Zuster Toos: 'Mijn man is me gisteren op komen halen en we zijn gaan kamperen, net als vroeger!'

Toos - kamperen

Een delier kan soms een vervelende ervaring zijn voor cliënten. Dat een delier soms ook mooie kanten kan hebben, maakte Zuster Toos laatst mee. 'Ik kijk naar het gelukzalige gezicht van mw. Ik word er blij van dat ze zo'n mooie ervaring heeft.'

Een delier. Bijna iedereen die al wat langer in de zorg werkt is wel eens een cliënt tegengekomen die er één doormaakte. Meestal wordt er van alles aangerukt om het delier zo snel mogelijk op te lossen. Dat een delier ook echt mooie kanten kan hebben maakte ik laatst mee.

‘Het is op hoor.’ Ze zegt het zelf... Ik ben het met haar eens… Haar lichaam is op gewoon van de ouderdom, maar vooral haar wilskracht is op. Ze komt in bed te liggen eet en drinkt nauwelijks meer en heeft geaccepteerd dat het einde naderd. Door het vele liggen krijgt ze pijn. Dit wordt uiteindelijk behandeld met morfine.

Hierdoor ontwikkeld mw. een delier. Ze ligt ze naar haar plafond te kijken. ‘Prachtig hè al die schildpadden, en zo dichtbij ook’, zegt ze tegen me.

Ik leg haar uit dat ik de schildpadden niet kan zien en dat het door de medicijnen komt dat zij ze wel kan zien. Maar dat ik het heel fijn vind dat ze er zo van geniet. ‘Maar als er dingen zijn die niet zo leuk zijn moet u het wel eerlijk zeggen hoor’, druk ik haar op het hart.

Een paar dagen later ben ik weer bij haar. Ze ligt met een gelukzalige blik in bed. ‘O meid moet je nou toch eens horen’, zegt ze. ‘Mijn man is me gisteren op komen halen (mw. is al heel lang weduwe) en we zijn gaan kamperen, net als vroeger! En gisteravond zijn we uiteten geweest. Bij het restaurantje waar we altijd kwamen. Meid ik heb toch een fantastische dag en nacht gehad.’ Ik kijk naar het gelukzalige gezicht van mw. Ik word er blij van dat ze zo'n mooie ervaring heeft.  ‘Ik weet wel dat het niet echt is’, zegt ze. ‘De zuster zei een paar dagen geleden dat het van de pillen is. Maar ik vind dit echt hele goede pillen hoor’, zegt ze met een grote grijns. Als ik naar buiten loop is mijn grijns even groot als die van mw. Soms is zo'n delier zo gek nog niet...😉

zuster-toos-blogger-carina-verpleegkundige

Dit is Zuster Toos:

Mijn naam is Carina (46), getrouwd en moeder van twee prachtige zoons. Ik ben al 28 jaar werkzaam in de zorg en na een aantal werkplekken te hebben gehad, weet ik dat mijn passie in de thuiszorg en wijkverpleging ligt. Elke dag stap ik met veel plezier in mijn autootje om te gaan zorgen voor ‘mijn’ cliënten. Je maakt een enorme diversiteit aan dingen mee, en bent aangewezen op je eigen kennis, kunde en inventiviteit. Na 26 jaar kan ik nog steeds met mijn hand op mijn hart zeggen dat ik het mooiste vak van de wereld heb. Mijn blogs, die ik deel via mijn Instagram-account @zustertooszorgt, zijn ontstaan doordat ik me soms erg kan storen aan het negatieve daglicht waarin de zorg soms wordt neergezet. Tuurlijk is het hard werken, maar er zijn zoveel onbetaalbare gouden momenten; als je ze maar wil zien. Daar kan voor mij geen topsalaris tegenop. Momenteel volg ik naast mijn baan een deeltijdstudie HBO-V, een pittige combinatie. Ontspannen doe ik in mijn tuin, wandelend met mijn hond, en door uitgebreid te koken voor mijn mannen, familie en vrienden. Kortom: ik ben een gelukkig mens.

Colofon: FloorZorgt is jouw online zorgmagazine! Op dit moment lezen 80.000 unieke zorghelden mij maandelijks. Door middel van inspirerende blogs, relevante producten (kijk snel in mijn webshop!) mooie artikelen en zorgnieuws houd ik jou op de hoogte van alle ontwikkelingen in de zorg. Heb je mijn mobiele app al gedownload en volg je mij al op Facebook, Instagram of Linkedin? Wil je adverteren? Stuur me dan een mailtje en ik neem z.s.m. contact met je op of bekijk de mogelijkheden alvast hier. Ook ik maak weleens een foutje ;-) Heb je er één gezien? Mail het me. Ik ben je dankbaar!