. Ik woon en werk in Utrecht, waar ik spreekuur heb in twee gezondheidscentra. Ik begeleid cliënten met onder andere overgewicht of obesitas, diabetes, hart- en vaatziekten, darmklachten, ondervoeding, COPD. In mijn ogen is de kracht van dieetbehandeling dat ieder mens door gezonder te eten en meer te bewegen zelf zijn/haar gezondheid kan beïnvloeden en verbeteren. Naast diëtist ben ik ook sportdiëtist. Sinds 2012 schrijf ik een blog over mijn werk en over alles wat ik zelf in het dagelijks leven tegenkom in relatie tot voeding, gedrag, gezondheid en beweging. Mijn blog is HIER te vinden. Ook schrijf ik voor Dieet Dit, Dieet Dat en Slimmer Zwanger. En nu dus ook voor FloorZorgt!

Colofon: FloorZorgt is jouw online zorgmagazine! Op dit moment lezen 80.000 unieke zorghelden mij maandelijks. Door middel van inspirerende blogs, relevante producten (kijk snel in mijn webshop!) mooie artikelen en zorgnieuws houd ik jou op de hoogte van alle ontwikkelingen in de zorg. Heb je mijn mobiele app al gedownload en volg je mij al op Facebook, Instagram of Linkedin? Wil je adverteren? Stuur me dan een mailtje en ik neem z.s.m. contact met je op of bekijk de mogelijkheden alvast hier. Ook ik maak weleens een foutje ;-) Heb je er één gezien? Mail het me. Ik ben je dankbaar! 

You have already unliked it!