Diëtist Sascha blogt: welke voeding helpt bij het herstellen van corona?

herstel-coronavirus-voeding-eten-eiwitten-spiermassa-tips-diëtist

Al maanden horen we alleen maar berichten over corona. Nare berichten vooral. Gelukkig is er ook goed nieuws, het herstellen van corona gebeurt namelijk ook. In dit blog van diëtist Sascha: wat heb je op het gebied van voeding nodig voor een goed herstel?

Als je je spieren niet gebruikt, dan verlies je spiermassa en daarmee ook spierkracht en -functie. Als je ernstig ziek bent, dan lig je veel en daarmee gebruik je je spieren niet. Een gezond persoon kan met een week liggen zo’n anderhalve kilo spieren kwijtraken.

Halve kilo per dag

Als je ziek bent, dan is dat nog veel meer. Helemaal als je daarbij ook niet goed eet. Ook als je ouder bent (65+), verlies je sneller spiermassa. Bij patiënten die op de IC aan de beademing liggen, kan er wel tot een halve kilo spierweefsel per dag verloren gaan! Je kunt je daarom voorstellen dat iemand die aan corona leed na een opname behoorlijk wat kracht kwijt is en moet aansterken.

Eiwitten eten

Hoe bouw je je spierweefsel weer op? Door de combinatie van voldoende eten, veel eiwitten eten en natuurlijk trainen of revalideren. Eiwitten zijn de bouwstoffen van onze spieren. Normaal gesproken hebben we als gezonde volwassene aan 0,8 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht wel voldoende. Dus als je 40 jaar bent en 80 kg weegt dan heb je per dag 0,8 x 80 = 64 gram eiwit nodig. Veel mensen in Nederland eten gemiddeld wel wat meer dan dat.

Meer voor ouderen

Voor ouderen geldt dat ze 1-1,2 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht per dag nodig hebben. Dus een 65-jarige man van 70 kg heeft 70-84 gram eiwit per dag nodig. Voor de opbouw van spiermassa is het heel zinvol om dit in grotere porties verspreid over de dag in te nemen. Dus per hoofdmaaltijd zo’n 25 gram.

Covid-19

De werkgroep van de beroepsvereniging van diëtisten ontwikkelde een behandelplan voor mensen die herstellend zijn van besmetting met het coronavirus na een ziekenhuisopname. Daarin wordt geadviseerd om tenminste 1,3 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht te gebruiken. Daarnaast natuurlijk een gezond voedingspatroon met voldoende calorieën (en extra calorieën als iemand ook moet aankomen in gewicht). Extra vitamines of mineralen zijn niet nodig.

Diëtist en dieetbehandeling

1,3 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht is een heel grote hoeveelheid, zeker als je nog niet lekker bent, weinig eetlust hebt, je je moe en slap voelt. Ook hebben veel mensen die herstellend zijn van corona slikklachten, maag-darmproblemen, misselijkheid en een vol gevoel. Daarom is hulp van een diëtist hierbij essentieel. Want die weet niet alleen met welke voedingsmiddelen je deze hoeveelheid kunt binnenkrijgen, maar stemt het ook af met de patiënt als het gaat om haalbaarheid, eetwensen, gewoontes, smaak, thuissituatie, dagindeling en mantelzorgers.

Wat kun je zelf al doen?

Je hebt vast je handen al vol als je in de zorg werkt. Maar wil je toch al iets met deze behandelrichtlijnen doen, dan kun je hiermee beginnen: het benoemen van de eiwitrijke voedingsmiddelen. Tegen de patiënt of zijn familie. Dat zijn:

  • Vlees
  • Vis
  • Ei
  • Kaas
  • Melkproducten zoals melk, karnemelk, yoghurt, skyr, kwark, chocolademelk, yoghurtdrink, eiwitverrijkte zuivel die je kant en klaar in de supermarkt kunt kopen
  • Peulvruchten
  • Vleesvervangers of tofoe
  • Noten

Als meerdere van deze producten bij elke maaltijd worden gegeten of gedronken, dan is dat al een heel goede eerste stap.

Diëtist Sascha de Jong

Dit is Sascha:

Hallo, mijn naam is Sascha. Ik ben diëtist bij Careyn sinds 2004. Ik woon en werk in Utrecht, waar ik spreekuur heb in twee gezondheidscentra. Ik begeleid cliënten met onder andere overgewicht of obesitas, diabetes, hart- en vaatziekten, darmklachten, ondervoeding, COPD. In mijn ogen is de kracht van dieetbehandeling dat ieder mens door gezonder te eten en meer te bewegen zelf zijn/haar gezondheid kan beïnvloeden en verbeteren. Naast diëtist ben ik ook sportdiëtist. Sinds 2012 schrijf ik een blog over mijn werk en over alles wat ik zelf in het dagelijks leven tegenkom in relatie tot voeding, gedrag, gezondheid en beweging. Mijn blog is HIER te vinden. Ook schrijf ik voor Dieet Dit, Dieet Dat en Slimmer Zwanger. En nu dus ook voor FloorZorgt!

Colofon: FloorZorgt is jouw online zorgmagazine! Op dit moment lezen 80.000 unieke zorghelden mij maandelijks. Door middel van inspirerende blogs, relevante producten (kijk snel in mijn webshop!) mooie artikelen en zorgnieuws houd ik jou op de hoogte van alle ontwikkelingen in de zorg. Heb je mijn mobiele app al gedownload en volg je mij al op Facebook, Instagram of Linkedin? Wil je adverteren? Stuur me dan een mailtje en ik neem z.s.m. contact met je op of bekijk de mogelijkheden alvast hier. Ook ik maak weleens een foutje ;-) Heb je er één gezien? Mail het me. Ik ben je dankbaar!