8 geneeskrachtige tuinen om te bezoeken deze (na)zomer

kruidentuin

Zoek je een goedkoop uitje én wil je (beter) leren om goed voor jezelf te zorgen? Bezoek dan eens een kruidentuin of pluktuin. Van elke windrichting zet ik er een paar voor je op een rij. Lees wat er te zien en te beleven is in de tuinen!

Allereerst, wat zijn eigenlijk geneeskrachtige kruiden? Binnen verschillende culturen zijn verschillende tradities en gebruiken rondom kruiden die een geneeskrachtige werking krijgen toegeschreven. Wist je dat een Duitse Benedictijnse abdis de basis legde voor de genezende eigenschappen van planten? Zij beschreef talloze geneeskrachtige kruiden in haar geschriften en legde de basis voor het begrip ervan, in de twaalfde eeuw al. Een tijd waarin medicijnen nog grotendeels mystiek en spiritueel waren.

In het westen:

Hortus Botanicus - Amsterdam

Deze botanische tuin heeft een sectie medicinale planten en kruiden. Het is een geweldige plek om meer te leren over de geneeskrachtige eigenschappen van verschillende planten. Tot 3 september is er een avontuurlijke zomerspeurtocht voor jongeren die in het teken staat van aantrekkingskracht en de liefde. Of ga in de nazomer naar de plukdagen, volg een workshop zeefdrukken met natuurlijke inkt of doe een wildplukcursus!

Hortus Botanicus - Leiden

In deze botanische tuin wordt aandacht geschonken aan planten die een rol spelen in de traditionele Chinese geneeskunde en tuinplanten die daar al duizenden jaren gekweekt worden. In Europa leerden we deze planten pas in de 19e eeuw kennen, denk aan chrysanten, rozen, bamboe, orchideeën en allerlei mooi bloeiende fruitbomen zoals Prunus. Niet alle planten uit China zijn winterhard, dus er is flink nagedacht over de selectie die in Nederland gekweekt wordt. Niet zomaar een park dus, een echte botanische tuin met een bijzondere plantencollectie.

In het noorden:

Kruidhof - Buitenpost

De Kruidhof (in Friesland) stond vorig jaar in de top drie van beste uitjes in Nederland. Je vindt in de grootste kruidentuin van Nederland een uitgebreide collectie geneeskrachtige kruiden en planten. Je kunt er rondleidingen volgen en (kunstzinnige) workshops bijwonen. De verkooptuin staat boordevol planten, (fruit)bomen, kruiden en groenteplantjes en is altijd gratis toegankelijk. De botanische tuinen én het IJstijdenmuseum zijn gratis als je beschikt over een museumjaarkaart.

De Kruidenwerkplaats - Vries

In Drenthe kan je workshops en cursussen volgen over het kweken en gebruiken van kruiden en het leven dichtbij de natuur. Een groene leefstijl staat centraal. Niet alleen oogsten uit de natuur en de geneeskracht van kruiden zijn een belangrijk speerpunt van het bedrijf, ze zetten zich ook in voor duurzame huishoudelijke producten, zoals zeep en bijenwasdoek. Wil jij dus weten hoe je groene(re) keuzes kunt maken? Dan zit je daar goed! De pure producten (zeep, papier en kruidenhuismiddelen) worden in de atelierwinkel verkocht.

In het oosten

Kruidenhof te Mallum - Eibergen

Naast de Mallumse watermolen (Gelderland) vind je deze kruidentuin, waar je kunt genieten van de prachtige in het landschap ingepaste tuin. Rondom de vijver liggen de kruidentuin, een rotstuin, een moeraspartij, akkertjes met oude streekgewassen, vlinderheuvels en heemplanten. Er is iedere maand een muzikaal optreden of andere activiteiten. Van alles komt aan bod, van wijn, spijs en kruiden tot informatie voor kinderen over vleermuizen en bijen. Dit jaar staan in elk geval nog een oogstfeest en een lichtjesavond op de agenda, hou deze plek vooral in de gaten om ook volgend jaar leuke belevenissen mee te maken.

Bleekhuisje en kruidentuin De Bleike – Lochem

Dit rijksmonument, een 17e-eeuws vakwerkhuisje ligt aan de gracht in Lochem (Gelderland) en heeft een door vrijwilligers onderhouden kruidentuin. Er groeien nu zo’n 200 verschillende soorten kruiden op de plek waar vroeger de was lag te bleken. De tuin is altijd open om doorheen te wandelen en te leren over de geneeskrachtige, keukenkruiden en de planten die als sinds eeuwen gebruikt worden voor het verven van textiel.

In het zuiden

Bloemenboerderij de Langendam - Waspik

Op deze bloemenboerderij in Noord-Brabant kun je zelf bloemen en kruiden plukken en kopen. In de pluktuin groeien naast zomerbloemen ook vele eetbare (wilde) planten, kruiden en bloemen. Tijdens de workshop kruidenwandeling word je over het erf en door de pluktuin geleid, door het aangrenzende natuurgebied 'de westelijke Langstraat' en het voedselbos van Waspik. Na de wandeling is er tijd voor een proeverijtje om kennis te maken met de verschillende gezonde en lekkere cadeautjes van de natuur.

Kasteelpark Hof ter Saksen – Beveren (België)

In het Belgische Oost-Vlaanderen ligt kasteelpark Hof ter Saksen. Niet zomaar een park, het wordt een van de mooiste parkbossen in het Land van Waas genoemd, met een 18e-eeuws kasteel en een park in Engelse landschapsstijl. De enorme diversiteit aan planten, bomen en waterpartijen, met centraal in het park het arboretum, heeft een plantencollectie met focus op flora uit China en Japan waar je op eigen houtje doorheen mag wandelen. Er leiden drie wandelroutes door het park genaamd: ‘De Botaniek', ‘de Botjes' en 'Instageniek'. Regelmatig worden er (muzikale) evenementen verzorgd en rondleidingen zijn ook mogelijk.

Thuis-tuinieren

Geïnspireerd geraakt? Je kunt ook je eigen kruidentuintje onderhouden. Dat kan zelfs als hangende tuin op een balkon. Onderzoek heeft frequent aangetoond dat tuinieren therapeutische voordelen heeft (zowel voor je fysieke als je mentale gezondheid). Dus ga lekker schoffelen, onkruid wieden en harken om tot rust te komen!

N.B. hoewel geneeskrachtige kruiden natuurlijk zijn, kunnen ze nog steeds sterke effecten hebben. Win altijd deskundig advies in, zeker als je medicijnen gebruikt of gezondheidsproblemen hebt!

Colofon: FloorZorgt is jouw online zorgmagazine! Op dit moment lezen 80.000 unieke zorghelden mij maandelijks. Door middel van inspirerende blogs, relevante producten (kijk snel in mijn webshop!) mooie artikelen en zorgnieuws houd ik jou op de hoogte van alle ontwikkelingen in de zorg. Heb je mijn mobiele app al gedownload en volg je mij al op Facebook, Instagram of Linkedin? Wil je adverteren? Stuur me dan een mailtje en ik neem z.s.m. contact met je op of bekijk de mogelijkheden alvast hier. Ook ik maak weleens een foutje ;-) Heb je er één gezien? Mail het me. Ik ben je dankbaar! 

You have already unliked it!