‘Zullen we dit even opruimen, Floor?’ en andere voorbeelden van jeuktaal in de zorg

Jeuktaal in de zorg daily stand-up

Van sommige woorden of termen die ik op mijn werk hoor gaan mijn haren recht overeind staan. Jeuktaal noemen we dat. In een vlaag van frustratie zette ik de ergste jeukwoorden van de zorgwerkvloer op een rij. Vul jij de lijst aan?

1) ‘Zullen we dit even opruimen, Floor?’

Natuurlijk wordt er niet bedoeld dat ‘we’ het samen op gaan ruimen, maar dat ik in mijn eentje aan de slag kan. Dat is vooral leuk als het om een plasje urine of een hoopje braaksel gaat.

2) De cliënt centraal

Ja, wat zou er anders centraal moeten staan? De draaideur bij de hoofdingang? De plant in de hal? Het is toch logisch dat je werk om je cliënt draait wanneer je in de zorg werkt!

3) Weer een paar ‘handjes’ minder

Hier heeft mijn leidinggevende het altijd over als Paula weer een slijmbeursontstekinkje heeft en opnieuw een weekje thuis zit. Gek, ik heb altijd geleerd dat je in de zorg met zowel je hoofdje, je hartje als je handjes werkt. Maar blijkbaar zijn in dit geval alleen Paula’s handjes belangrijk. Die verkleinwoordjes zijn overigens ook heel irritant…

4) Een 'stand-upje'

Veel jeuktaal zit vol termen die rechtstreeks uit het Engels vertaald zijn en daardoor een beetje gek klinken. De overdracht bijvoorbeeld, kan door middel van een ‘stand-upje’ gedaan worden. Dan nemen alle aanwezigen even de speerpunten voor de dag door, het liefst met een statafel in het midden.

5) ‘Jullie gebruiken te veel inco’s’

Ja, wat moet ik dan? Meneer De Vries de hele dag met een natte broek laten zitten? Zelf krijg ik overigens ook heel erg de kriebels van de afkorting ‘inco’ voor incontinentiemateriaal. Maar ja, ’t is in elk geval beter dan het woord ‘pamper’ of ‘luier’ voor iets dat doorgaans om het billen van iemand van tachtig zit.

6) Nog ergens een ‘mannetje’ hebben zitten

Wanneer we weer eens een personeelstekort hebben, pakt mijn leidinggevende dit probleem graag zelf aan. ‘Dat regel ik wel. Ik heb op een andere afdeling nog wel een mannetje zitten,’ zegt ze dan. Vervolgens horen we nooit meer iets van dat ‘mannetje’.

7) ‘Dat mag niet van de brandweer’

Vanwege de brandveiligheid mogen we onder andere geen tilliften, rollators of scootmobiels in de gang laten staan. Natuurlijk heeft dat een goede reden, maar soms heb ik even wat tijd nodig om die objecten te verwijderen en dan is het heel vervelend wanneer er door mijn leidinggevende meteen iets van gezegd wordt. Wanneer de dochter van mevrouw Visser op bezoek komt in haar scootmobiel en die weer midden in de gang laat staan, moet ik eerst even een tactisch gesprek voeren. Anders heb ik de hele dag ruzie met die dochter.

8) Zelfredzaamheid bevorderen

Het principe van zelfredzaamheid bevorderen is natuurlijk heel goed, maar soms gaat het wel erg ver. Ik zou zelfs meneer Smit nog zelf zijn veters moeten laten strikken met het risico dat hij zijn evenwicht verliest en op zijn neus valt. Die zelfredzaamheid zorgt soms voor gevaarlijke situaties, hoor!

9) ‘Wie neemt hierin de lead?’

Of: ‘Wie gaat dit oppakken?’ Wanneer mijn leidinggevende zoiets zegt, weet ik al hoe laat het is. Vertaling: ‘Regelen jullie dit zelf maar. Ik heb er geen zin in.’

Wat vind jij het ergste jeukwoord in de zorg?

Colofon: FloorZorgt is jouw online zorgmagazine! Op dit moment lezen 80.000 unieke zorghelden mij maandelijks. Door middel van inspirerende blogs, relevante producten (kijk snel in mijn webshop!) mooie artikelen en zorgnieuws houd ik jou op de hoogte van alle ontwikkelingen in de zorg. Heb je mijn mobiele app al gedownload en volg je mij al op Facebook, Instagram of Linkedin? Wil je adverteren? Stuur me dan een mailtje en ik neem z.s.m. contact met je op of bekijk de mogelijkheden alvast hier. Ook ik maak weleens een foutje ;-) Heb je er één gezien? Mail het me. Ik ben je dankbaar! 

You have already unliked it!